Prima pagină » Local » Ce este iertarea supremă? Explicația părintelui Calistrat Chifan – VIDEO

Ce este iertarea supremă? Explicația părintelui Calistrat Chifan – VIDEO

15 feb. 2023, 10:15,
în Local

Vă întrebați adesea în ce constă iertarea supremă? Ei bine, descoperiți, în rândurile de mai jos, explicația părintelui Calistrat Chifan, de la Mănăstirea Vlădiceni, din județul Iași.

În esența ei, iertarea reprezintă un atribut dumnezeiesc, în sensul că iertarea omenească este doar o consecință a prezenței suflului divin. Explicația rezidă în faptul că, în timp ce Iisus Hristos poate șterge și poate ierta toate păcatele oamenilor într-o singură clipă, omul nu este capabil să ierte, atunci când cineva îi greșește. Astfel că, pentru a se mântui, omul trebuie să învețe ce este iertarea în toate formele ei și să se străduiască să o practice în orice secundă a vieții sale.

După cum spunea și Nicolae Steinhardt în lucrarea „Dăruind vei dobândi. Cuvinte de credință”, „greu accesibilă ne este nobleţea supremă a iertării”. Tocmai de aceea, trebuie să învățăm să credem în iertare și să ne rugăm neîncetat ca Domnul să ne tămăduiască de neîndrăzneală.

Ce este iertarea supremă? Iată ce spune părintele Calistrat Chifan despre acest subiect controversat

Potrivit părintelui Calistrat Chifan, iertarea supremă este un concept controversat, deoarece marii filosofi ai timpului îl discută neîncetat, iar părerile sunt împărțite. Cu toate acestea, ideea de iertare este atât de simplă, iar oamenii nu fac decât să o complice, afundându-se în explicații fără rost.

„De la ieșirea din Rai, până la anul 5508, în vremea lui Ciriniu, s-a născut Iisus Hristos la Betleem, Mântuitorul lumii, cel care a putut lua păcatele lumii. Iată mielul lui Dumnezeu, cel ce ridică păcatele lumii, iertarea supremă. Și cum sună iertarea supremă? Vedeți, aici avem adeseori controverse cu marii filosofi ai timpului. Nu știu, ori eu sunt ușor tâmpițel, în sensul că mi se par lucrurile foarte simple, dar constat că unii citesc prin cărțile astea bisericești și complică lucrurile, încercând să explice niște chestii pe care nu le înțeleg. Dar ele sunt atât de simple…”, a declarat părintele Calistrat Chifan, pentru BZI LIVE.

Părintele Calistrat Chifan, despre iertarea supremă: „Hai să o căutăm împreună”

Iertarea supremă nu poate fi explicată decât de ceea ce face Iisus Hristos pentru noi și de tot ce a făcut în timpul aflat pe pământ. El a trăit trei ani și jumătate de activitate mesianică, a trecut din sat în sat și a vindecat bolnavii, a izgonit duhurile, a hrănit popoarele în pustie, a înviat morții și, cu toate acestea, poporul a ales să-L răstignească. I-a întins mâinile pe Cruce, i-a bătut cuie în mâini și i-a ridicat Crucea în picioare, iar Iisus tot a avut puterea să ierte.

„Și care e iertarea supremă, hai să o căutăm împreună. Urmărești trei ani și jumătate de activitate mesianică, trecând prin sate vindeca bolnavii, ciungii, orbii, ologii, izgonea duhurile, hrănește popoare în pustie, învie morți, face de toate, poporul Îl răstignește. Trece peste toată durerea calvarului, că nu ăsta-i subiectul și ajungem pe Golgota. Îl întind cu mâinile pe cruce, îi bat cuiele în mâini, ridică crucea în picioare și Iisus ce spune? „Tată, iartă-I, că nu știu ce fac.” De asta îi spune lui Petru: „Ce înseamnă să ierți de 70 de ori câte 7?”. Vine Petru la Mântuitorul și pune și el o întrebare, să pară interesant. Petru era omul practic, omul care a trecut prin viață, prin familie.”, a adăugat părintele Calistrat Chifan.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`