Prima pagină » Stiri si curiozitati » Ce este o ploaie de stele și cum a luat naștere aceasta

Ce este o ploaie de stele și cum a luat naștere aceasta

19 sept. 2024, 13:07,
Redacția BZI în Stiri si curiozitati

Această ploaie de stele, cunoscută și ca meteoriți sau meteori este un fenomen astronomic fascinant, care atunci când este observat pe un cer senin poate reprezenta un adevărat spectacol. În același timp, acest fenomen a captivat imaginația oamenilor de secole întregi având darul să ne amintească de frumusețea și de misterul lumii în care trăim.

Când ne gândim la o ploaie de stele, ne gândim la o experiență unică și cu adevărat memorabilă, care ne poate ajuta să punem în perspectivă locul pe care îl ocupăm în acest univers și să ne bucurăm de splendoarea și diveristatea lumii noastre astronomice.

Ce este o ploaie de stele

În cazul în care este vremea pentru o ploaie de stele trebuie să știi că nu vei avea nevoie de telescop, binoclu ori de o clădire înaltă sau un munte pentru a te putea bucura de acest spectacol ceresc unic.

Tot ceea ce vei avea nevoie este un loc sub cerul liber, un hamac ori un sac de dormit și un ceasc cu alarmă pentru a vedea numai decât în toiul nopții ploaia de stele.

Stelele, cunoscute și ca meteoriți sunt niște roci spațiale care intră în atmosfera Pământului și pe măsură ce această cade spre pământ, frecarea cu aerul face ca temperatura sa să fie extrem de ridicată. Ceea ce vedem este cunoscut și sub numele de „stea căzătoare”.

Este vorba despre acea urmă strălucitoare, care nu este stânca așa cum ar putea părea la prima vedere, ci mai degrabă aerul care strălucește pe măsură ce roca spațială fierbinte traversează atmosfera planetei noastre. În momentul în care pământul întâlnește mai mulți meteoriți în același timp avem de-a face cu un fenomen care poartă denumirea de ploaie de stele.

De ce întâlnește pământul mai mulți meteoriți simultan

Poate te întrebi cum și mai ales de ce ar întâlni pământul mai mulți meteoriți simultan. Ei bine, cometele, așa cum este cazul „planetei albastre” și a celorlalte planete ale Sistemului Solar dar și a sateliților naturali, orbitează și ele în jurul Soarelui.

Spre deosebire de planete, ale căror orbite sunt aproape circulare, în schimb, cometele au orbite destul de înclinate. În această situație, pe măsură ce o cometă se apropie de soare, o parte înghețată din suprafața ei fierbe și astfel sunt eliberate o mulțime de particule de praf și de rocă.

Dincolo de spectacolul vizual minunat pe care îl oferă, ploaia de stele joacă și un rol important în cercetarea științifică. Observarea și studiul acestor fenomene ne pot oferi informații prețioase despre compoziția cometelor și asteroizilor, despre evoluția Sistemului Solar, precum și despre felul în care planeta noastră interacționează cu obiectele cosmice.

Pe măsură ce căldura soarelui fierbe din ce în ce mai multă gheață și resturi de cometă, acestea vor fi împtrăștiate de-a lungul căii cometei, mai ales în Sistemul Solar interior, adică acea parte de univers unde locuim noi. Apoi, de mai multe ori în fiecare an, pe măsură ce pământul își face călătoria în jurul soarelui, orbita sa o va traversa pe cea a unei comete, ceea ce înseamnă că a treia planetă de la soare se va arunca într-o ploaie de stele, adică resturi de comete.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`