Prima pagină » Sanatate » Ce este dispneea – Când este cazul să ne îngrijorăm

Ce este dispneea – Când este cazul să ne îngrijorăm

29 mart. 2022, 14:56,
în Sanatate

Multe persoane se întreabă ce este dispneea, fiind o afecțiune mai puțin cunoscută. Totuși, unele persoane ar putea fi afectate de aceasta, însă nu realizează. De aceea, este bine să cunoaștem cum se manifestă aceasta și care sunt cauzele care o declanșează.

Ce este dispneea – Afecțiunea care afectează respirația

Dispneea este de fapt, dificultatea pe care o prezentăm în timpul respirației. Aceasta nu este deloc plăcută și poate veni „la pachet” cu alte simptome. Acestea diferă în funcție de cauza care le-a declanșat.

Dispneea se manifestă prin schimbările ritmului respirației, și a intensității sale, mai ales în timp ce depunem efort fizic, dar chiar și atunci când suntem în repaus. Cei care suferă de această afecțiune simt că nu pot respira.

Aceasta poate fi atât o afecțiune, cât și un simptom în cadrul altor boli, sau chiar o urmare a acestora.

De câte tipuri poate fi dispneea

Dispneea poate fi de mai multe tipuri, iar una dintre cele mai frecvente este cea de efort care apare cel mai des când facem exerciții fizice sau depunem efort fizic.

Un alt tip este ortopneea care apare atunci când persoana în cauză stă întinsă în pat, în poziția de culcat. Atunci când persoana se ridică în șezut, dificultatea în respirație se mai calmează. Spre deosebire de aceasta, platipneea se manifestă atunci când stăm în poziție verticală, în special, în picioare.

Tahipneea se manifestă prin respirația mult prea rapidă, iar persoana suferindă nu apucă să inspire destul aer. Aceasta este cel mai frecventă în cazul celor care suferă de anumite afecțiuni care presupun insuficiența respiratorie.

Hiperpneea apare atunci când persoana trăiește o emoție puternică sau chiar și în urma unui efort fizic.

Pe lângă toate acestea, mai există și dispneea inspiratorie, cea expiratorie, bradipneea și trepopneea.

Din ce cauze apare această afecțiune

Dispneea este mai mult un simptom decât o boală în sine. Aceasta este declanșată de exerciții fizice, efort fizic intens, altitudini înalte, chiar și de temperaturi prea scăzute sau prea ridicate. Persoanele care suferă de obezitate sunt mai predispuse la a dezvolta dispneea.

Totuși, dispneea apare, de obicei, din cauza anumitor boli pulmonare sau cardiace. În acest caz, simptomatologia este de tip acut. Aceasta poate apărea ca simptom în cadrul pneumoniei, emboliei pulmonare, bronșitei sau a astmului, acestea fiind printre cele mai frecvente motive. Uneori, în cazul pacienților cu scolioză de tip avansat, apare și acest simptom.

Mai poate apărea și în cazul infarctului miocardic, insuficienței cardice sau a hipotensiunii.

Alți factori de risc ar putea fi anemia, anumite alergii grave, anxietatea și chiar sarcina.

Cum se manifestă dispneea

Înafară de faptul că respirația ne este îngreunată și corpul nostru nu primește destul aer, dispneea se poate manifesta și prin respirația șuierătoare și chiar senzația că ne sufocăm pentru că nu avem suficient aer.

Atunci când aceasta se agravează, pot apărea și alte senzații, precum o senzație de greutate care apasă pe piept, ritmul inimii este neregulat sau mult prea rapid. Uneori, în cazuri mai grave, pacientul amețește și i se învinețesc buzele și/sau unchiile. Poate apărea și starea de greață.

Cel mai bine este să consultăm medicul de la primele semne ale dispneei pentru a preveni agravarea sa.

Este important să știm ce este dispneea pentru a putea acționa înainte de a se agrava.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *