Prima pagină » Sanatate » Boli si tratamente » Ce este pancreatită cronică?
Ce este pancreatită cronică?

Ce este pancreatită cronică?

18 aug. 2020, 11:02,
în Sanatate

Ce este pancreatită cronică? Durere în abdomenul superior, probleme de digestie, scădere în greutate: acestea ar putea fi simptome de pancreatită cronică. O boală care afectează mai ales bărbații (8 din 10 cazuri). Această inflamație cronică duce treptat la distrugerea mai mult sau mai puțin completă a glandei pancreatice, localizată în abdomenul superior.

Care sunt simptomele

Pancreatita poate fi acută: apare brusc și durerea durează câteva zile. Dar poate fi și cronica: în acest caz, inflamația este progresivă și se întinde pe câțiva ani. Treptat, țesutul cicatricial se formează în pancreas, împiedicându-l să funcționeze bine. Cele mai frecvente simptome sunt:

durere în abdomenul superior
pierdere în greutate
scajne grase și urat mirositoare

Ce este pancreatită cronică?

Potrivit medicilor de la Clinica Mayo din Statele Unite, anumiți factori cresc riscul de a suferi de pancreatită cronică:

Consumul excesiv de alcool (4 – 5 pahare pe zi).
Tutun: fumătorii sunt în medie de 3 ori mai susceptibili să dezvolte pancreatită cronică decât nefumătorii.
Obezitatea.
Istoric familial de pancreatită.
Prezența calculilor biliari.

Pancreatita cronică poate duce la complicații grave precum diabetul, probleme de respirație, insuficiență renală sau cancer pancreatic.

În funcție de cauzele pancreatitei, medicul va interveni printr-o interventie chirurgicala pentru a îndepărta țesutul cicatricial sau pentru a trata dependența de alcool. Pentru a ameliora simptomele pancreatitei cronice, medicul poate prescrie, de asemenea, enzime pancreatice care ajută organismul să se descompună și să proceseze nutrienții din alimente. În plus, este recomandată o dietă săracă în grăsimi și fără alcool.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *