Intoleranța alimentară este o afecțiune a corpului atunci când anumite enzime lipsesc. Din această cauză, poate apărea hipersensibilitate la orice produs. Dar asta nu înseamnă că un anumit produs nu este potrivit pentru dvs. Acest comportament al corpului sugerează că este necesar să se completeze enzima lipsă și să se ocupe de activitatea mucoasei gastro-intestinale. De exemplu, ai mâncat o cantitate mare de varză, te simți rău, stomacul este umflat și apar semne de flatulență. Aceasta înseamnă că organismul poate avea aciditate scăzută, varza a funcționat ca un test de turnesol, arătându-vă acest lucru. Același lucru este valabil și pentru intoleranța la lactoză. În timp, producția unei enzime care descompune zahărul din lapte scade, așa că, după consumarea produselor lactate, apare disconfort (chiar dacă acest lucru nu era cazul înainte). De fapt, o persoană nu are o intoleranță la produsul în sine,
Un alt exemplu: pacienții au adesea probleme cu corpul din cauza consumului excesiv sau necorespunzător de alimente cu multă fibră, cafea neagră și umbrele de noapte. Acest lucru se datorează faptului că au sindromul intestinului iritabil. Acest lucru nu înseamnă că au o intoleranță la aceeași cafea, este probabil necesar fie să o beți cu lapte vegetal, fie să o diluați cu apă și să nu o consumați pe stomacul gol.
Limitându-vă în utilizarea acestui sau acelui produs până când înțelegeți ce anume îi lipsește corpului (acest lucru trebuie făcut sub supravegherea unui specialist), aveți nevoie de maximum trei luni. Puteți înțelege acest lucru analizând sângele, generarea acestuia are loc treptat și continuu, unele dintre celule sunt reînnoite la fiecare trei luni.
Dacă mâncați excesiv legume proaspete, este posibil ca organismul să nu poată face față unei cantități mari de fibre, va apărea disconfort – producție crescută de gaz, diaree, durere sau balonare. Acesta este și cazul la unii dintre pacienții mei cu o dietă strictă de proteine. Într-adevăr, dieta ar trebui să conțină nu numai proteine, ci și grăsimi cu carbohidrați. Pentru fiecare produs, organismul își produce propriile enzime, ceea ce înseamnă că, dacă depășești cantitatea (fiecare are propriul individ) și încalci combinația de produse, poți întâmpina probleme similare. Văzând un specialist, o mică corecție personală a dietei, excluderea temporară a unui produs iritant din dietă – și totul ar trebui să revină la normal.
Cum afectează stresul funcția intestinului
Sindromul intestinului iritabil poate apărea cu stres și lipsa somnului. În timpul unei perioade de stres emoțional ridicat, organismul produce mai multe enzime și acizi. Inclusiv prin creșterea nivelului de cortizol – un hormon al stresului. Există multe terminații nervoase în intestine și orice stres îi afectează activitatea. Ca urmare, o persoană devine nervoasă în timpul zilei, iar seara devine balonată. Și dacă stresul te însoțește constant, există posibilitatea de a câștiga chiar și un ulcer.
Aport echilibrat de alimente
Este imposibil să oferiți o formulă gata preparată pentru toate mesele, totul este individual aici: depinde de stilul de viață, vârsta persoanei, starea de sănătate și alți factori. De exemplu, un mic dejun consistent nu este potrivit pentru toată lumea, uneori este chiar recomandat să-l săriți. Principalul lucru este prânzul. Ar trebui să fie cea mai satisfăcătoare masă a zilei, apoi nu vor exista defecțiuni, mâncare excesivă. Pentru prânz, o combinație de carbohidrați complecși, grăsimi vegetale, proteine și legume este cea mai bună opțiune.
Încă o dată despre intoleranță – este important să nu se depășească cantitatea unui produs. Dacă mănânci proteine, adaugă ceva alcalinizant. Cea mai ușoară opțiune este verde. Mai mult decât atât, este mai bine să observați proporția de la unu la trei, unde o treime este proteină.