Chiar și cei care îl utilizează în acest moment, se pot întreba ce este internetul, fiind una dintre cele mai importante tehnologii din viața noastră de zi cu zi. Acesta este o rețea globală care conectează miliarde de dispozitive și permite schimbul instantaneu de informații.
Internetul reprezintă, pe scurt, o rețea ce conectează mai multe computere, fiind rezultatul nevoilor utilizatorilor de a transmite rapid o informație de la un dispozitiv către un altul, indiferent de distanța dintre acestea. Acesta a fost utilizat pentru prima oară de către americani, în perioada Războiului Rece, în 1969.
Ce este mai exact internetul și cum a apărut
Internetul a fost creat în 1969 cu scopul de a conecta centrele universitare din US. Acesta cuprinde 4,5 miliarde de utilizatori, iar 7 miliarde de dispozitive sunt conectate la internet cu o adresă IP.
Accesul la rețea nu era public, acesta fiind folosit doar de către Advanced Research Projects Agency Network (ARPA), mai exact de către o instituție de apărare a Statelor Unite. Rețeaua de Internet din această perioadă s-a numit APRANET. Află ce acte sunt necesare pentru transferul alocației de stat pe card.
Câțiva ani mai târziu, în 1971, se alătură rețelei respective atât universității din Hawai, dar și din Marea Britanie și Norvegia. Deoarece primul model de rețea, respectiv APRANET, nu a reușit să mai facă față numeroaselor conexiuni, Vinton Cerf a creat în 1973 rețeaua TCP, cât și un protocol adițional – IP (Internet Protocol), pe care-l folosim chiar și în ziua de astăzi. Datorită acestei facilități, computerele din întreaga lume cu conexiune la internet puteau comunica și transmite primii informații, în lumea virtuală.
Dacă până în 1989, internetul a fost utilizat doar de câteva universități și instituțiile de stat, după 1991 publicul larg a beneficiat, la rândul său, de cunoștințele oferite de această lume virtuală.
Tim Berners-Lee a creat o nouă versiune a internetului despre care ai auzit cu siguranță și anume World Wide Web. Această rețea își are bazele în TCP, IP și Hypertext. Din acest moment, internetul a fost adesea comparat cu o pânză de păianjen ce transmite și primește informații.
Istoria internetului în România
În România, internetul a apărut în anul 1992, prin intermediul ICI – Institutul Național de Cercetare – Dezvoltare în Informatică, din București cu Universitatea de la Viena.
Ulterior a apărut demoniul „.ro”, lucru ce a conectat internetul românesc de cel european și american. Internetul din România a ajuns la public datorită localurilor de tip „internet cafe” deoarece nu toată lumea își permite să aibă acces, iar conexiunile nu erau la fel de rapide cum sunt astăzi. Iată câteva idei de cadouri pentru cei dragi.
Tim Bernes-Lee, considerat „părintele internetului” s-a născut la Londra la data de 8 iunie 1955, a studiat fizica la Queen’s College (Oxford) și a creat internetul la sfârșitul anilor ’80 – începutul anilor ’90, în cadrul Consiliului European pentru Cercetare Nucleară (CERN).
În martie 1989, Tim Berners-Lee își prezenta viziunea într-un document intitulat „Managementul informației: o propunere”. Șeful său de la acea vreme, Mike Sendall, a privit sceptic inițiativa, notând pe coperta documentației: „Vagă, dar interesantă”.
În 1994 au apărut primele site-uri cu caracter comercial, termenul „spam”, dar și portalul Yahoo, în primele două luni de existență acesta funcționând sub numele de „Jerry’s guide to the World Wide Web. De asemenea, a fost lansat browserul Opera.
Microsoft a lansat prima versiune a browserului Internet Explorer în anul 1995, generând pentru prima dată o concurență a browserelor. A fost inaugurat eBay, care este primul site de cumpărături online, iar Sun a lansat limbajul și platforma Java. Așadar, este important să știi ce este internetul și toate avantajele și dezavantajele pe care aceste conexiuni le-a adus.