Cuvântul ebraic „kosher” înseamnă „potrivit” sau „adecvat” în ceea ce privește alimentația tradițională evreiască. Aceste produse sunt permise a fi consumate și pot fi folosite ca ingrediente în producția altor alimente.
Legile de bază sunt de origine biblică. De mii de ani, învățații rabinici le-au interpretat și le-au aplicat situațiilor contemporane. În plus, organismele rabinice au adoptat o legislație de protecție pentru a păstra integritatea legilor kosher.
Regulile alimentației tradiționale evreiești
Legile kosher sunt complexe și cuprinzătoare. Nu cu mult timp în urmă, majoritatea produselor alimentare erau făcute în bucătăria familiei sau într-o mică fabrică din comunitatea locală. Era relativ ușor să se stabilească dacă produsul era cu adevărat kosher. Astăzi, industrializarea, transportul transcontinental și producția în masă au creat o situație în care majoritatea alimentelor pe care le consumăm sunt tratate, procesate, gătite, conservate sau ambalate comercial în medii industriale.
Ce complică și mai mult situația este că în general nu este posibil să judecăm statutul kosher al unui produs pe baza informațiilor furnizate pe etichetă. Multe ingrediente sunt listate doar în termeni generali, fără o detaliere a numeroaselor componente complexe care îl alcătuiesc.
Regulile kosher definesc ce are voie să mănânce o persoană evreiască, cum trebuie să pregătească și ce alimente are voie să combine. Legile împart alimentele în trei categorii, prima dintre acestea vizând tot ce este făcut din carne și păsări de curte. Urmează produsele din lapte, cum ar fi brânza, untul și iaurtul, după care orice alimente care nu sunt nici carne, nici lactate, inclusiv pește, ouă și produse pe bază de plante, denumite pareve.
Una dintre cele mai importante reguli ale kosher este că o persoană nu ar trebui niciodată să mănânce carne și lactate împreună. În bucătăriile specifice, oamenii folosesc ustensile separate pentru carne și produse lactate, care nu sunt spălate în aceeași apă, pentru a evita contaminarea încrucișată.
Vinul joacă un rol important în multe circumstanțe religioase. Pentru a fi kosher, băutura trebuie să fie produsă conform unor reguli specifice. Toate echipamentele folosite pentru a crește, recolta și pregăti strugurii trebuie considerate kosher. În plus, oricine este implicat în procesul de producție trebuie să fie un evreu practicant.
De asemenea, pentru ca produsele din carne să fie considerate kosher, o persoană trebuie să sacrifice animalele într-un mod specific, cunoscut sub numele de shechita. Oamenii pot consuma doar părțile din față ale animalelor permise și trebuie să înmoaie carnea înainte de a o mânca pentru a îndepărta toate urmele de sânge.
Pe lângă separarea cărnii de lactate, există anumite alimente care nu sunt permise de legea kosher. Acestea includ fructele de mare, și anume animalele marine care nu au branhii și solzi, cum ar fi creveții, homarii, crabii și stridiile. În același sens, produsele care conțin carne de porc, iepure, veveriță, cămilă, cangur și cal nu sunt potrivite. Anumite păsări de pradă, cum ar fi vulturii, bufnițele, șoimii și pescărușii, nu sunt kosher, nici majoritatea insectelor, așa că fructele și legumele ar trebui inspectate și spălate înainte de a fi consumate.
Ce este mâncarea kosher
Deși legile kosher interzic anumite alimente, există multe altele care sunt disponibile. Alimentele pareve au cele mai puține restricții, cu condiția ca producătorul să le pregătească conform regulilor. Printre acestea se numără fructele, legumele, cerealele, nucile, semințele, peștele, ouăle de la un animal kosher. Singurele mamifere kosher sunt erbivorele care au copite împărțite, printre care vaca, capra, oaia, cerbul, antilopa, bizonul, gazela.
Peștele trebuie să aibă branhii și solzi, iar fructele de mare care nu îndeplinesc aceste cerințe de bază nu sunt kosher. Pești ce se încadrează în rigorile regulilor sunt codul, bibanul, heringul, macroul, somonul, păstrăvul și crapul. Spre deosebire de carne și păsări, nu există reguli stricte privind prepararea peștelui.
Majoritatea alimentelor pe bază de plante sunt pareve, ceea ce înseamnă că sunt potrivite pentru o dietă kosher. Deși acestea sunt acceptabile în formele lor cele mai pure, unele metode de procesare și ingrediente adăugate le pot face necorespunzătoare. Cu toate acestea, dacă produsele precum pâinea conțin grăsime animală sau echipamentele lor de procesare manipulează și carne sau lactate, acestea nu pot fi potrivite.
Similar cu cerealele, dacă fructele și legumele intră în contact cu carne sau produse lactate în timpul procesării, acestea nu sunt kosher. Este, de asemenea, important să verificați produsele pentru insecte sau larve, deoarece nu fac parte din dieta tradițională. Este important ca toate etapele de rafinare și procesare a uleiului să fie libere de contaminarea cu carne sau lactate pentru ca produsele finale să fie kosher.
Mulți evrei aleg să urmeze o astfel de dietă pentru că îi ajută să se simtă conectați la credința și comunitățile lor. În ciuda numeroaselor sale restricții, alimentația kosher poate oferi atât varietate, cât și echilibru nutrițional.