Neuronul este responsabil pentru transportul informațiilor în corpul uman, acesta folosește semnale electrice și chimice și ajută la coordonarea tuturor funcțiilor necesare vieții.
Neuronul reprezintă unitatea fundamentală a sistemului nervos, fiind responsabil pentru transmiterea impulsurilor electrice și chimice în întreg organismul. Aceste celule specializate sunt esențiale pentru procesarea informațiilor senzoriale, coordonarea mișcărilor musculare și facilitarea funcțiilor cognitive.
Ce este neuronul și cum se conectează aceștia între ei
Pentru a înțelege mai bine rolul neuronilor în organism, este esențial să conștientizăm cum funcționează sistemul nervos central. Așadar, sistemul nervos central, care cuprinde creierul și măduva spinării, este alcătuit din două tipuri de celule de bază: neuronii și glia sau celulele gliale. Numărul celulelor gliale depășesc numărul neuronilor, în unele părti ale creierului. Cu toate acestea, neuronii sunt jucătorii cheie în funcționarea creierului.
Creierul este componenta principală a sistemului nervos central, este sistemul de control al corpului. Acesta controlează toate activitățile voluntare efectuate de o persoană. De asemenea, are sisteme de control pentru reglarea proceselor involuntare, precum frecvența respiratorie și tensiunea arterială. Este, totodată, responsabil pentru funcții superioare, precum procesarea gândurilor, formarea memoriei, comportamentul, gândirea etc.
Toate aceste funcții ale creierului sunt îndeplinite de neuroni, cunoscuți și sub denumirea de celule nervoase. Aceștia reprezintă unitățile structurale și funcționale de bază ale sistemului nervos.
Neuronii sunt mesageri de informații. Aceștia folosesc impulsuri electrice și semnale chimice pentru a transmite informatii între creier și restul sistemului nervos. Tot ceea ce oamenii cred, simt și fac ar fi imposibil de realizat fără contribuția neuronilor și a celulelor de sprijin. Acestea din urmă sunt celulele gliale, care se împart în astrocite și oligodentrocite.
Odată ce un neuron se formează, trebuie să „călătorească” în acea zonă a creierului unde își va putea îndeplini misiunea. Oamenii de știință au observat că există două metode prin care neuronii se deplasează.
Unii neuroni migrează umând fibrele lungi ale celulelor numite glia radiala, de asemenea, neuronii călătoresc folosind semnale chimice.
De ce mor neuronii
De ce mor neuronii? În timpul dezvoltării sistemului nervos se creează mult mai mulți neoroni decât vor supraviețui în cele din urmă. „Surplusul” de neuroni este, apoi, distrus.
Acest proces de moarte celulară programată sau autodistrugerea poartă numele de apoptoză și esteun fenomen normal și esențial în timpul dezvoltării cerebrale. Însă, celulele neuronale pot fi distruse ca urmare a unor cauze patologice, proces care se numește moarte celulară necrotică și care are loc, de regulă, în viața adultă. Printre aceste cauze se numără leziunile traumatice, toxinele din mediu, afecțiunile cardiovasculare, agenții infecțioși sau bolile genetice.
Așadar, cu toate că neuronii sunt celulele cu cea mai mare durată de viață din organsim, un număr mare dintre ei mor în timpul migrării și diferențierii. De asemenea, parcursul unor neuroni iau turnuri anormale. Astfel, unele boli ale creierului sunt rezultatul morții nenaturale ale neuronilor.
În boala Parkinson, neuronii care produc neurotransmițătorul dopamină mor în ganglionii bazali, o zonă a creierului care controlează mișcările corpului. Astfel, apar dificultăți la inițierea mișcării.
În boala Alzheimer, proteine neobișnuit se acumulează în și în jurul neuronilor din neocortex și hipocamp, acele părți ale creierului care controlează memoria. Când acești neuroni mor, oamenii își pierd capacitatea de a-și aminti și abilitatea de a îndeplini sarcini zilnice.
Leziunile fizice ale creierului și ale altor părți ale sistemului nervos central pot, de asemenea, să ucidă sau să dezactiveze neuronul.