Prima pagină » Local » Ce este medicina personalizată în cazul bolilor cardiovasculare? Conf. dr. Cristian Stătescu: „Este legată de leziunile pe care le găsim la nivelul coronarelor” – VIDEO

Ce este medicina personalizată în cazul bolilor cardiovasculare? Conf. dr. Cristian Stătescu: „Este legată de leziunile pe care le găsim la nivelul coronarelor” – VIDEO

11 nov. 2022, 12:03,
în Local

Conf. dr. Cristian Stătescu, medic cardiolog, a vorbit, în emisinea BZI LIVE, despre medicina personalizată în cazul bolilor cardiovasculare. Ce reprezintă aceasta și când se optează pentru operație pe cord oprit sau bătând?

Medicina personalizată constă în adaptarea tratamentelor la specificul pacienților. Acest lucru este necesar, deoarece pacienți cu același diagnostic clinic pot răspunde diferit aceluiași tratament. Pentru unii pacienți, tratamentul poate fi foarte eficient, pe când alții se pot confrunta cu efecte adverse sau nu obțin beneficiul clinic așteptat. Fenomenul este generat, de cele mai multe ori, de diferențele genetice între pacienți.

Ce este medicina personalizată în cazul bolilor cardiovasculare? Conf. dr. Cristian Stătescu: „Dincolo de tratamentul și corecția factorilor de risc este legată de leziunile pe care le găsim la nivelul coronarelor acestui pacient”

Potrivit medicului cardiolog, medicina personalizată se află în strânsă legătură cu leziunile găsite la nivelul coronarelor pacientului, dincolo de tratamentul și corecția factorilor de risc.

„Această medicină personalizată, dincolo de tratamentul și corecția factorilor de risc este legată de leziunile pe care le găsim la nivelul coronarelor acestui pacient. Dacă, de exemplu, un pacient care se prezintă cu un infarct acut la noi are mai multe leziuni pe mai multe coronare, noi îl numim pacient tricoronarian, adică toate cele trei coronare sunt afectate. De cele mai multe ori, dacă aceste leziuni sunt situate în zone critice și nu pot fi abordate intervențional, adică prin angioplastie primară, acea dilatare cu balon și urmată de montarea stentului, care să mențină patența vasului, de multe ori este nevoie de tratament chirurgical, adică de bypass-ul aortocoronarian, care nu se poate face, din păcate, imediat, în situația acută. Trebuie să treacă măcar o lună de zile – 40 de zile de la momentul infractului, pentru a se liniști procesul acut inflamator la acel nivel.”, a declarat medicul Cristian Stătescu, pentru BZI LIVE.

În cazul în care intervenția se realizează imediat după tratament, există risc de ruptură miocardică și, chiar, de deces.

„Riscul este de ruptură miocardică, de deces, pentru că miocardul, la acel nivel, suferă și trece prin procese de remaniere, care au nevoie de timp.”, a mai spus medicul.

Când se optează pentru operație pe cord oprit sau bătând? Medicul Cristian Stătescu: „Chirurgul este cel care decide”

În cazul bolilor cardiovasculare, chirurgul este singurul în măsură să decidă care este cea mai bună atitudine terapeutică. Medicul Cristian Stătescu a explicat că dacă cordul nu trebuie deschis neapărat și e nevoie doar de bypass aortocoronarian, în majoritatea cazurilor, intervenția se face pe cord bătând.

„Chirurgul este cel care decide care este cea mai bună atitudine terapeutică într-o astfel de situație. Dar dacă cordul nu trebuie deschis neapărat și e nevoie doar de bypass aortocoronarian, de multe ori el se poate face pe cord bătând. Și există și o serie de avantaje, pentru că cordul oprit înseamnă, de fapt, trecere pe circulație extracorporeală, adică pe acea pompă de circulație extracorporeală, prin care sângele, pe perioada intervenției chirurgicale, pe perioada acelor timpi care necesită oprirea cordului este recirculat printr-o mașină specială, filtrat, și îmbogățit cu o serie de elemente specifice. Aceasta expune și la un risc pacientul, pentru că de aici vine finețea, rafinamentul chirurgului, care face acea intervenție. Tocmai prin cât de puțin stă pacientul pe pompă. În momentul în care timpii pe pompă sunt lungi, cu atât și recuperarea pacientului respectiv să fie de mai lungă durată sau poată să pună niște probleme sau niște complicații pe termen lung.”, a explicat medicul Cristian Stătescu, în cadrul emisiunii BZI LIVE.

Alătură-te pe WHATSAPP canalului BZI, pentru a fi la curent cu cele mai noi știri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
18 octombrie 2024
18 octombrie 2024