Prima pagină » Informații utile » Ce este lucrarea Duhului Sfânt în lume? Cum lucrează Duhul Sfânt și de ce este reprezentat ca un porumbel alb?

Ce este lucrarea Duhului Sfânt în lume? Cum lucrează Duhul Sfânt și de ce este reprezentat ca un porumbel alb?

01 apr. 2025, 11:10,
Redacția BZI în Informații utile

Lucrarea Duhului Sfânt în lume reprezintă abilitatea Duhului Sfânt de a acționa. Aceasta este vastă și profundă, având un rol esențial atât în creație, cât și în mântuire.

Duhul Sfânt este prezent pretutindeni, fiind Dumnezeu adevărat. Acesta va apărea în viața noastră atunci când ne reîntoarcem spre calea dreaptă. Ea este, totuși, rezultatul unei alegeri libere, al unei asumări conștiente a vieții morale. Fără această deschidere, omul rămâne străin de lucrarea Duhului și nu poate gusta din harul dumnezeiesc.

Lucrarea Duhului Sfânt în lume

În întreaga istorie a mântuirii, Duhul Sfânt este Cel care lucrează, dând viață, inspirând și călăuzind. El este prezent la creație, susține lumea și dă suflare de viață fiecărei ființe. Prin El, profeții au rostit cuvântul lui Dumnezeu, iar apostolii au fost îndrumați în misiunea lor. Duhul Sfânt luminează mintea credincioșilor, deschizându-le inimile spre adevăr și oferindu-le înțelepciunea necesară pentru a trăi după voia divină.

Prin El, omul este regenerat spiritual, este renăscut într-o viață nouă, iar Biserica este întărită și călăuzită. Harul Său oferă siguranța mântuirii, sfințind și transformând pe cei ce aleg să trăiască în lumina Lui. Duhul Sfânt dăruiește fiecărui credincios darurile necesare pentru a sluji, pentru a mărturisi și pentru a crește în virtute. Roadele prezenței Sale sunt vizibile în viața celor ce-L primesc: dragoste, pace, răbdare, blândețe, stăpânire de sine.

Astfel, Pogorârea Duhului Sfânt nu este doar un eveniment trecut, ci o realitate continuă, o chemare la sfințenie și la comuniune cu Dumnezeu, care ne însoțește până la sfârșitul veacurilor.

Pogorârea Duhului Sfânt

Pogorârea Duhului Sfânt este un prilej de reflecție asupra Celui ce coboară, asupra lucrării Sale în lume și în sufletele celor ce-L primesc. Orice sărbătoare creștină nu este un simplu moment de relaxare, ci o oportunitate de a ne îmbogăți sufletul, de a ne apropia de Dumnezeu și de a ne educa în virtute. Rusaliile nu sunt doar o amintire a unui eveniment istoric, ci o realitate vie, prin care Dumnezeu își revarsă harul asupra lumii.

Biserica folosește termenul „pogorâre” și nu „coborâre” pentru a desemna venirea Duhului Sfânt, deoarece această venire nu este doar o simplă mișcare descendentă, ci un act de apropiere divină, un gest de iubire prin care Dumnezeu reduce distanța dintre El și om. Acest termen este înrudit cu „pogorământul”, care desemnează o îngăduință, o adaptare menită să apropie și să înlăture barierele impuse de regulile stricte sau de ierarhii. Astfel, prin Pogorârea Duhului Sfânt, Dumnezeu își împlinește făgăduința de a fi mereu alături de oameni, întemeind Biserica Sa și oferind omenirii harul Său. Preoții, ca slujitori ai acestui har, sunt chemați să se pogoare cu dragoste asupra credincioșilor, depășind limitele impuse de convențiile sociale.

Unirea Duhului Sfânt cu firea umană este o continuare firească a Întrupării lui Hristos, prin care divinul și umanul au fost legate într-o comuniune tainică. Astfel, omul este chemat să participe la viața dumnezeiască, să se sfințească și să se împlinească în comuniune cu Dumnezeu. Prezența Duhului Sfânt și, astfel, lucrarea Lui în lume nu sunt impuse, ci se primesc printr-o deschidere sinceră a sufletului, printr-o alegere conștientă a binelui și a virtuții.

Bugetul.ro
Plecarea lui Dorinel Umbrărescu s-a produs în mod oficial. Drumarul din județul Bacău și-a luat la revedere de la oamenii din zona Buzăului
redactia.ro
Se schimbă școala românească din temelii. Părinții riscă și închisoarea dacă nu respectă acest lucru.
Bugetul.ro
Recalculare de urgență pentru 5 milioane de pensionari! Se întâmplă pe 15 iulie la CNPP, este ordin clar de la ministrul Muncii
a1.ro
Artist celebru din România a sărit la bătaie în timpul concertului său. Ce s-a întâmplat între el și un fan
Playtech.ro
Oraşul din România, evitat de toţi turiştii după ’89. Era considerat cel mai periculos
observatornews.ro
Ungaria, măturată de vijelii devastatoare. Temperatura a scăzut cu 20 de grade în doar câteva minute
Playsport.ro
CALCUL: Cât vor plăti românii pe benzină și motorină de la 1 august, după majorarea accizelor și a TVA-ului
Evz.ro
România ia foc. S-a ajuns la Cod Roșu prelungit. Va fi mai rău decât a fost vreodată
realitatea.net
Testul IQ care le dă bătăi de cap elevilor de clasa a IV-a: câte triunghiuri sunt, de fapt, în imagine?
SportpeSurse
Ce s-a ales de Mariana Bitang, fosta antrenoare a lotului olimpic de gimnastică. Partenera lui Octavian Bellu a revenit în atenția publică după mulți ani
Playtech.ro
Oraşul din România, evitat de toţi turiştii după ’89. Era considerat cel mai periculos
Dailybusiness.ro
De ce mamele aflate în concediu maternal trebuie să plătească CASS. Premierul Ilie Bolojan: „Nu ne mai putem permite să fim o țară de excepții”
RomaniaTV
Şoc în politică. Ilie Bolojan ameninţă cu DEMISIA
stiriromania.ro
Alex Marcu, sfâșiat de durere lângă sicriul Teodorei. Bărbatul își ia adio de la soție cu râuri de lacrimi
RomaniaTV
Cine este femeia cu care s-a iubit Nicușor Dan, înainte să o cunoască pe Mirabela Grădinaru
redactia.ro
Cine este omul care și-a pierdut viața pe Transfăgărășan după ce a fost atacat de urs
ego.ro
I-a spus aceste cuvinte surorii ei mai mari, iar după câteva ore, s-a sinucis, din cauza examenului de evaluare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
08 iulie 2025
08 iulie 2025