Prima pagină » Sanatate » Ce este gutiera dentară și când este indicat să o folosești

Ce este gutiera dentară și când este indicat să o folosești

02 dec. 2024, 13:55,
în Sanatate

Gutiera dentară este un dispozitiv ortodontic folosit pentru a stabiliza, susține sau proteja dinții și structurile lor înconjurătoare. Aceasta este realizată la comandă și ajustată de către dentiști pentru a satisface nevoile specifice ale fiecărui pacient.

Aceste dispozitive sunt folosite pentru a reduce sau elimina daunele cauzate, de obicei, de scrâșnitul sau strângerea dinților. Există multe tipuri, adesea sub formă de gutiere dentare sau de atele ocluzale.

Gutiera dentară potrivită pentru tine

Dacă vă scrâșnești dinții noaptea, aveți o disfuncție a articulației temporo-mandibulare sau practicați sporturi, s-ar putea să beneficiați de o gutieră dentară, dacă dentistul nu v-a recomandat deja una. Acestea pot fi fabricate dintr-o varietate de materiale, inclusiv acrilic, metal și rășină compozită.

Retainer-ul ortodontic este un tip de atelă dentară care este utilizată pentru a menține poziția dinților după tratamentul ortodontic. Acest dispozitiv poate fi fix sau detașabil și de obicei este fabricat dintr-un material plastic transparent sau acrilic. Menținătoarele de spațiu sunt un alt tip de gutieră care este folosită pentru a menține dinții în poziția corectă după ce un dinte primar, cum ar fi un incisiv central (dinte din față), este pierdut prematur. Aceste atele pot fi fixe sau detașabile și sunt fabricate din metal sau acrilic.

Gutiera dentară ocluzală este un tip de atelaj care este folosit pentru a trata bruxismul, o afecțiune în care o persoană scrâșnește sau strânge dinții, iar în timp poate duce la deteriorare, dureri de ureche, de maxilar și de cap. Atelele sunt purtate noaptea și ajută la eliminarea daunelor. Protezele dentare pentru sport sunt un tip de atelaj care este utilizat pentru a proteja dinții de leziuni în timpul activităților fizice. Aceste gutiere sunt fabricate dintr-un material plastic flexibil și pot fi adaptate personalizat la dinții unui atlet.
Gutiera ATM poate fi folosită pentru a reduce simptomele disfuncției articulației temporo-mandibulare (ATM), și anume tulburările care afectează articulația maxilarului și mușchii ce controlează mișcarea maxilarului. Semnele acesteia pot include dureri de măsea, ale maxilarului, rigiditate și dificultăți la mestecat sau vorbit. Astfel, gutiera dentară poate ajuta la reducerea presiunii asupra articulațiilor și la promovarea alinierii corecte a dinților.

Care sunt pașii procedurii

În general, procedura de aplicare a unei gutiere este relativ simplă și directă, dar implică mai mulți pași pentru a asigura că dispozitivul este adaptat nevoilor individuale ale pacientului. Primul pas este să programați o consultație cu un dentist care va evalua sănătatea dentară și va determina dacă o atelă este o alegere potrivită pentru orice afecțiuni actuale. Odată ce este recomandată, medicul va lua amprente ale dinților, folosind un material asemănător cu pasta, care vor fi folosite pentru a crea un model ce va fi apoi utilizat pentru a fabrica atele dentare.

Folosind modelul dinților, gutierele sunt fabricate personalizat din materiale precum acrilic, metal sau rășină compozită. Dentistul se va asigura că placa dentară se potrivește confortabil și eficientă înainte de a fi dată spre folosință. În timpul programării pentru ajustare, puteți încerca dispozitivul pentru a vă asigura că se potrivește. Astfel, ar trebui să fie fermă și strânsă pe dinți.

Medicii stomatologi vor oferi instrucțiuni despre cum să purtați și să îngrijiți atelele dentare. În funcție de tipul acesteia, pacientul poate fi nevoit să o poarte noaptea sau în timpul zilei. Este important să participați la programările de control cu specialistul pentru a vă asigura că placa se potrivește în continuare și este eficientă. Dentistul poate recomanda ca gutiera dentară să fie ajustată periodic sau înlocuită, după cum este necesar.

Bugetul.ro
Cutremur la Banca Transilvania. Anunțul oficial făcut de board-ul celei mai mari bănci românești despre noul director general al BT Broker de asigurare
redactia.ro
Detalii neștiute despre Ionel Ganea. Ce se întâmplă cu fostul fotbalist după accidentul în care fiul său a ajuns la spital în stare critică
Bugetul.ro
Directivă UE pentru România care nu mai suportă amânare. Sistemul bancar din țara noastră trebuie să implementeze rapid ce se cere de la Bruxelles
a1.ro
Cu cine votează Laura Vicol. Avocata a rupt tăcerea înainte de turul doi al alegerilor prezidențiale din 18 mai 2025
Playtech.ro
Ultimele cuvinte pe care Prinţul William şi Prinţul Harry şi le-au spus! Durere mare pentru Familia Regală
observatornews.ro
Ploi, vijelii, lapoviţă şi ninsori în toată ţara, de mâine dimineaţă. Vreme severă până sâmbătă
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Evz.ro
Ungaria, îngenuncheată de deciziile lui Orban. Colaps financiar la Budapesta
realitatea.net
Colesterolul redus într-o săptămână. Cinci pași recomandați de nutriționiști
SportpeSurse
Scene cutremurătoare cu Ionel Ganea lângă patul băiețelului său.
Playtech.ro
Banii de la stat care intră pe card chiar miercuri, 14 mai. Ajutorul este așteptat de mulţi români
Dailybusiness.ro
Lovitură pentru pensionari! Statul extinde lista cazurilor în care cere returnarea pensiilor
RomaniaTV
Călin Georgescu, ASASINAT în România!! Vestea NEAGRĂ a picat ca un trăsnet
stiriromania.ro
La 57 de ani, Carmen a devenit cea mai în vârstă mamă de gemeni din România. Partenerul, cu 22 de ani mai tânăr
RomaniaTV
Se schimbă banii, preşedintele anunţă referendum pentru trecerea la EURO
redactia.ro
Omul lui Hagi, în stare critică. Fostul campion al României a căzut inconștient pe trotuar
ego.ro
Motivul pentru care s-au certat Smiley și Pavel Bartoș la Românii au Talent! ”A fost singurul!” EXCLUSIV

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
14 mai 2025
14 mai 2025