Unii oameni consideră că melasa este mai benefică pentru corpul nostru decât zahărul. Totuși, cât de sănătos este acest sirop și este melasa o variantă mai sănătoasă față de zahăr?
Melasa este un îndulcitor alimentar. Unii specialiști afirmă că este o variantă mai sănătoasă decât zahărul. Ce proprietăți are și cât de benefică este pentru noi aflați în rândurile următoare.
Ce este melasa
Melasa este siropul gros pe care unii îl folosesc ca îndulcitor. Acesta este un produs secundar al procesului de fabricare a zahărului, este ceea ce rămâne atunci când zahărul este fabricat, provenind fie din trestia de zahăr fie din sfecla de zahăr zdrobită.
Pentru a obține zahărul, mai întâi producătorii iau trestia sau sfecla de zahăr și le zdrobesc pentru a extrage sucul. Acest suc se fierbe pentru a putea să formeze cristale de zahăr. Melasa este ceea ce rămâne, siropul gros care se depune atunci când se îndepărtează cristalele din suc. Melasa se găsește aproape în toate magazinele naturiste dar și în unele supermarket-uri. Aceasta este de mai multe tipuri. Melasa ușoară este produsul rezultat din prima fierbere. Aceasta este cea mai deschisă la culoare și are cel mai dulce gust. Se folosește de obicei la făcut prăjituri sau alte dulciuri.
Melasa închisă la culoare este produsă prin cea de-a doua fierbere. Aceasta este mult mai groasă dar și mai închisă la culoare și mai puțin dulce. Unii oameni o folosesc pentru a coace sau prepara produse de panificație dar le dă alimentelor un gust dar și o culoare aparte.
Melasa neagră este produsă prin cea de-a treia fierbere. Este cel mai gros și mai închis tip de sirop, tinde de obicei să aibă un gust destul de amar și înecăcios. Dar este cea mai concentrată formă și conține de asemenea cele mai multe vitamine dar și minerale. Aceasta este cea mai recomandată de unii dieteticieni pentru beneficiile sale de sănătate.
Beneficii siropului de melasă
Diferența pe care ne interesează pe noi a melasei față de zahărul rafinat ține de raportul de nutrienți.
O singură lingură de melasă sau în jur de 20 de grame conține o multitudine de vitamine și minerale pe care desigur în zahăr nu le găsim. Acestea sunt mangan 20%, magneziu 12%, cupru 11%, seleniu, potasiu, fier dar și calciu în proporții de 3-6%. De asemenea, o singură linguriță de melasă conține 58 de calorii, dar toate sunt din carbohidrați, în principal glucoză.
Nimeni nu recomandă ca melasa să fie consumată pentru raportul ei de nutrienți ci mai degrabă să fie înlocuitorul zahărului fie din cafea sau chiar din preparate. Să nu uităm că conținutul ei de zahăr este foarte mare iar cel mai bun mod din a obține nutrienți de care corpul nostru are nevoie este să mâncăm o dietă sănătoasă și echilibrată cu alimente integrale. Beneficiile melasei sunt diverse, ea ajută atât la sănătatea oaselor cât și pentru sănătatea inimii. Melasa este o sursă importantă de fier dar și seleniu și cupru, toate acestea contribuind la menținerea sănătății oaselor. De asemenea, acest sirop are și o cantitate destul de importantă de calciu și seleniu. Aceasta, dacă este consumată cu simț de răspundere și nu în exces, poate să fie o alternativă mai bună față de zahărul rafinat.
Melasa se obține prin producerea zahărului rafinat. Acest sirop are multe beneficii pentru sănătate dar ar trebui consumat doar într-o dietă echilibrată și sănătoasă.