Miastenia gravis reprezintă o boală ce afectează modul în care nervii comunică cu mușchii. Aceasta duce la slăbiciune musculară care se agravează pe parcursul zilei și în timpul activității. Pleoapele căzute și vederea dublă sunt primul semn că te confrunți cu această afecțiune. În plus, s-ar putea să îți fie dificil să stai în picioare, să ridici obiecte și să vorbești sau să înghiți. Medicamentele și intervențiile chirurgicale pot ajuta la ameliorarea simptomelor acestei boli.
De obicei, boala vizează mușchii din ochi, față, gât, brațe și picioare. Astfel, poate afecta capacitatea de a-ți mișca ochii sau de a clipi, de a avea expresii faciale, de a mesteca, înghiți și vorbi, de a-ți ridica brațele și de a urca scările.
Cum se manifestă miastenia gravis
Există 3 forme ale acestei boli, iar miastenia autoimună este o afecțiune autoimună a cărei cauză nu este bine înțeleasă, dar se crede că este producția anumitor tipuri de anticorpi. Acesta este cel mai comun tip. Miastenie neonatală se manifestă atunci când un făt primește anticorpi de la mama care se confruntă cu miastenia gravis. Astfel, un sugar poate avea un țipăt slab sau un reflex de supt slab la naștere, însă, din fericire, simptomele temporare dispar după trei luni. Miastenia congenitală nu este o afecțiune autoimună, dar un schimb genetic cauzează acest tip. Există două subtipuri, iar primul dintre acestea este cel ocular, atunci când mușchii ce îți mișcă ochii și pleoapele se slăbesc, astfel că degenerescența oculară este adesea primul semn al miasteniei. Miastenia gravis oculară poate evolua în forma generalizată pentru aproape jumătate dintre persoanele diagnosticate cu acest tip. Aceasta este o slăbiciune musculară ce afectează mușchii ochilor și pe cei din față, gât, brațe, picioare și gât. Este posibil să îți fie dificil să vorbești sau să înghiți, să îți ridici brațele deasupra capului, să mergi pe distanțe lungi și să urci scările.
Simptomele pentru miastenia gravis pot include slăbiciune musculară în brațe, mâini, degete, picioare și gât, la fel ca în cazul sclerozei, oboseală, pleoape lăsate, vedere încețoșată sau dublă, expresii faciale limitate, dificultăți la vorbire, înghițire sau mestecare și probleme la mers. Semnele inițiale ale bolii apar brusc, iar mușchii devin mai slabi când ești activ. Forța musculară revine când te odihnești, însă intensitatea slăbiciunii musculare se schimbă adesea de la o zi la alta, astfel că majoritatea oamenilor se simt mai puternici la începutul zilei. În cazuri rare, miastenia gravis afectează mușchii din sistemul respirator, prin urmare, este posibil să ai dificultăți de respirație sau probleme respiratorii mai grave. Consultă un specialist dacă te confrunți cu dificultăți de respirație pentru că, în general, acest lucru nu apare brusc.
Miastenia autoimună apare atunci când sistemul imunitar al corpului tău atacă din greșeală propriile celule. Cercetătorii nu sunt siguri de ce se întâmplă acest lucru, dar studiile sugerează că anumite celule ale sistemului imunitar din glanda timus au dificultăți în a identifica ce reprezintă o amenințare pentru corp, cum ar fi bacteriile sau virusurile, în comparație cu componentele sănătoase. Pe de altă parte, o schimbare genetică provoacă miastenia congenitală, iar anticorpii transferați de la un părinte la făt în timpul sarcinii cauzează miastenie neonatală.
Măsuri de tratament
Pentru a diagnostica miastenia gravis, un medic va efectua un examen fizic și va pune întrebări detaliate pentru a afla mai multe despre simptomele și istoricul medical. Testele confirmă un diagnostic, iar aproximativ 85 la sută dintre persoanele afectate au niveluri neobișnuit de ridicate de anticorpi ai receptorilor de acetilcolină în sânge. Aproximativ 6 la sută dintre persoanele diagnosticate au anticorpi pentru kinaza specifică mușchilor. O scanare RMN sau CT poate verifica problemele glandei timus, cum ar fi tumorile, iar o electromiografie măsoară activitatea electrică a mușchilor și nervilor, test ce detectează problemele de comunicare între nervi și mușchi.
Nu există un tratament pentru miastenia gravis, dar există măsuri eficiente disponibile pentru a ajuta la gestionarea semnelor. Anumite medicamente pot reduce simptomele și, de asemenea, poți primi infuzii intravenoase sau subcutanate de proteine biologic inginerizate care suprimă un sistem imunitar hiperactiv. Un perfuzor conectat la un aparat îndepărtează anticorpii dăunători din plasma sanguină și îi înlocuiește cu plasmă de la donatori sau cu o soluție de plasmă. Astfel, vei primi perfuzii intravenoase de anticorpi de la donatori timp de două până la cinci zile. În cazuri severe, se recurge la timectomie, o intervenție chirurgicală pentru îndepărtarea glandei timus.
Dacă suferi de miastenia gravis, poți face exerciții fizice regulat pentru a întări mușchii, a îmbunătăți starea de spirit și a îți oferi mai multă energie. Consultă-te cu medicul tău înainte de a începe un program de exerciții pentru a te asigura că este sigur. Ar trebui să eviți să ieși afară în mijlocul unei zile călduroase, să aplici comprese reci pe gât și frunte când te simți supraîncălzit, deoarece căldura poate agrava simptomele. Consumă multe proteine și carbohidrați pentru un plus de energie și abordează cele mai epuizante sarcini mai devreme în zi, când te simți cel mai bine. Majoritatea persoanelor care se confruntă cu miastenia gravis duc vieți active cu tratament.