Ce este delfinoterapia. Această vietate simpatică este considerată de mulţi specialişti ca fiind mamiferul cu cel mai mare IQ. E simpatic şi întotdeauna un bun prieten al omului. De aceea, orice întâlnire dintre om şi această fiinţa marină reprezintă o adevărată bucurie.
Ce este delfinoterapia
Astfel, oamenii de ştiinţă au reuşit să pună la punct şi o terapie cu delfini. În cele ce urmează vă prezentăm ce boli poate ameliora sau chiar vindeca delfinoterapia.
Boli tratate de terapia cu delfini
– Sindromul Down – cea mai comună cauză genetică de retard mintal uşor şi moderat.
– Sindromul TAR. Este o afecţiune ereditară rară a sângelui caracterizată prin scăderea anormală a numărului de trombocite din sânge.
– Boala Tay-Sachs – maladie a sistemului nervos central de natură genetică. Este provocată de o acumulare a grăsimilor în creier și apare din primul an de viaţă.
– Sindromul Williams Beuren – afecţiune rară, cauzată de lipsa anumitor gene. Părinţii pot să nu aibă niciun istoric familial al bolii, dar copilul lor să sufere de această boală. Simptome: retard mintal, anomalii cardiovasculare, valori crescute ale calciului în sânge şi trăsături faciale distincte.
– Sindromul Angelman – boala genetică rară, caracterizată prin retard mintal şi de vorbire sever. Simptome: facies caracteristic, microcefalie, mişcări de tip ataxic, convulsii şi crize paroxistice de ras.
– Sindromul West – cea mai gravă formă de epilepsie.
– Sindromul Crouzon – afecţiune genetică caracterizată prin deformare craniană şi facială.
Contraindicaţii au doar persoanele care au frica de apă şi care suferă de boli respiratorii acute.
Ce este delfinoterapia. Beneficii
Printre beneficiile terapiei cu delfini amintim:
– îmbunătăţirea comunicării verbale şi nonverbale,
– interacţiunea socială,
– reducerea deficitului de atenţie,
– eliminarea stereotipiilor,
– reducerea comportamentelor negative.
Ce presupune această terapie
Delfinii implicaţi în aceste programe de terapie reuşesc să se bucure de întâlnirea cu aceşti copii.
Mai mult, se întâmplă adesea ca delfinii să încerce să se acomodeze cu problemele fiecărui copil în parte, abordând în mod spontan un anumit comportament.
Ce este delfinoterapia. Aceste mamifere pot accepta necondiţionat orice participant, având în vedere că sunt catalizatori ce stimulează nivelul de joacă şi emoţional al participanţilor în cadrul terapiei.