Poate că știi despre această brânză că este ingredientul cremos și delicios din tiramisu, dar multe bucătărese se întreabă ce este, de fapt, mascarpone. Se crede că rețeta de mascarpone a fost perfecționată în Evul Mediu târziu în Lombardia, o regiune renumită pentru produsele sale lactate, inclusiv pentru alte brânzeturi faimoase precum Grana Padano, Gorgonzola și Taleggio.
Mascarpone este o brânză italiană dublu sau triplu cremoasă, fină și cu un gust ușor dulce acidulat. Materia primă este smântâna laptelui de vacă pasteurizat. Originară din regiunea Lombardia, din nordul Italiei, mascarpone este cunoscută în special ca ingredient esențial în tiramisu, faimosul desert italian, dar este folosită și în preparate sărate.
Ce este mascarpone și cum se deosebește de alte brânzeturi?
Brânza mascarpone este o brânză italiană moale. De obicei, are un conținut de grăsime cuprins între 60-75%, în funcție de producător, ceea ce îi conferă o consistență super fină, ușor de întins și mătăsoasă. Brânza mascarpone este originară din Abbiategrasso și Lodi, în nordul Italiei.
Mulți oameni consideră că mascarpone este o cremă de brânză, dar în ciuda numelui, crema de brânză este de obicei făcută din lapte, în timp ce mascarpone este de fapt făcut din smântână. Conține cel puțin de două ori mai multă grăsime decât majoritatea brânzeturilor cremă, de obicei între 50 și 75% grăsime în total, dându-i o aromă bogată și o consistență netedă și tartinabilă.
Spre deosebire de multe brânzeturi, care folosesc cheag animal ca agent de îngroșare, mascarpone folosește substanțe acide precum sucul de lămâie, oțetul sau acidul citric pentru a coagula smântâna și a o îngroșa. Asta înseamnă că mascarpone este potrivit pentru cei care urmează o dietă vegetariană. Procesul de producție implică încălzirea smântânii la o temperatură de aproximativ 85-90°C și adăugarea agentului acidifiant, care determină coagularea smântânii și separarea proteinei și grăsimii de zer.
Amestecul coagulat este apoi lăsat să se scurgă printr-o pânză sau filtru fin pentru a elimina excesul de zer, rezultând o brânză foarte cremoasă și densă. Procesul de prepararea este rapid, coagularea smântânii se produce în câteva minute după ce se adaugă acidifiant. Scurgerea poate dura 3-8 ore, în funcție de cantitatea pusă la scurs. Perioada de scurgere trebuie atent controlată, pentru ca în final textura să fie fină, cremoasă și să păstreze o umiditate optimă.
Utilizarea acestei creme de brânză în bucătărie
Una dintre cele main mari calități ale brânzei mascarpone, pe lângă gustul foarte plăcut este versalitatea sa. Practic poate fi folosită atât la preparate dulci, cât și cele sărate, dar poate fi consumată și ca atare. Consistența sa cremoasă și gustul bogat îl fac un ingredient popular în multe rețete.
De la tiramisu și alte preparate dulci unde mascarpone este unul dintre principalele ingrediente, această brânză cremoasă poate fi folosită pentru a umple gnocchi tradiționali, dar și pentru a da consistență sosurilor pentru paste și diferite mâncăruri. Combinată cu fructe, miere, verdețuri, mascarpone se transformă și poate fi un desert, un aperitiv, o gustare sățioasă sau partea cea mai importantă din felul principal de mâncare.
Pentru a prepara mascarpone, raportul standard între smântână și acidifiant este, de obicei, de aproximativ 500 ml de smântână grasă (cu un conținut de grăsime de 30-40%) la 1 lingură de acidifiant (zeamă de lămâie sau oțet alb). Acest raport este echilibrat pentru a produce o coagulare blândă și o textură cremoasă. Încălzește smântâna într-o cratiță la o temperatură de 80-85 grade Celsius.Verifică temperatura cu un termometru de bucătărie.
Adaugă sucul de lămâie în smântână și amestecă timp de aproximativ zece minute la temperatura constantă. Smântâna începe să se coaguleze și să se îngroașe treptat. Ia cratița de pe foc și lasă smântâna coagulată să stea timp de o oră, fără a o amesteca.
Între timp, pregătește totul pentru a scurge brânza: ai nevoie de un bol, o sită fină și un tifon. Poți folosi și un prosop de bucătărie curat ca alternativă. Așază sita peste bol și căptușește-o cu tifonul. Toarnă smântâna răcită peste tifon și las-o la scurs în frigider peste noapte. În acest timp, zerul se va separa de masă, iar ceea ce va rămâne este mascarpone. Astfel că, acum știi ce este mascarpone și cum îl poți face chiar în bucătăria ta.