Prima pagină » Informații utile » Ce este o gaură neagră? Informații pe care ai vrea să le știi!

Ce este o gaură neagră? Informații pe care ai vrea să le știi!

10 aug. 2024, 15:33, 1 ,
în Informații utile

Găurile negre sunt unele dintre cele mai fascinante și interesante obiecte din univers. Acestea sunt puncte în spațiu, care au o densitate atât de mare, încât creează o atracție gravitațională profundă și puternică care este atât de intensă încât nici lumina nu poate scăpa, dacă ajunge destul de aproape.

O gaură neagră nu poate fi văzută, în mod obișnuit, tocmai pentru că lumina nu poate evada de acolo, așa încât este invizibilă pentru ochiul liber.

Ce este o gaură neagră?

O gaură neagră este o regiune din spațiu, a cărei forță gravitaţională este atât de puternică încât nimic nu poate scăpa din interiorul aceastei suprafaţe, nici măcar lumina. Aceasta se formează atunci când o masă suficient de mare este comprimată într-un volum foarte mic, ceea ce duce la o densitate și o forță gravitațională extrem de mari.

Proprietăți principale ale găurilor negre explicate de oamenii de știință:
Orizontul evenimentelor: Limita din jurul găurii negre dincolo de care nimic nu poate scăpa. Este cunoscut și ca „punctul fără întoarcere”.

Singularitatea: Punctul central al găurii negre, unde densitatea este teoretic infinită și legile fizicii cunoscute nu mai sunt aplicabile.

Radiatia Hawking: Teoretic, găurile negre pot emite radiație datorită efectelor cuantice, propuse de Stephen Hawking.

Găurile negre pot varia ca dimensiune, de la găuri negre stelare, formate prin colapsul gravitațional al unei stele masive, până la găuri negre supermasive, care se găsesc în centrul galaxiilor și pot avea mase de milioane sau miliarde de ori mai mari decât cea a soarelui.

În apropierea unei găuri negre, câmpul gravitațional este atât de intens încât provoacă dilatarea spațiu-timpului. Acest fenomen este uneori numit și efectul timpului relativ, deoarece influențează modul în care timpul este perceput de observatori în diferite poziții.

Lucruri pe care nu le știai despre acestea

Există mai multe tipuri de găuri negre. Găurile negre primare sunt împărțite în trei categorii principale: găurile negre stelare, găurile negre supermasive și găurile negre intermediare.

Găurile negre au o „linie a orizontului”, un punct de nedepășit din care nu mai poate fi transmisă nicio informație sau materie. Dacă ceva cade într-o gaură neagră, nu va putea să iasă niciodată.

Se pare că fiecare galaxie mai mare are un gaură neagră supermasivă în centrul ei. Acestea sunt găuri negre care pot fi milioane sau chiar miliarde de ori mai masive decât soarele și pot fi detectate prin intermediul mișcărilor stelelor din jurul lor.

Găurile negre nu sunt complet negre. Se pare că acestea emit radiații în anumite condiții, ceea ce poate ajuta la înțelegerea mai bună a comportamentului lor.

În apropierea unei găuri negre, timpul se scurge mai lent. Pentru un observator aflat în apropierea găurii negre, timpul trece mai lent în comparație cu un observator aflat la distanță. Acest lucru înseamnă că, dacă ai fi aproape de o gaură neagră și ai măsura timpul cu un ceas, timpul ar trece mai încet în comparație cu cineva care se află la distanță de gaură.

Gravitația puternică a găurii negre poate îndoi calea  luminii. Acest efect este cunoscut sub numele de lentilă gravitațională și a fost confirmat experimental. Obiectele aflate în spatele unei găuri negre pot părea distorsionate sau pot fi văzute de mai multe ori din cauza acestei încovoieri a luminii.

Bugetul.ro
Recalculare de urgență pentru 5 milioane de pensionari! Se întâmplă pe 15 iulie la CNPP, este ordin clar de la ministrul Muncii
redactia.ro
Imagini de coșmar! Un tânăr grav rănit la Beach Please după ce a fost împins în public chiar de artistul lui preferat
Bugetul.ro
Omul lui Klaus Iohannis a devenit noul președinte CCR. Cine este judecătoarea Simina Tănăsescu, succesoarea controversatului Marian Enache
a1.ro
În ce stare se află tânărul de 15 ani care a sărit de pe scena „Beach, Please”, la îndemnul unui rapper! Mesajul lui Selly
Playtech.ro
Anunţ de ultimă oră despre Ion Iliescu! Medicii au recunoscut, situaţia nu este cum se aşteptau
observatornews.ro
Un furnizor a pierdut 42.000 de clienţi, înainte de expirarea plafonării. 75.000 s-au dus la Hidroelectrica
Playsport.ro
Zăcământul uitat care transforma România într-o superputere. Poate salva Europa de criza...
Evz.ro
O altă zi grea în România. Aerul va frige
realitatea.net
Ce temperatură trebuie să setezi la frigider când afară e caniculă. Trucul prin care să scazi factura la curent
SportpeSurse
Simona Halep a încălcat regulile familiei și a trecut un prag interzis în cultura machedonilor
Playtech.ro
Diferența dintre un medic primar și un medic specialist. Cu ce se ocupă fiecare, la cine să te programezi în funcție de probleme
Dailybusiness.ro
Guvernul anunță vouchere pentru plata facturii la electricitate pentru românii cu venituri mici. 4,5 milioane de persoane vizate
RomaniaTV
BOMBA BOMBELOR în showbiz! David Măruță se iubește cu fiica lui Nicolai Tand. Fiul Andrei, sărut pătimaș cu Ilona Tand, la mare / VIDEO
stiriromania.ro
Alex Marcu, sfâșiat de durere lângă sicriul Teodorei. Bărbatul își ia adio de la soție cu râuri de lacrimi
RomaniaTV
Anamaria Prodan, anunţ de ultimă oră despre căsătoria cu Ronald Gavril. Party pe lux și opulență cu 50 de invitaţi, mese bogate, proţap şi lăutari / VIDEO
redactia.ro
Ilie Bolojan a fost întrebat dacă renunță la o parte din salariu! Ce a răspuns
ego.ro
Știați că Alin Gălățescu are o fiică? Iată ce relație are cu ea și cu mama ei
Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
15 iulie 2025
15 iulie 2025
Articole similare