Prima pagină » Stiri si curiozitati » Ce este endometrioza. Care sunt principalele simptome și cum poate fi tratată

Ce este endometrioza. Care sunt principalele simptome și cum poate fi tratată

27 ian. 2022, 09:43,
în Stiri si curiozitati

Tot mai multe femei vor să afle ce este endometrioza. Această maladie poate duce la infertilitate, iar de multe ori simptomele nu sunt severe. Este important de știut faptul că endometrioza este o afecțiune cu evoluție lentă, iar atunci când apar durerile insuportabile, boala a ajuns într-un stadiu avansat. Iată care sunt principalele simptome și cum poate fi tratată endometrioza.

Ce este endometrioza și care sunt principalele simptome ale bolii

Endometrioza este o boală care afectează tot mai multe femei, iar dacă această afecțiune cronică nu este tratată la timp, poate cauza infertilitatea. Endometrioza se caracterizează prin prezența țesutului endometrial în afara cavitații uterine. 

Țesutul endometrial situat în exteriorul uterului se  îngroașă și sângerează la fiecare ciclu menstrual, provocând numeroase probleme. Acest țesut plasat în afara cavitații uterine poate forma chisturi sau țesuturi fibroase ce pot provoca hemoragii interne.

Acest țesut endometrial este poziționat în afara uterului, pe trompele uterine sau pe ovare, însă uneori acesta poate fi localizat și în cavitatea abdominală. Maladia provocată de situarea anormală a acestui țesut este endometrioza. Această afecțiune provoacă dureri insuportabile și poate duce în timp la în fertilitate.

Endometrioza este o boală cu evoluție lentă, de aceea se recomandă o atenție sporită atunci când apar primele simptome. Episoadele de durere pot fi de scurtă durată, dar extrem de intense. Există, de asemenea, cazuri în care unele femei nu se confruntă cu dureri mari, dar la un consult de specialitate sunt diagnosticate cu endometrioză.

Principalele simptome ale acestei boli tot mai des întâlnite în rândul femeilor sunt urinări cu sânge, crampe abdominale, senzație de balonare, sângerări abundente în timpul menstruației sau chiar hemoragii, ciclu menstrual neregulat, dureri pelviene și o permanentă stare de oboseală. Aceste simptome pot provoca în timp infertilitate. De aceea, se recomandă consultul de specialitate încă de la primele simptome. 

Endometrioza mai poate declanșa și dureri de stomac, însă există câteva remedii eficiente pentru a ameliora aceste dureri chinuitoare. Stilul de viață agitat, stresul sau o alimentație necorespunzătoare cauzează, de asemenea, probleme cardiace. Tot mai multe persoane se plâng de faptul că zilnic simt înțepături în zona inimii și au stări de amețeală. De aceea, este important de știut ce să faci când te înțeapă inima și care sunt soluțiile cele mai simple atunci când durerile cardiace nu sunt declanșate de o problemă gravă.

Cum poate fi tratată endometrioza

Endometrioza se manifestă lent în organism, are o evoluție dinamică, de aceea este bine să acordăm importanță deosebită tuturor simptomelor. Cea mai gravă problemă ce poate fi declanșată de endometrioză este infertilitatea în rândul femeilor. 

Medicii specialiști recomandă un tratament diferențiat în funcție de evoluția bolii și de simptomele acestei afecțiuni. Există mai multe tipuri de tratamente pentru endometrioză, cel medicamentos, cel chirurgical și tratamentul alternativ.

Tratamentul medicamentos este folosit doar pentru a ameliora durerile chinuitoare și celelalte simptome, știut fiind faptul că endometrioza nu poate fi vindecată cu ajutorul medicamentelor. Endometrioza poate recidiva în timp, de aceea medicamentele nu fac decât să atenueze durerile.

Tratamentul chirurgical este recomandat atunci când endometrioza este într-un stadiu avansat sau există chisturi de dimensiuni mari. De regulă, această intervenție se face atunci când pacienta se confruntă cu hemoragii frecvente sau există riscul de infertilitate.

În ceea ce privește tratamentul alternativ, acesta este utilizat frecvent. Dacă endometrioza se află în stadiul incipient sau intermediar, medicii optează pentru o medicație bazată pe un estrogen natural numit fitoestrogen, care are un efect benefic în tratarea endometriozei. De asemenea, se folosesc hormoni cu administrare locală, ce pot împiedica apariția infertilității. 

Dacă tot mai multe femei se confruntă cu endometrioza, în rândul celor mici este întâlnită frecvent otita la copii. Aceasta afecțiune apare cu precădere în sezonul rece, însă cauzele sunt nenumărate. Otita netratată corespunzător poate duce la afecțiuni severe, precum pierderea auzului. De aceea, se recomandă vizita la medicul specialist încă de la apariția primelor simptome.

Endometrioza este o afecțiune severă care apare frecvent la femei, iar dacă nu este tratată la timp poate duce la infertilitate. Această boală cronică are o evoluție lentă și imprevizibilă, de aceea este important să apelăm la ajutorul medicului atunci când simptomele sunt evidente, iar durerile apar din ce în ce mai des.

persoana care mananca biscuiti in fata unui frigider
Scrie pentru Corina Tăbîrţă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *