Prima pagină » Sanatate » Ce este hemoglobina și care este rolul ei în sănătatea organismului

Ce este hemoglobina și care este rolul ei în sănătatea organismului

06 ian. 2025, 12:47,
Redacția BZI în Sanatate

Dacă te-ai întrebat ce este hemoglobina, ei bine, trebuie să știi că este o proteină care se găsește în globulele roșii din sânge, care transportă oxigenul prin tot corpul tău și care-i dă sângelui culoarea roșie caracteristică. Nivelul acesteia variază de la o persoană la alta.

Principalul rol al hemoglobinei este de a transporta oxigenul de la plămâni la țesuturile corpului și de a transporta dioxidul de carbon produs de celule înapoi la plămâni pentru eliminare. Aceasta contribuie, de asemenea, la reglarea pH-ului sangvin și la menținerea unui nivel optim de oxigen în sânge.

Ce este hemoglobina

Hemoglobina este o proteină extrem de importantă pentru organism. Transportă oxigenul de la plămâni către celelalte țesuturi, îl trasnformă în dioxid de carbon și apoi livrează dioxidul de carbon din țesuturi în plămâni. Conțime molecule de fier care ajută la menținerea formei globulelor roșii, adică eritrocitele, astfel încât acestea să funcționeze corect.

Dacă valoare hemoglobinei este doar puțin mai mică decât ar trebui să fie în mod normal, starea generală de sănătate nu va fi afectată. Un nivel foarte scăzut, însă, ar putea indica existența unei anemii. Nivelul scăzut de hemoglobină este mai mic de 13,5 grame/decilitru la bărbați și mai puțin de 12 grame/decilitru la femei.

Există în total șapte tipuri de hemoglobină pe care le puteți avea de-a lungul unei vieți. Dintre acestea, patru se vor forma în etapa embrionară, un tip va apărea odată cu dezvoltarea fătului și ultimele două se vor produce la vârsta adultă.

Pe lângă faptul că ea transportă oxigenul de la plămânii noștri, hemoglobina joacă, de asemenea, un rol important în menținerea formei globulelor roșii din compoziția sângelui.

În forma lor naturală, globulele roșii sunt rotunde, cu un centru îngust, asemănătoare cu o gogoașă fără o gaură în mijloc. Structura anormală a hemoglobinei poate, prin urmare, să perturbe forma globulelor roșii și poate să împiedice buna funcționare a acestora și circulației lor prin vasele de sânge.

Rolul hemoglobinei este similar cu cel al unui camion care face livrări. Asta deoarece hemoglobina încarcă „lăzile” cu oxigen, transportă oxigenul și apoi, la final, descarcă oxigenul la destinație.

Factorii care influențează nivelul acesteia

Nivelul de hemoglobină poate fi influențat de numeroși factori, iar în unele cazuri, valorile hemoglobinei fie scad prea mult, fie cresc dincolo de nivelul considerat normal.

O hemoglobină scăzută poate fi asociată, de exemplu, cu o boală ori o condiție care determină corpul să producă prea puține globule roșii în sânge. De asemenea, există boli și factori care determină organismul să distrugă globulele roșii din sânge mai repede decât acestea pot fi produse. Află ce înseamnă să ai un VSH mărit.

Un alt factor care influențează nivelul de hemoglobină este pierderea sângelui, iar din această cauză, hemoglobina este scăzută din motive precum: sângerarea masivă dintr-o rană; hemoragie în tractul digestiv, cum ar fi din cauza ulcerelor, diferitelor forme de cancer sau hemoroizilor; sângerare în tractul urinar; donarea de sânge în mod frecvent; menoragia, adică sângerări menstruale abundente.

Nivelul hemoglobinei este exprimat cu valoarea sa de hemoglobină în grame per decilitru. Valorile normale, de referință, pentru concentrația de hemoglobină la adulți sunt următoarele: la bărbați: 14,0-17,5 g/dl; la femei: 12,3-15,3 g/dl.

Valorile normale pentru concentrație de hemoglobină în funcție de vârstă și de sex: nou-născuți: 17-22 g/dl; bebelușii care au o săptămână de viață: 15-20 g/dl; bebelușii de o lună: 11-15 g/dl; copii: 11-13 g/dl; bărbații adulți: 14-18 g/dl; femeile adulte: 12-16 g/dl; bărbații după vârsta a doua: 12,4-14,9 g/dl; femeile după vârsta a doua: 11,7-13,8 m/dl.

Toate aceste valori pot să varieze ușor, de la un laborat la altul. Unele laboratoare de analize nu fac diferența între valorile de la categoriile „adult” și „după vârsta a doua”. Astfel că, este foarte important să știi ce este hemoglobina.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`