Prima pagină » Informații utile » Ce este o gaură neagră? Informații pe care ai vrea să le știi!

Ce este o gaură neagră? Informații pe care ai vrea să le știi!

10 aug. 2024, 15:33, 1 ,
în Informații utile

Găurile negre sunt unele dintre cele mai fascinante și interesante obiecte din univers. Acestea sunt puncte în spațiu, care au o densitate atât de mare, încât creează o atracție gravitațională profundă și puternică care este atât de intensă încât nici lumina nu poate scăpa, dacă ajunge destul de aproape.

O gaură neagră nu poate fi văzută, în mod obișnuit, tocmai pentru că lumina nu poate evada de acolo, așa încât este invizibilă pentru ochiul liber.

Ce este o gaură neagră?

O gaură neagră este o regiune din spațiu, a cărei forță gravitaţională este atât de puternică încât nimic nu poate scăpa din interiorul aceastei suprafaţe, nici măcar lumina. Aceasta se formează atunci când o masă suficient de mare este comprimată într-un volum foarte mic, ceea ce duce la o densitate și o forță gravitațională extrem de mari.

Proprietăți principale ale găurilor negre explicate de oamenii de știință:
Orizontul evenimentelor: Limita din jurul găurii negre dincolo de care nimic nu poate scăpa. Este cunoscut și ca „punctul fără întoarcere”.

Singularitatea: Punctul central al găurii negre, unde densitatea este teoretic infinită și legile fizicii cunoscute nu mai sunt aplicabile.

Radiatia Hawking: Teoretic, găurile negre pot emite radiație datorită efectelor cuantice, propuse de Stephen Hawking.

Găurile negre pot varia ca dimensiune, de la găuri negre stelare, formate prin colapsul gravitațional al unei stele masive, până la găuri negre supermasive, care se găsesc în centrul galaxiilor și pot avea mase de milioane sau miliarde de ori mai mari decât cea a soarelui.

În apropierea unei găuri negre, câmpul gravitațional este atât de intens încât provoacă dilatarea spațiu-timpului. Acest fenomen este uneori numit și efectul timpului relativ, deoarece influențează modul în care timpul este perceput de observatori în diferite poziții.

Lucruri pe care nu le știai despre acestea

Există mai multe tipuri de găuri negre. Găurile negre primare sunt împărțite în trei categorii principale: găurile negre stelare, găurile negre supermasive și găurile negre intermediare.

Găurile negre au o „linie a orizontului”, un punct de nedepășit din care nu mai poate fi transmisă nicio informație sau materie. Dacă ceva cade într-o gaură neagră, nu va putea să iasă niciodată.

Se pare că fiecare galaxie mai mare are un gaură neagră supermasivă în centrul ei. Acestea sunt găuri negre care pot fi milioane sau chiar miliarde de ori mai masive decât soarele și pot fi detectate prin intermediul mișcărilor stelelor din jurul lor.

Găurile negre nu sunt complet negre. Se pare că acestea emit radiații în anumite condiții, ceea ce poate ajuta la înțelegerea mai bună a comportamentului lor.

În apropierea unei găuri negre, timpul se scurge mai lent. Pentru un observator aflat în apropierea găurii negre, timpul trece mai lent în comparație cu un observator aflat la distanță. Acest lucru înseamnă că, dacă ai fi aproape de o gaură neagră și ai măsura timpul cu un ceas, timpul ar trece mai încet în comparație cu cineva care se află la distanță de gaură.

Gravitația puternică a găurii negre poate îndoi calea  luminii. Acest efect este cunoscut sub numele de lentilă gravitațională și a fost confirmat experimental. Obiectele aflate în spatele unei găuri negre pot părea distorsionate sau pot fi văzute de mai multe ori din cauza acestei încovoieri a luminii.

Bugetul.ro
Adio, ANPC pentru Cristian Popescu Piedone! Curtea de Apel București i-a dat vestea, după ce a fost acuzat de nepotism
redactia.ro
Donald Trump a decis. Ce se întâmplă cu trupele americane din România
Bugetul.ro
Spitalul care nu va mai exista. 150 de milioane de euro pierdute din cauza incompetenței locale
a1.ro
Larisa Iordache și Cristian Chiriță, pregătiți de botezul fiicei lor. Ce planuri au, la o lună de când au devenit părinți
Playtech.ro
Cine este Nicolle Fota, noua iubită a lui Cătălin Botezatu. Ea are 18 ani, el 58
observatornews.ro
Comisarul-şef din Timișoara care găzduia petreceri cu droguri, acuzat în 2023 că apăra traficanții. Reclamația, retrasă brusc: "Au protecţia lui"
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Evz.ro
Vreme depresivă în România. Început de săptămână cu probleme
realitatea.net
Țara vecină unde alimentele s-au ieftinit cu 50%. Românii din apropiere se pregătesc să treacă granița pentru a face cumpărături
SportpeSurse
Imaginile video cu Mario Iorgulescu, care petrecea cu femei, au înnebunit-o de furie pe Melek Minca. Soția șoferului omorât susține că a luat o decizie radicală
Playtech.ro
Ce trebuie să faci în luna mai pentru ca cireșul să rodească din plin. Se va umple de fructe dulci și gustoase
Dailybusiness.ro
Ciocolata care i-a fascinat pe români după căderea lui Nicolae Ceaușescu revine la raft în România
RomaniaTV
Cristela Georgescu ține post negru intermitent: „De 6 ani fac asta. Am pierdut tot ce a însemnat ”corp deșeu”, se vede clar”
stiriromania.ro
La 57 de ani, Carmen a devenit cea mai în vârstă mamă de gemeni din România. Partenerul, cu 22 de ani mai tânăr
RomaniaTV
Dispar banii de pe carduri, ANAF şi BNR avertismente pentru toţi românii cu carduri
redactia.ro
Doliu în medicina românească. A murit unul dintre cei mai importanți medici. A fost un profesionit desăvârșit
ego.ro
Vești proaste pentru Gabriela Cristea! Ce s-a aflat după demisia de la Antena Stars EXCLUSIV
Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`