Prima pagină » Informații utile » Ce este neuronul și cum se conectează aceștia între ei

Ce este neuronul și cum se conectează aceștia între ei

29 aug. 2024, 13:26,
în Informații utile

Neuronul este responsabil pentru transportul informațiilor în corpul uman, acesta folosește semnale electrice și chimice și ajută la coordonarea tuturor funcțiilor necesare vieții.

Neuronul  reprezintă unitatea fundamentală a sistemului nervos, fiind responsabil pentru transmiterea impulsurilor electrice și chimice în întreg organismul. Aceste celule specializate sunt esențiale pentru procesarea informațiilor senzoriale, coordonarea mișcărilor musculare și facilitarea funcțiilor cognitive.

Ce este neuronul și cum se conectează aceștia între ei

Pentru a înțelege mai bine rolul neuronilor în organism, este esențial să conștientizăm cum funcționează sistemul nervos central. Așadar, sistemul nervos central, care cuprinde creierul și măduva spinării, este alcătuit din două tipuri de celule de bază: neuronii și glia sau celulele gliale. Numărul celulelor gliale depășesc numărul neuronilor, în unele părti ale creierului. Cu toate acestea, neuronii sunt jucătorii cheie în funcționarea creierului.

Creierul este componenta principală a sistemului nervos central, este sistemul de control al corpului. Acesta controlează toate activitățile voluntare efectuate de o persoană. De asemenea, are sisteme de control pentru reglarea proceselor involuntare, precum frecvența respiratorie și tensiunea arterială. Este, totodată, responsabil pentru funcții superioare, precum procesarea gândurilor, formarea memoriei, comportamentul, gândirea etc.

Toate aceste funcții ale creierului sunt îndeplinite de neuroni, cunoscuți și sub denumirea de celule nervoase. Aceștia reprezintă unitățile structurale și funcționale de bază ale sistemului nervos.

Neuronii sunt mesageri de informații. Aceștia folosesc impulsuri electrice și semnale chimice pentru a transmite informatii între creier și restul sistemului nervos. Tot ceea ce oamenii cred, simt și fac ar fi imposibil de realizat fără contribuția neuronilor și a celulelor de sprijin. Acestea din urmă sunt celulele gliale, care se împart în astrocite și oligodentrocite.

Odată ce un neuron se formează, trebuie să „călătorească” în acea zonă a creierului unde își va putea îndeplini misiunea. Oamenii de știință au observat că există două metode prin care neuronii se deplasează.

Unii neuroni migrează umând fibrele lungi ale celulelor numite glia radiala, de asemenea, neuronii călătoresc folosind semnale chimice.

De ce mor neuronii

De ce mor neuronii? În timpul dezvoltării sistemului nervos se creează mult mai mulți neoroni decât vor supraviețui în cele din urmă. „Surplusul” de neuroni este, apoi, distrus.

Acest proces de moarte celulară programată sau autodistrugerea poartă numele de apoptoză și esteun fenomen normal și esențial în timpul dezvoltării cerebrale. Însă, celulele neuronale pot fi distruse ca urmare a unor cauze patologice, proces care se numește moarte celulară necrotică și care are loc, de regulă, în viața adultă. Printre aceste cauze se numără leziunile traumatice, toxinele din mediu, afecțiunile cardiovasculare, agenții infecțioși sau bolile genetice.

Așadar, cu toate că neuronii sunt celulele cu cea mai mare durată de viață din organsim, un număr mare dintre ei mor în timpul migrării și diferențierii. De asemenea, parcursul unor neuroni iau turnuri anormale. Astfel, unele boli ale creierului sunt rezultatul morții nenaturale ale neuronilor.

În boala Parkinson, neuronii care produc neurotransmițătorul dopamină mor în ganglionii bazali, o zonă a creierului care controlează mișcările corpului. Astfel, apar dificultăți la inițierea mișcării.

În boala Alzheimer, proteine neobișnuit se acumulează în și în jurul neuronilor din neocortex și hipocamp, acele părți ale creierului care controlează memoria. Când acești neuroni mor, oamenii își pierd capacitatea de a-și aminti și abilitatea de a îndeplini sarcini zilnice.

Leziunile fizice ale creierului și ale altor părți ale sistemului nervos central pot, de asemenea, să ucidă sau să dezactiveze neuronul.

Bugetul.ro
Spitalul care nu va mai exista. 150 de milioane de euro pierdute din cauza incompetenței locale
redactia.ro
Cine e românul care a câștigat premiul cel mare la Loto 6/49. Omul a plecat acasă cu peste 6 milioane de euro
Bugetul.ro
Adio, Piața Obor din București în forma care a transformat-o într-un loc legendar. Schimbarea pregătită de autorități se va produce cu o oarecare întârziere
a1.ro
Anunțul neașteptat pe care Teodora și Alex Marcu, foștii concurenți Insula Iubirii, l-au făcut în mediul online. Reacția fanilor
Playtech.ro
Delia, atacată de câini în parc, în urmă cu puţin timp! Era cu telefonul în mână,: ‘Sunt praf’
observatornews.ro
Ploi, vijelii şi grindină în mai multe zone din ţară. ANM a actualizat prognoza meteo pentru următoarele patru săptămâni
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Evz.ro
Când l-a salvat Florin Salam pe Adi Minune. Dezvăluiri din spatele cortinei
SportpeSurse
Nebunie curată semnată de Gigi Becali! Mega-proiect demarat la 7500 de km distanță de România
Playtech.ro
Intră banii pe card astăzi, 1 aprilie. Du-te și verifică soldul, sunt sute de lei care te așteaptă pentru a fi cheltuiți în casă
Dailybusiness.ro
Busu, la un pas de moarte. Cine l-a salvat pe prezentatorul de la Pro TV: „Mi-a rupt cinci coaste și îi mulțumesc”
RomaniaTV
Vestea zilei! A murit! I s-a făcut rău pe scenă, în timpul concertului!
stiriromania.ro
La 57 de ani, Carmen a devenit cea mai în vârstă mamă de gemeni din România. Partenerul, cu 22 de ani mai tânăr
RomaniaTV
Criza din România aduce PROGRAM DE LUCRU DE 4 ZILE, dar şi salariile TĂIATE corespunzător
redactia.ro
Câte clase are, de fapt, Piedone. S-a lăsat de școală după ce a avut media  5,33
ego.ro
Vești proaste pentru Gabriela Cristea! Ce s-a aflat după demisia de la Antena Stars EXCLUSIV

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`