Prima pagină » Cancan » Ce este hlambura? Tradiția a fost respectactă cu sfințenie și la nunta lui Ianis Hagi

Ce este hlambura? Tradiția a fost respectactă cu sfințenie și la nunta lui Ianis Hagi

15 iul. 2024, 14:40,
BZI.ro, în Cancan

Hlambura este o tradiția respectactă cu sfințenie la nunțile machedonești și a fost cinstită de Ianis Hagi la evenimentul său.

Nunta lui Ianis Hagi s-a desfășurat la Palatul Știrbey, unde cei peste 700 de invitați au petrecut o noapte memorabilă. Atmosfera a fost electrizantă, datorită muzicii live interpretate de trupa Pindu cu ritmuri machedonești, Cornelia Rednic, Smiley și o formație din Grecia. Toți cei prezenți s-au bucurat din plin de muzică, dans și voie bună până târziu în noapte.

Ce este hlambura?

Nunta lui Ianis și Elena Hagi a fost marcată de respectarea cu strictețe a tradițiilor machedonești, transmise de-a lungul secolelor. Unul dintre cele mai importante momente a fost hlambura, un obicei premergător nunții, ce constă în dansul mirelui cu un băț în mână, la capătul căruia se află o cruce și trei mere roșii.

Hlambura nu este singurul element tradițional semnificativ din nunta lui Ianis și Elena Hagi. La fel de importante sunt și alte simboluri, prezente la orice nuntă aromânească. Unul dintre ele este pânza în care se adună banii dăruiți de rude, o modalitate de a asigura prosperitatea cuplului în viitor. Toate aceste ritualuri, inclusiv hlambura, au rolul de a aduce noroc și binecuvântări tinerilor căsătoriți.

„La noi nunta nu se face fără hlambură. Hlambura este steagul cu care dansăm toată noaptea. Normal, noi îl facem, din partea bărbatului, din partea băiatului. Se face hlambura cu o zi înainte. Ne adunăm doar familia mea, iar apoi la nuntă se dansează cu hlambura.

Se dau din generaţie în generaţie, bunicii, părinţii, copiii şi aşa mai departe, cum şi noi la rândul nostru, copiii o sa moştenească naşii de la noi. Este ceva care vine din generaţii si este o tradiţie care conteaza destul de mult într-o familie„, a declarat Ianis Hagi.

La machedoni, nunta durează cinci zile şi cinci nopţi

Nunțile macedonești sunt renumite pentru durata lor de cinci zile și cinci nopți, fiecare zi fiind marcată de ritualuri și obiceiuri specifice. Unul dintre cele mai cunoscute elemente ale acestor petreceri este hora, un dans tradițional în care se prind toți invitații.

„Ne mândrim cu tradiţiile noastre. Sunt destule, gândiţi-vă la o nuntă normală, obiceiurile noastre să le triplaţi”, a adăugat Elena Hagi, potrivit Observatornews.ro.

Nunta se încheie după ce nașul dezleagă hlambura. După aceea descoase pânza tradițională, o predă soacrei mari, iar cele trei mere roșii care atârnau de ea sunt tăiate cu grijă și împărțite tuturor invitaților.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *