Prima pagină » Sanatate » Ce este orjeletul și din ce cauze apare? Prof. dr. Camelia Bogdănici: „Apare de la mâini murdare, de la faptul că nu ne spălăm pe față bine” – VIDEO

Ce este orjeletul și din ce cauze apare? Prof. dr. Camelia Bogdănici: „Apare de la mâini murdare, de la faptul că nu ne spălăm pe față bine” – VIDEO

02 feb. 2023, 13:17,
BZI.ro, în Sanatate

Dacă vă întrebați ce este orjeletul și din ce cauze apare, ați ajuns în locul potrivit. În emisiunea BZI LIVE, prof. dr. Camelia Bogdănici, șefa Clinicii de Oftalmologie a Spitalului Sfântul Spiridon din Iași, a discutat despre boala cunoscută de majoritatea oamenilor sub numele de ulcior.

Ulciorul sau orjeletul reprezintă o afecțiune contagioasă și foarte întâlnită, care se manifestă la nivelul ochilor. Boala este generată de o infecție bacteriană la o glandă uleioasă sau la baza foliculului firului de păr de pe pleoapă. Orjeletul poate fi recunoscut ușor de majoritatea oamenilor, deoarece se manifestă ca un nodul umflat, roșu, extrem de dureros, care, în majoritatea cazurilor, se vindecă fără tratament. Cu toate acestea, sunt și situații în care apar ulcioare interne, care necesită intervenție chirurgicală.

Ce este orjeletul și cum se manifestă? Prof. dr. Camelia Bogdănici: „Glandele din profunzimea pleoapelor, la un moment dat, se înfundă și se infectează cu un stafilococ și fac acea umflătură”

Orjeletul este provocat de o îngrijire necorespunzătoare a ochilor, de la mâini murdare sau de la faptul că genele au o blefarită, iar marginea acestora nu este curațată suficient de bine. Acest lucru duce la înfundarea glandelor din profunzimea pleoapelor și la infectarea lor cu un stafilococ, care declanșează o umflătură, ce devine roșie și dureroasă.

De asemenea, există și orjelet interior, atunci când pleoapa se umflă, devine dureroasă și conferă senzația de ptoză (fenomen patologic constând în deplasarea în jos a unui organ, de obicei ca urmare a slăbirii şi a relaxării unor ligamente de susţinere).

„Ulciorul apare de la mâini murdare, de la faptul că nu ne spălăm pe față bine, de la faptul că genele au, eventul, o blefarită și nu curățăm marginea genelor. Și atunci, glandele din profunzimea pleoapelor, la un moment dat, se înfundă și se infectează cu un stafilococ și fac acea umflătură, care este ca un coș, toată lumea așa o asimilează. Dar atenție! Există orjelet pe care îl vedem la marginea pleoapelor și este evident, dar este un orjelet care este uneori spre interior și doar că pleaopa se umflă, pleoapa devine roșie, ai senzația că a căzut pleoapa și ai senzația că este ptoză, dar doare foarte tare la atingere.”, a declarat prof. dr. Camelia Bogdănici, pentru BZI LIVE.

Care este cel mai bun tratament pentru orjelet?

Orjeletul poate fi tratat cu antibiotice, fie sistemice, fie locale. De cele mai multe ori, medicii recomandă tratamentul local cu picături și unguente, care au și efect antiinflamator. În unele cazuri, poate fi necesar ca zona afectată să fie deschisă și curățată, pentru o vindecare corectă și rapidă.

„De obicei nu tratăm cu antibiotice sistemic, dar cu antibiotice local. Fie punem picături, fie facem o asociere atât de picături, cât și de unguent cu antibiotic. De obicei un antibiotic care are și un antiinflamator, pentru că tocmai este edemul palpebral foarte mare, care dă și durerea foarte mare și atunci trebuie să tratăm intens și punând chiar din oră în oră sau din două în două ore. Dar uneori trebuie să vină la oftalmolog pentru că trebuie să deschidă acea formațiune, este acea deschidere și să curățăm, să chiuretăm în zona respectivă, pentru că altfel stă acolo și rămâne și nici măcar nu are un aspect estetic foarte bun, plus că este extrem de dureros.”, a adăugat medicul Camelia Bogdănici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *