Dr. Florin Roșu, managerul Spitalului de Boli Infecțioase din Iași, a discutat în emisiunea BZI LIVE despre infecția Escherichia coli și despre modul în care această bacterie afectează organismul. Iată cum acționează la nivelul sistemului urinar.
Escherichia coli (sau E. coli, așa cum este cunoscută de majoritatea oamenilor) este o bacterie care trăiește în mod normal în intestinelor oamenilor și animalelor. Deși majoritatea tipurilor de E. coli nu fac niciun rău, sunt și tulpini care determină apariția infecțiilor intestinale sau urinare serioase.
De regulă, infecțiile intestinale sunt generate de ingerarea alimentelor sau a apei contaminate. Chiar dacă bacteria E. coli se găsește deja în tractul intestinal, ingerarea acesteia poate duce la infecții intestinale ce necesită un tratament corespunzător.
Ce este Escherichia coli și cum afectează organismul? Dr. Florin Roșu: „Escherichia coli este o bacterie, care determină o infecție urinară”
Medicul Florin Roșu susține că, din punct de vedere al procentajului, Escherichia coli este bacteria care determină cele mai multe infecții urinare, în special la femei. Acest lucru poate fi explicat prin faptul că uretra la sexul feminin este mult mai aproape de vagin, unde există bacterii care pot determina infecții.
Printre cele mai periculoase tulpini ale bacteriei E. coli, se numără: tulpina enterotoxigenă, tulpina enteropatogenă și tulpina enterohemoragică.
„Ca o regulă generală, toate (n.r. bacteriile) pot fi contactate atât din mediul intraspitalicesc, cât și din mediul extraspitalicesc. În mod normal, Escherichia coli este, din punct de vedere al procentajului, bacteria care determină cele mai multe infecții urinare. Sigur, există mai multe tulpini în ceea ce reprezintă Escherichia coli și patologiile, forma bolii pe care o îmbracă, discutăm de o tulpină enterotoxigenă, de o tulpină enteropatogenă și o tulpină enterohemoragică este cea care a determinat, în cazul pacienților pediatrici, acele forme atât de grave. În schimb, așa cum spuneam, Escherichia coli este o bacterie, care determină o infecție urinară care apare, în general, cu preponderență, la persoanele de sex feminin. Nu este întâmplător acest aspect, deoarece uretra la sexul feminin este mult mai aproape de vagin, unde există bacterii care pot determina infecții.”, a declarat medicul Florin Roșu, în cadrul emisiunii BZI LIVE.
Dr. Florin Roșu: „Dacă unul dintre parteneri este diagnosticat cu Escherichia coli, în momentul respectiv, actual sexual ar trebui întrerupt”
În cazul unei infecții urinare cu bacteria Escherichia coli, este bine ca ambii parteneri să-și facă un set de analize și să întrerupă actul sexual și, dacă se impune, să urmeze un tratament. Este foarte important pentru a nu realiza această transmitere permanentă de la un partener la altul a acestei tulpini, care ulterior se poate transforma într-o tulpină care este sensibilă la marea majoritate a antibioticelor.
Important de precizat este că, în momentul în care infecția cu E. coli este tratată cu antibiotice „după ureche”, ea începe să devină din ce în ce mai rezistentă și tot mai greu de manageriat.
„Dacă discutăm de o infecție urinară cu Escherichia coli și este bine de știut, este bine ca populația să fie informată. Dacă unul dintre parteneri este diagnosticat cu Escherichia coli, în momentul respectiv, actual sexual ar trebui întrerupt, iar ambii parteneri să-și facă un set de analize și chiar să urmeze tratament dacă se impune. Este foarte important pentru a nu realiza această transmitere permanentă de la un partener la altul a acestei tulpini, care ulterior se poate transforma dintr-o tulpină care este sensibilă la marea majoritate a antibioticelor, în momentul în care o tratăm cu antibiotice luate după ureche, ea începe să devină din ce în ce mai rezistentă. Și atunci, tratamentul devine din ce în ce mai greu de manageriat.”, a adăugat dr. Florin Roșu, managerul Spitalului de Boli Infecțioase din Iași.