Prima pagină » Sanatate » Ce este hematomul, poze și de ce apare. Ce semnale de alarmă ar trebui să-ți atragă atenția

Ce este hematomul, poze și de ce apare. Ce semnale de alarmă ar trebui să-ți atragă atenția

29 iul. 2024, 14:05,
în Sanatate

Majoritatea oamenilor ajung să-l aibă la un moment dat în viață, fiind ceva comun. Iată de ce apare hematomul, poze cu ajutorul cărora să-l recunoașteți, dar și opțiuni de tratament.

Tipuri de hematom și poze

Hematomul poate fi ușor confundat cu o vânătaie, însă acestea două nu sunt același lucru. Dacă vânătaia apare în urma deteriorării unor vase mici de sânge, hematomul are loc în urma unei deteriorări mai mari. Hematoamele sunt provocate de leziuni sau traume, care duc la ruperea pereților vaselor de sânge (din artere, vene, capilare).

Există mai multe tipuri de hematom, în funcție atât de locul în care apare, dar și de severitatea acestuia. Hematomul la nivelul scalpului se prezintă ca o umflătură la nivelul scalpului, fără să afecteze creierul. Cel subdural este cel localizat între țesutul specific creierului și mucoasa internă a acestuia. Hematomul  epidural intracranian se ivește între placa aferentă creierului și căptușeala care se află la exteriorul creierului.

În urma unui nas spart apare hematomul septal. Cel subungual apare apare la nivelul unghiei în urma lovirii în mod accidental la deget. Cel de la ureche apare cu precădere la sportivi, cum ar fi boxul și luptele.

Hematomul retroperitoneal este localizat în interiorul cavității abdominale, fără să afecteze organele. Cel de tip splenic are loc in splina, iar cel hepatic, la ficat. Dacă apare între vertebre și mucoasa de la nivelul coloanei vertebrale, se numește hematom epidural spinal.

De ce apare și cum se manifestă

Hematomul apare în urma leziunilor și traumatismelor. Acestea pot fi externe sau interne. Cele externe pot fi în urma înțepării cu un ac, de exemplu. Iar cele interne pot fi în urma unui accident de mașină. Acestea mai pot apărea și din cauza unor proceduri de natură medicală (operații sau de natură cosmetică) sau medicamentele anticoagulante pot crește riscul de apariție a hematoamelor.

În cazul unui hematom superficial, mai pot apărea simptome precum: prezența durerii, culoarea suportă modificări și apare roșeața, locul se inflamează și se simte umflat, zona este sensibilă, apare senzația de căldură în țesutul care înconjoară hematomul.

În cazuri mai grave, pot apărea și alte simptome, precum pierderea auzului, pierderea stării de conștiență, instalarea somnolenței, dificultăți de deglutiție (înghițire), dificultăți de a mișca membrele (brațele și picioarele), durere de cap ce suferă înrăutățiri și este severă.

Dacă apar aceste simptome, trebuie să mergeți de urgență la medic pentru a primi tratamentul adecvat. În funcție de gravitatea acestuia, medicul specialist este în măsură de a recomanda tratamentul potrivit.

În cazul unui hematom superficial, se recomandă repaus și aplicarea de gheață învelită în prosop, cu scopul de a reduce intensitatea durerii sau a inflamației. Se recomandă de asemenea înfășurarea ori stropirea cu apă a zonei ce înconjoară hematomul pentru a evita riscul de a se redeschide.

În cazul în care este intern, pacientul ar putea necesita drenajul hematomului sau chiar intervenția pe cale chirurgicală, dacă sângele pune presiune pe coloana vertebrală, pe creier sau pe alte organe. În alte situații, poate exista riscul de dezvoltare a unei infecții, drept pentru care medicul recomandă drenajul hematomului.

Informarea este foarte importantă pentru a ști cu ce te confrunți în cazul unui hematom, iar pozele sunt de mare ajutor pentru a face diferența între acesta și o vânătaie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`