Prima pagină » Sanatate » Ce este dopul gelatinos – Rolul acestuia pe timpul nașterii

Ce este dopul gelatinos – Rolul acestuia pe timpul nașterii

18 feb. 2022, 11:00,
în Sanatate

Dopul gelatinos este format din mucus și se afla la nivelul canalului cervical. Acesta reprezintă o acumulare de secreții care se formează atunci când femeia este la ovulație pentru a favoriza trecerea spermatozoizilor prin colul cervical.

Dopul gelatinos – De ce se formează în timpul sarcinii

Această substanță se produce și la femeile gravide și rămâne la nivelul cervixului până când începe travaliul. Totuși, situația este puțin diferită fața de formarea secrețiilor la ovulație. 

În perioada ovulației se acumulează anumite substanțe benefice care creează un mediu prielnic pentru trecerea spermatozoizilor către ovul. 

După ce ovulul va fi fertilizat, acele secreții se vor transforma într-un dop gelatinos. Acesta va fi ca un sigiliu care are rolul de a proteja fătul de bacteriile externe colului uterin (sau orice corp străin, cum ar fi lichidul seminal sau sperma).

dopul gelatinos

Acesta va fi ca un sigiliu care are rolul de a proteja fătul de bacteriile externe

Cum se formează dopul gelatinos

După ce s-a realizat implantarea embrionului, nivelul hormonilor de estrogen și progesteron va crește. Acest lucru duce la mărirea cantității secrețiilor formând o barieră de protecție (adică dopul gelatinos). Datorită hormonului de progesteron, această barieră se va consolida din ce în ce mai bine. Acest proces nu va înceta, tocmai pentru a menține dopul gelatinos. Substanțele din care acesta este format, provin din glandele cervicale. 

Cum arată aceste secreții ale glandei cervicale

Dopul gelatinos din timpul sarcinii poate fi comparat cu mucusul de la nivelul gâtului sau chiar cu albușurile de ou. Așa cum ne indică și denumirea, acesta este asemănător cu gelatina însă poate avea mai multe nuanțe (alb, galben, maroniu, roz sau chiar verde). 

Cât timp și îndeplinește rolul de barieră de protecție împotriva bacteriilor acesta este destul de solid. 

femeie insarcinata

Datorită hormonului de progesteron, această barieră se va consolida din ce în ce mai bine

Dopul gelatinos anunță momentul nașterii

Atunci când ne apropiem de sfârșitul termenului, cervixul începe să se dilate pentru că fătul coboară, colul uterin începe să se deschidă. 

Din cauză că cervixul se subțiază, dopul gelatinos va începe să alunece și chiar să se transforme treptat într-o formă mai lichidă. Chiar dacă acesta este solid, când se declanșează travaliul, acesta va deveni lichid.

Așadar, dopul poate ieși treptat sau chiar tot deodată. 

În mod normal, acest dop se va pierde între săptămâna 36 și săptămâna 42 de sarcină. Unele femei însărcinate vor observa căderea acestuia la câteva săptămâni înainte de naștere, câteva zile sau chiar câteva ore. 

dopul gelatinos ilustratie

Din cauză că cervixul se subțiază, dopul gelatinos va începe să alunece

Alte semne ale travaliului 

Pierderea dopului gelatinos se află printre primele semne ale începerii travaliului. Totuși, există alte simptome care pot da acest lucru de gol. De exemplu, atunci când simți o senzație de ușurare poate fi o indicație că fătul s-a coborât în pelvis. Acest lucru te face să respiri mai bine și mai ușor. 

De obicei, coborârea bebelușului se întâmplă cu aproximativ două săptămâni înainte de nașterea acestuia, însă unele femei o pot experimenta chiar și cu o lună înainte. 

Ruperea apei este un mod mult mai evident de a realiza că urmează să înceapă travaliul. Trebuie să fim atenți pentru a putea face diferența dintre acest lichid ș urină sau chiar dopul gelatinos. 

Cel mai sigur semn că travaliul este pe cale să înceapă sunt contracțiile de tip regulat. Fiecare contracție în parte ar trebui să dureze undeva între 30-90 de secunde. 

Așadar, dopul gelatinos face parte dintre semnele timpurii ale travaliului însă reprezintă un subiect mai puțin discutat. 

femeie insarcitata ceas

Pierderea dopului gelatinos se află printre primele semne ale începerii travaliului


Calmează tusea rapid: Leacuri din bătrâni pentru ameliorarea simptomului

Bugetul.ro
Cutremur provocat de CEC Bank pe piața din România. Banca de stat numărul 1 din țară a decis să intre pe un teritoriu neexplorat, dar foarte dificil
redactia.ro
Care au fost, de fapt, ultimele cuvinte ale Papei înainte de a muri. Gestul emoționant pe care l-a făcut cu puțin timp înainte să intre în comă
Bugetul.ro
Adio, 0,50 lei din garanția SGR! Românii care colectează sticle și PET-uri vor avea parte de schimbări importante în viitorul nu foarte îndepărtat
a1.ro
Mesaje de „La mulți ani” Sfântul Gheorghe 2025. Felicitări cu urări pentru sărbătoriții de pe 23 aprilie
Playtech.ro
Ce s-a descoperit în organismul unuia dintre medicii rezidenţi din Iaşi? Detaliul care îl putea salva de la moarte
observatornews.ro
ANIMAŢIE. Fată de 15 ani, moartă după ce a căzut de pe trotinetă
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Evz.ro
Taxele de drum se schimbă! Ce trebuie să știe transportatorii
realitatea.net
Se anunță scumpiri în lanț. Expiră plafonările pe care Guvernul nu se știe dacă le va mai prelungi
SportpeSurse
Misterul din jurul lui Putin a fost dezvăluit de o poză care face înconjurul lumii. E pentru prima oară când scapă o asemenea imagine
Playtech.ro
Ce s-a descoperit în organismul unuia dintre medicii rezidenţi din Iaşi? Detaliul care îl putea salva de la moarte
Dailybusiness.ro
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
RomaniaTV
Eliza Natanticu, sfâșiată de durere, după moartea lui nea Gioni din Las Fierbinți. Era TATĂL ei, dar puțină lume știa. O părăsise când era mică
stiriromania.ro
La 57 de ani, Carmen a devenit cea mai în vârstă mamă de gemeni din România. Partenerul, cu 22 de ani mai tânăr
RomaniaTV
Simona Bucura-Oprescu a semnat DOCUMENTUL prin care pensionarii scapă de datorii vechi. Ce prevede actul normativ
redactia.ro
Ce a făcut Papa Francisc în ultima zi din viață. Detalii neștiute despre Suveranul Pontif mort chiar în a doua zi de Paște
ego.ro
Camelia Mitoșeru, mesaj pentru femeile care NU gătesc de Paște! Așa ceva...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`