Prima pagină » Sanatate » Frumusete » Ce este liftingul cervical

Ce este liftingul cervical

09 dec. 2019, 10:21,
în Sanatate

Rezultatele liftingului se menţin pentru o perioadă de 10 ani, dar această perioadă de timp este variabilă în funcţie de particularităţile fiecărui pacient.

Procesul natural de îmbătrânire, desfăşurat la nivelul întregului organism, este, cu siguranţă, cel mai evident la nivelul pielii. Una dintre caracteristicile la nivel microscopic ale procesului de îmbătrânire îl reprezintă reducerea cantităţii şi calităţii fibrelor elastice şi de colagen, precum şi a matricei extracelulare (amestec de substanţe care formează buretele în care se găsesc celulele şi fibrele din care este alcătuit fiecare organ al corpului uman). Datorită acestor modificări are lor un fenomen de „îndepărtare” a pielii faţă de straturile musculare profunde, atât la nivelul feţei, cât şi la nivelul întregului organism. Prin creşterea laxităţii structurilor de legătură între piele şi muşchii de sub aceasta, pielea împreună cu stratul său adipos suferă, sub acţiunea gravitaţiei, un proces de deplasare înspre în jos.

La nivelul feţei acest fenomen este foarte uşor vizibil, faţa căpătând un aspect îmbătrânit şi mohorât. De exemplu, deplasarea înspre în jos a sprâncenelor, chiar şi numai cu 3-4 mm, împreună cu relaxarea pielii de la nivelul pleoapei superioare şi inferioare cu formarea pungilor de sub ochi dau regiunii periorbitare un aspect îmbătrânit, mohorât şi apăsător. La acestea se asociază de regulă şi deplasarea grăsimii geniene, cu accentuarea şanţurilor dintre obraji şi nas sau bărbie, precum şi formarea pungilor de la nivelul mandibulei. Astfel apare faciesul general îmbătrânit, uneori chiar înainte de vreme.

La nivelul membrelor superioare, cele mai afectate sunt braţele (regiunea dintre umăr şi cot), formându-se un fel de fald inestetic şi de cele mai multe ori supărător care atârnă sub braţ.

Toracele şi abdomenul cunosc aceleaşi modificări, care duc la formarea unuia sau mai multor „colaci” sau chiar al unui veritabil „şorţ” care „atârnă”, dând un aspect deplorabil siluetei.

La nivelul membrelor inferioare coapsele sunt cele mai afectate, „colăcelul” formându-se mai frecvent în partea cea mai de sus a feţei interne a acestora.

De cele mai multe ori, procesul de „laxare” tegumentară este determinat nu numai de pierderea suportului colagenic, dar şi de reducerea stratului de grăsime de sub piele. În acest fel se formează un exces de derm faţă de straturile subadiacente, care trebuie îndepărtat. Este foarte important de delimitat clinic când este nevoie doar de repoziţionat pielea în poziţia sa naturală, când este suficientă o umplere cu substanţe autologe (de exemplu grefa de grăsime) sau de sinteză (există o multitudine de produse în acest scop) şi când este necesară îndepărtarea pielii în exces.

Liftingul reprezintă o metodă de rejuvenare facială şi corporală prin care se realizează repoziţionarea pielii şi a stratului de grăsime deplasate, împreună cu îndepărtarea surplusului relativ de piele.

Liftingul facial include tehnici de tratare a uneia sau mai multe regiuni ale feţei, eventual asociate cu proceduri la nivelul gâtului (regiunea cervicală).

Liftingul cervical

Se poate realiza împreună cu liftingul facial clasic, sau ca procedură în sine, simplu sau combinat cu liposucţie. Se adresează excesului de piele şi/sau grăsime de la nivelul feţei anterioare a gâtului. Incizia este similară cu cea de la liftingul facial clasic. După ce se realizează „separarea” pielii de pe straturile profunde, acestea sunt repoziţionate şi fixate într-o poziţie anatomic normală. Pielea este tracţionată superior, lateral şi în spate, îndepărtându-se excesul, şi se suturează. În cazul în care se consideră că la nivelul bărbiei există un volum prea mare de grăsime, intervenţia începe prin liposucţia acesteia cu ajutorul unei canule, similar cu liposucţia celorlalte zone ale organismului.

În marea majoritate a cazurilor, liftingul cervical este completat de repoziţionarea benzilor de platisma (muşchi subţire care tapetează pe toată lăţimea faţa anterioară a gâtului). Printr-o incizie minimă efectuată în şanţul de sub mandibulă se evidenţiază marginea anterioară a muşchiului, care ulterior se pune în evidenţă pe toată lăţimea sa, dinspre zona centrală spre părţile laterale. Cele două porţiuni laterale ale muşchiului se suturează pe linia mediană şi împreună se reancorează la osul hioid (os al gâtului). Resutura şi reancorarea platismei permite refacerea unghiului delicat şi ferm al gâtului, efectul obţinut fiind de durată. În absenţa reancorării platismei, simpla tracţionare laterală şi excizia pielii în exces va permite un rezultat evident favorabil, dar de scurtă durată (sub un an de la intervenţie).

Postoperator, se recomandă purtarea unui pansament uşor compresiv, sub forma unui guler, pentru 14 zile. Edemul şi echimozele se diminuă progresiv până la dispariţia completă la 14-21 de zile.

În funcţie de amploarea intervenţiei chirurgicale preconizate, liftingul cervical se poate realiza în condiţii de anestezie locală şi sedare intravenoasă sau anestezie generală. Recuperarea postanestezică este în general de scurtă durată.

Rezultatele liftingului cervical sunt în general de lungă durată. Deşi nu anihilează procesul natural de îmbătrânire, totuşi liftingul cervical, realizează reconturarea profilului facial, oferind acestuia un aspect armonios, luminos, revitalizat. În general se consideră că efectele benefice ale liftingului se menţin pentru o perioadă de 10 ani, dar această perioadă de timp este variabilă în funcţie de particularităţile fiecărui pacient.

Dr. Susanu Sidonia

Medic Primar Chirurgie Estetica, Plastica si Microchirurgie Reconstructiva

Director medical – Susanu Clinic – Chirurgie Plastica, Estetica si Reconstructiva
A: Exclusive Residence, Bloc A7, Parter, Strada Petre Andrei, Iaşi 700495, România
T: 0730 787268, 073 SUSANU, E: office@susanuclinic.ro, W: www.susanuclinic.ro

Bugetul.ro
Cutremur provocat de CEC Bank pe piața din România. Banca de stat numărul 1 din țară a decis să intre pe un teritoriu neexplorat, dar foarte dificil
redactia.ro
Care au fost, de fapt, ultimele cuvinte ale Papei înainte de a muri. Gestul emoționant pe care l-a făcut cu puțin timp înainte să intre în comă
Bugetul.ro
Adio, 0,50 lei din garanția SGR! Românii care colectează sticle și PET-uri vor avea parte de schimbări importante în viitorul nu foarte îndepărtat
a1.ro
Mesaje de „La mulți ani” Sfântul Gheorghe 2025. Felicitări cu urări pentru sărbătoriții de pe 23 aprilie
Playtech.ro
Ce s-a descoperit în organismul unuia dintre medicii rezidenţi din Iaşi? Detaliul care îl putea salva de la moarte
observatornews.ro
ANIMAŢIE. Fată de 15 ani, moartă după ce a căzut de pe trotinetă
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Evz.ro
Amenințarea invizibilă. Noul val de escrocherii care lovește România
realitatea.net
Se anunță scumpiri în lanț. Expiră plafonările pe care Guvernul nu se știe dacă le va mai prelungi
SportpeSurse
Misterul din jurul lui Putin a fost dezvăluit de o poză care face înconjurul lumii. E pentru prima oară când scapă o asemenea imagine
Playtech.ro
Tabloul oferit de Putin lui Trump, dezvăluit de un artist rus! Ce reprezintă, de fapt, imaginea
Dailybusiness.ro
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
RomaniaTV
Eliza Natanticu, sfâșiată de durere, după moartea lui nea Gioni din Las Fierbinți. Era TATĂL ei, dar puțină lume știa. O părăsise când era mică
stiriromania.ro
La 57 de ani, Carmen a devenit cea mai în vârstă mamă de gemeni din România. Partenerul, cu 22 de ani mai tânăr
RomaniaTV
Simona Bucura-Oprescu a semnat DOCUMENTUL prin care pensionarii scapă de datorii vechi. Ce prevede actul normativ
redactia.ro
Ce a făcut Papa Francisc în ultima zi din viață. Detalii neștiute despre Suveranul Pontif mort chiar în a doua zi de Paște
ego.ro
Camelia Mitoșeru, mesaj pentru femeile care NU gătesc de Paște! Așa ceva...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`