Prima pagină » Sanatate » Ce este edemul pulmonar acut? Cum se manifestă afecțiunea și care este cel mai bun tratament

Ce este edemul pulmonar acut? Cum se manifestă afecțiunea și care este cel mai bun tratament

04 aug. 2022, 14:08,
în Sanatate

Edemul pulmonar poate fi acut, cronic sau de altitudine. Iată cum se manifestă afecțiunea și care este cel mai bun tratament pentru combaterea ei.

Edemul pulmonar reprezintă o afecțiune care constă în exces de lichid în plămâni, fapt ce poate duce la îngreunarea respirației și, uneori, la deces. În termeni medicali, edemul pulmonar este caracterizat de o acumulare anormală de lichid extravascular în țesutul pulmonar, care afectează schimbul de gaze la nivel alveolar și poate genera insuficiență respiratorie.

Edemul pulmonar este întâlnit frecvent la persoanele cu probleme cardiace sau cele care au tulburări vasculare ori antecedente de edem pulmonar. Și persoanele cu boli pulmonare se află pe lista celor cu risc de a face edem pulmonar.

o radiografie pulmonară

Edemul pulmonar reprezintă o afecțiune care constă în exces de lichid în plămâni, fapt ce poate duce la îngreunarea respirației și, uneori, la deces.

Cum se manifestă edemul pulmonar acut? Dar cel cronic sau de altitudine?

Edemul pulmonar acut se poate manifesta brusc, iar edemul pulmonar cronic prezintă simptome care se dezvoltă în timp.

Astfel, edemul pulmonar acut determină apariția unor dificultăți de respirație severe, care se agravează atunci când pacientul stă întins sau depune efort, senzație de sufocare sau înec, tuse cu expectorație spumoasă, roz, respirație șuierătoare, piele rece, umedă, anxietate, neliniște, buze învinețite și palpitații.

În ceea ce privește edemul pulmonar cronic, simptomele sunt puțin diferite. Boala se manifestă prin dificultăți de respirație în timpul unei activități fizice sau când persoana stă întinsă, trezirea bruscă din somn cu tuse și senzație de sufocare, respirație șuierătoare, creștere rapidă în greutate, umflarea picioarelor, oboseală și tuse, care se agravează pe zi ce trece.

În final, simptomele edemului pulmonar de altitudine (poate apărea la adulți și copi care urcă la altitudini mari) sunt următoarele: dureri de cap, dificultăți de respirație, scăderea capacității de a face mișcare, tuse uscată și, apoi, cu spumă roz, tahicardie, stare de slăbiciune, dureri în piept și febră.

două femei care citesc o radiografie pulmonară

Edemul pulmonar acut se poate manifesta brusc, iar edemul pulmonar cronic prezintă simptome care se dezvoltă în timp.

Tratament și metode de prevenire a edemului pulmonar

Edemul pulmonar acut se tratează prin administrarea de oxigen suplimentar, prin mască sau canulă nazală. Uneori, poate fi nevoie de ventilație mecanică.

În funcție de cauza care a dus la apariția edemului pulmonar, medicii pot prescrie medicamente. Adesea recomandate sunt diureticele, deoarece elimină excesul de lichid din organism, dar și medicamentele care ajută mușchiul inimii în controlarea bătăilor și în eliberarea presiunii.

Dacă vorbim despre edemul pulmonar de altitudine, utile sunt administrarea de oxigen și medicamente, dar și coborârea la o altitudine mai mică, încetinirea activităților fizice și evitarea frigului.

Din păcate, edemul pulmonar nu poate fi prevenit, însă poți urma o serie de sfaturi utile pentru sănătatea ta. Printre aceste se numără: adoptarea unei diete sănătoase, echilibrate, care să îți asigure vitaminele și mineralele necesare, menținerea unei greutăți corporale sănătoase, efectuarea regulată a exercițiilor fizice, reducerea consumului de sare, reducerea nivelului colesterolului, renunțarea la fumat și evitarea drogurilor recreaționale.

Pentru prevenirea edemului pulmonar de altitudine este indicată ascensiunea treptată, cu perioade de aclimatizare și renunțarea la efortul fizic excesiv.

un medic care scrie

Edemul pulmonar acut se tratează prin administrarea de oxigen suplimentar, prin mască sau canulă nazală. Uneori, poate fi nevoie de ventilație mecanică.

Bugetul.ro
Plecarea lui Dorinel Umbrărescu s-a produs în mod oficial. Drumarul din județul Bacău și-a luat la revedere de la oamenii din zona Buzăului
redactia.ro
Cine este Smărăndița, noua șefă de la Guvern. Tânăra a fost numită de Ilie Bolojan într-o funcție de conducere
Bugetul.ro
Recalculare de urgență pentru 5 milioane de pensionari! Se întâmplă pe 15 iulie la CNPP, este ordin clar de la ministrul Muncii
a1.ro
Ipostazele seducătoare în care s-a pozat Alexandra Stan pe bancheta din spate a unei mașini
Playtech.ro
Prințesa Kate, apariție spectaculoasă lângă Macron! A impresionat, detaliul secret observat de puţini
observatornews.ro
Ministrul Sănătăţii vrea medici de familie la UPU, în spitalele publice: "O noutate pentru sistem"
Playsport.ro
Vremea, la extreme. ANM a emis avertizări de vreme rea! Singurele două judeţe în care canicula persistă azi
Evz.ro
Cazul Caracal revine în atenție. Ultimul dosar deschis pe numele lui Dincă ridică noi semne de întrebare
realitatea.net
Ce temperatură trebuie să setezi la frigider când afară e caniculă. Trucul prin care să scazi factura la curent
SportpeSurse
S-a aflat ce avere a lăsat Mihai Leu, dar și ce planuri ascunse avea
Playtech.ro
Horoscop zilnic. Zodia care închide ușile trecutului și își vindecă rănile emoționale
Dailybusiness.ro
CCR a stabilit că statul poate elimina sporurile bugetarilor fără renegocierea contractelor. Bugetarii nu au drept absolut nici la grevă!
RomaniaTV
A murit părintele Ioan Mihai Măriuță. Avea doar 35 de ani. Preotul a lăsat în urmă o tânără soție și doi copii. Era un om cum rar se mai găsește!
stiriromania.ro
Alex Marcu, sfâșiat de durere lângă sicriul Teodorei. Bărbatul își ia adio de la soție cu râuri de lacrimi
RomaniaTV
Şoc în politică. Ilie Bolojan ameninţă cu DEMISIA
redactia.ro
Cine este tânăra ucisă de fostul iubit după ce i-a incendiat casa. Victima a fost rapită și în februarie de ucigaș
ego.ro
I-a spus aceste cuvinte surorii ei mai mari, iar după câteva ore, s-a sinucis, din cauza examenului de evaluare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
09 iulie 2025
09 iulie 2025