Prima pagină » Stiri si curiozitati » Ce este necesar la parastasul de 40 de zile – Informații utile despre această ceremonie

Ce este necesar la parastasul de 40 de zile – Informații utile despre această ceremonie

29 mart. 2022, 13:11,
în Stiri si curiozitati

Multe persoane sunt curioase ce este necesar la parastasul e 40 de zile. Aceasta este una dintre cele mai vechi și importante tradiții din cultura românească. În decursul acestei ceremonii, sunt pomenite numele celor care au decedat, iar oamenii aduc anumite alimente și lucruri pe care le dau drept pomană. Totuși, ce anume se aduce la parastas?

Ce este parastasul

În cultura creștină, oamenii nu mor cu adevărat atunci când trupul lor părăsește lumea pe care o știm pe Pământ. Creștinii consideră că ne așteaptă o nouă viață, dincolo de plăcerile trupești, unde sufletul nostru se întâlnește cu Dumnezeu. O viață pură, lipsită de păcate și probleme precum cele pământești.

Tocmai de aceea, există anumite ceremonii, tradiții prin care îi pomenim pe cei adormiți. Acestea continuă pe tot parcursul vieții noastre. Ne rugăm în continuare pentru iertarea păcatelor acestora și pentru odihna lor veșnică.

Astfel, parastasul este o slujbă pentru cei răposați. Acest termen vine din greacă și înseamnă „a mijloci pentru cineva”, „a sta alături de cineva”. Astfel, putem înțelege că parastaul reprezintă o rugăciune prin care pomenim și ne rugăm la Dumnezeu pentru sufletele celor care ne-au părăsit pentru a pleca la Ceruri.

Când se ține parastasul

Pomenirea morților nu se face doar la înmormântare sau imediat după, ci pe tot parcursul vieții celor apropiați. Oamenii credincioși vor avea grijă să se roage pentru cei apropiați care au încetat din viață, pe o perioadă îndelungată de timp.

Astfel, există diferite momente când se ține sluja de parastas.

Primul parastas făcut de creștinii ortodocși este cel la 3 zile după ce persoana în cauză a decedat. De obicei, acest lucru înseamnă că parastasul se face chiar în timpul ceremoniei de înmormântare.

Se mai organizează un parastas la doar 9 zile după moartea persoanei, pentru a ne reaminti de ceasul al nouălea, înainte ca  Domnul nostru Iisus Hristos să moară pe cruce.

Următorul parastas este cel de 40 de zile. Acesta este făcut în cinstea Înălțării Domnului la Cer. Acest moment a avut loc la chiar 40 de zile după Înviere. Credincioșii consideră că în acest moment, sufletul celui răposat se prezintă la Judecata de Apoi. Așadar, parastasul de 40 de zile este unul dintre cele mai importante slujbe.

După aceea, timpul dintre organizarea acestor ceremonii se mărește. Urmează parastasele de la 3, 6 și 9 luni. După acestea se mai organizează după un an de la moartea celui adormit (și în fiecare an de atunci), aceasta fiind considerață ziua de naștere a sufletelor trecute la Ceruri.

Ultima ceremonie este cea de 7 ani, fiind un simbol a celor 7 zile în care Dumnezeu a creat lumea.

Ce este necesar la parastasul de 40 de zile

Pentru a pregăti cât mai corespunzător lucrurile necesare pentru parastas, este indicat să vorbim cu cel care se ocupă de slujbă, și anume preotul. Acesta ne poate sfătui în cazul oricărei probleme.

De obicei, parastasul se face sâmbăta. Alte zile disponibile pot fi marțea și joia. În cadrul acestor slujbe trebuie să pregătim pomana. Astfel, credincioșii aduc la biserică colivă, vin, lumânări, colaci.

De asemenea, unele persoane aduc chiar și o parte din hainele celui adormit pentru a fi sfințite și date nevoiașilor.

Este bine să știm ce este necesar la parastasul de 40 de zile înainte de a organiza o astfel de ceremonie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *