Prima pagină » Sanatate » Ce este durerea de la fesă care coboară pe picior – Ce afecțiune ne indică acest tip de durere

Ce este durerea de la fesă care coboară pe picior – Ce afecțiune ne indică acest tip de durere

25 mart. 2022, 12:56,
BZI.ro, în Sanatate

„Ce este durerea de la fesă care coboară pe picior?” este întrebarea pe care și-o pun unele persoane. Acest tip de durere nu este de ignorat pentru că poate indica alte afecțiuni. De asemenea, acest simptom este foarte deranjant și poate provoca persoanelor în cauză lipsa concentrării în activitățile de zi cu zi. De cele mai multe ori, durerea este acompaniată de alte simptome deranjante.

Ce este durerea de la fesă pe picior – Afecțiunea nervului sciatic

Acest tip de durere este numit Sciatica. Aceasta reprezintă lezarea nervului sciatic (acesta poate fi iritat sau compresat). Cel mai adesea, sciatica este întâlnită la persoanele care suferă de hernie de disc în zona lombară.

Durerea este întinsă pe o zonă atât de extinsă deoarece nervul sciatic este cel mai mare nerv pe care îl avem în întreg organismul. Acesta are rădăcini pornind din coloana vertebrală, și ajungând până în călcâi.

Din ce cauze poate apărea Sciatica

Sciatica nu este o afecțiune în sine, ci un simptom cauzat de alte afecțiuni. Una dintre cele mai frecvente cauze este hernia de disc (90% din persoanele care experimentează sciatica suferă de această afecțiune). Hernia de disc afectează majoritatea rădăcinilor nervoase din care este alcătuit nervul sciatic.

O altă afețiune care cauzeză acest tip de durere este osteoartita, alături de stenoza spinală lombară și de spondilolisteza. Aceasta din urmă apare mai ales în cazul accidentărilor sportive. De asemenea, o altă cauză pot fi fracturile femurului sau traumatismele din zona pelvisului.

Există și alte afecțiuni care pot cauza sciatica, însă sunt cazuri foarte rare.

Care sunt factorii de risc

Există anumiți factori de risc sau anumite categorii de persoane care sunt predispuse la acest tip de durere cauzată de afecțiunile menționate mai sus.

Unul dintre factorii principali de risc reprezintă vârsta. Chiar dacă am putea presupune că aceste dureri apar la cei înaintați în vârstă, nu este cu totul adevărat! De fapt, sciatica apare cel mai des la adulții cu vârsta începând de la 30 de ani, până la 50 de ani. Afecțiunile de la nivelul spatelui încep să apară din ce în ce mai devreme în viață.

Un alt factor poate fi diabetul. Persoanele cu diabet sunt mai predispuse la deteriorarea nervilor, astfel, riscând să experimenteze sciatica.

La persoanele care suferă de obzitate este un risc chiar și mai crescut, datorită faptului că greutatea provoacă anumite modificări ale coloanei, creând presiune. Alături de această categorie mai este și sedentarismul. Presiunea pusă pe coloană de la statul timp de multă vreme pe scaunn poate cauza durerea care pornește din spate și coboară în picior.

Acest tip de durere poate fi întâlnit și la persoanele care trebuie să ridice greutăți mari la locul de muncă.

Cum se manifestă aceasta și ce simptome o însoțesc

Durerea de acest tip este de obicei, ca o înțepătură, sau în unele cazuri ca o arsură. Pornește din nivelul inferior al spatelui sau chiar de la nivelul feselor și poate coborî până la călcâi. Această durere poate radia din spate în față.

În unele cazuri, apare și amorțeala piciorului și senzația de pierdere a puterii din el.

Cei care doresc să afle ce este durerea de la fesă pe picior, trebuie să se prezinte la medicul specialist pentru a primi un diagnostic.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *