Prima pagină » Sanatate » Ce este omulețul din gât și care este rolul lui? Iată ce se întâmplă atunci când este inflamat

Ce este omulețul din gât și care este rolul lui? Iată ce se întâmplă atunci când este inflamat

06 oct. 2022, 12:14,
în Sanatate

Omulețul din gât, cunoscut și sub denumirea științifică de uvula palatină, este un organ incredibil de important. Iată care este rolul lui pentru organismul uman și ce se întâmplă atunci când este inflamat.

Omulețul din gât este situat în spatele cerului gurii (la marginea posterioară a boltei palatinului), chiar deasupra gâtlejului. Uvula palatină este o formațiune conică, de mici dimensiuni, denumirea sa provenind din limba latină, unde înseamnă „mică boabă de strugure”. Organul este alcătuit din țesuturi formate din glande alveolare și fibre musculare.

Se poate întâmpla ca unele persoane să prezinte, din naștere, un omuleț bifurcat. Aceste cazuri sunt rare, fiind considerate anomalii genetice, cunoscute sub denumirea de sindromul Loeys-Dietz. Din păcate, o astfel de uvulă poate fi asociată unui risc crescut de anevrism al aortei.

omulețul din cât

Omulețul din gât este situat în spatele cerului gurii (la marginea posterioară a boltei palatinului), chiar deasupra gâtlejului.

Care este rolul omulețului din gât?

Omulețul are numeroase roluri în organism. Unul dintre ele se referă la modularea unor sunete ale vocii omenești, grație articulației sale mobile. De asemenea, uvula palatină contribuie la evacuarea resturilor alimentare din stomac, reflex util în situația unor toxiinfecții alimentare. Acest lucru se întâmplă, deoarece are loc o stimulare mecanică a omulețului, care declanșează reflexul vomitiv.

Omulețul are un rol foarte important și în cazul sforăitului sau al respirației greoaie din timpul somnului. În acele momente, uvula este alungită și determină apariția vibrațiilor, care, la rândul lor, conduc la zgomotele specifice sforăitului. Mai mult, omulețul din gât împiedică regurgitarea nazală, adică intrarea accidentală a resturilor din bolul alimentar în cavitatea nazală.

În cazuri rare, uvula palatină poate să nu acopere așa cum ar trebui deschiderea esofaringiană, fapt ce poate genera insuficiența velofaringiană. Aceasta determină vorbitul nazal, persoana nereușind să pronunțe corect consoanele „b” și „m”.

gura deschisă a unui copil

Omulețul are un rol foarte important și în cazul sforăitului sau al respirației greoaie din timpul somnului.

Ce se întâmplă când omulețul din gât este inflamat? Cauze, simptome frecvente și remedii naturale

Inflamația omulețului poartă denumirea de uvulită. Atunci, uvula palatină se colorează în roz sau roșu aprins, își mărește dimensiunea și vine însoțită de simptome, cum sunt: mâncărimea, arsura sau durerea în gât, instalarea unor pete pe mucoasă, sforăit, dificultate la înghițire, probleme de respirație ori senzație de sufocare.

În cazul în care aceste simptome sunt acompaniate de febră ori dureri abdominale sau toracice, dificultăți de respirație, stare generală de rău, slăbiciune sau dureri musculare, cere sfatul unui medic.

De cele mai multe ori, uvulita este cauzată de factorii de mediu, de stilul de viață, de infecțiile bacteriene, virale sau fungice, de traume ori de factori genetici.

Pentru a scăpa de un omuleț inflamat, poți apela la ajutorul remediilor naturiste, care să elimine iritația gâtului. Poți începe să faci gargară cu apă călduță și sărată, să îți răcești gâtul consumând băuturi reci, să te odihnești cât mai mult, să îți ungi exteriorul gâtului cu unguente pe bază de uleiuri esențiale de mentol și eucalipt și să te hidratezi corespunzător.

Dacă uvulita nu este o consecință a unei răceli, tratamentul depinde de cauza care a generat-o. Dacă afecțiunea este cauzată de o infecție, se administrează acetaminofen, medicamente antiinflamatoare nesteroidiene (AINS) și antibiotice care acoperă organismele comune, precum și corticosteroizi și antihistaminice. În schimb, dacă uvulita este cauzată de angioedem ereditar, tratamentul include inhibitori ai esterazei C, inhibitor al kalikreinei plasmatice, antagonist al receptorilor bradikininei și androgeni.

omuletul din gât inflamat

De cele mai multe ori, uvulita este cauzată de factorii de mediu, de stilul de viață, de infecțiile bacteriene, virale sau fungice, de traume ori de factori genetici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *