Prima pagină » Sanatate » Ce este degenerescența maculară și cum se manifestă tulburarea

Ce este degenerescența maculară și cum se manifestă tulburarea

23 dec. 2024, 15:31,
în Sanatate

Degenerescența maculară este o afecțiune retiniană legată de vârstă. Există două tipuri ale afecțiunii, umedă și uscată. Este posibil să îți pierzi vederea centrală, dar nu este probabil să orbești. Deși există tratamente pentru ameliorarea simptomelor, nu există un remediu.

Această afecțiune oculară comună se manifestă, în principal, la persoanele cu vârsta de peste 50 de ani. De asemenea, poate apărea la un ochi sau la ambii, cu diferite niveluri de severitate.

Ce este degenerescența maculară

Degenerescența maculară afectează macula, partea centrală a retinei tale care se află în spatele ochiului și controlează vederea centrală. Persoanele care suferă de această afecțiune nu sunt complet oarbe, deoarece viziunea lor periferică este bună.
Aproape 90 la sută dintre acestea au forma uscată, ce se dezvoltă atunci când mici depozite de proteine galbene se formează sub maculă. Pierderea vederii cu forma uscată a degenerescenței tinde să apară treptat, iar în unele cazuri poate evolua în forma umedă. Degenerescența maculară umedă se manifestă atunci când vasele de sânge anormale se dezvoltă sub retină și maculă. Vasele de sânge lasă să se scurgă sânge și lichid, iar din cauza acumulării de lichid, se formează o umflătură în maculă. Este posibil să vezi pete întunecate în centrul vederii tale. Aproximativ 10 la sută dintre persoanele afectate au forma umedă. Acest tip este mai sever și poate duce rapid la pierderea totală a vederii centrale.

Degenerescența poate fi o boală oculară moștenită, dar se dezvoltă și la persoanele fără istoric familial. Afecțiunea apare atunci când macula de la spatele ochiului începe să se degradeze din motive necunoscute, dar îmbătrânirea este un factor. Degenerescența non-îmbătrânire poate fi asociată cu diabetul, leziuni ale capului, infecții și o dietă lipsită de nutrienții necesari, cum ar fi tiamina.

Macula ajută la transmiterea imaginilor de la nervul optic al ochiului către creier. Dacă este deteriorată, creierul nu poate înțelege sau citi imaginile pe care ochii le văd. Mulți oameni cu degenerescență maculară nu au simptome până când boala progresează, însă este posibil să fii mai puțin capabil să vezi în lumină slabă, să experimentezi probleme sau schimbări în modul în care vezi culorile sau liniile drepte pe care le vezi să fie curbate sau ondulate. Dacă te uiți la linii care știi că ar trebui să fie drepte, dar apar ondulate sau curbate, ar trebui să contactezi un specialist.

Cum se tratează afecțiune retiniană

Degenerescența maculară rar cauzează simptome în stadiile sale incipiente, așa că examinările oftalmologice anuale sunt foarte importante. Acestea vor ajuta medicul să depisteze boala devreme și să înceapă tratamentele când sunt mai eficiente. În timpul unui examen ocular, specialistul verifică modificările de la nivelul retinei și maculei. O grilă Amsler are o rețea de linii drepte cu un punct mare în centru pe care trebuie să identifici linii sau secțiuni care par neclare, ondulate sau rupte. Multe distorsiuni pot indica faptul că te confrunți cu degenerescență maculară sau pot arăta că boala se agravează. Poți folosi acest lucru acasă pentru a monitoriza semnele. De asemenea, medicul poate injecta un colorant galben, numit fluoresceină, într-o venă din braț, iar o cameră specială urmărește colorantul în timp ce călătorește prin vasele de sânge din ochi. Fotografiile pot dezvălui orice scurgere sub macula ta.

Nu există un tratament pentru degenerescența maculară, însă un diagnostic precoce poate încetini progresia bolii și face simptomele mai puțin severe. Chiar și cu tratamente de succes, simptomele revin adesea. În funcție de tipul de boală, tratamentele includ suplimente nutriționale, medicamente, terapie fotodinamică și terapie cu laser. O combinație de vitamine și minerale ar putea încetini progresia formei uscate. Suplimentele includ vitamina C, vitamina E, luteină, zinc și cupru. Prima versiune a suplimentelor conținea antioxidantul beta-caroten, dar acesta crește riscul de cancer pulmonar în cazul persoanelor care fumează. În versiunea mai nouă, luteina este un antioxidant. Schimbările în stilul de viață pot duce la depresie și anxietate. Unii oameni care se confruntă cu degenerescența maculară experimentează sindromul Charles Bonnet, o afecțiune care provoacă halucinații vizuale.

Bugetul.ro
Directivă UE pentru România care nu mai suportă amânare. Sistemul bancar din țara noastră trebuie să implementeze rapid ce se cere de la Bruxelles
redactia.ro
Detalii neștiute despre Ionel Ganea. Ce se întâmplă cu fostul fotbalist după accidentul în care fiul său a ajuns la spital în stare critică
Bugetul.ro
Spaima care vine dinspre UE! Guvernul României ar putea primi ordin să mărească toate salariile actuale din sistemul bugetar în perioada următoare
a1.ro
Cum arată casa în care locuiește George Simion alături de familia lui. Ar fi mințit că stă într-un apartament mai mic
Playtech.ro
Ultimele cuvinte pe care Prinţul William şi Prinţul Harry şi le-au spus! Durere mare pentru Familia Regală
observatornews.ro
Facturile s-ar putea tripla în mai puţin de 2 luni. Companiile cu cel mai mic preţ de pe piaţă
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Evz.ro
Piedone, surprins la sex-shop. A plecat cu 24 de produse
realitatea.net
Colesterolul redus într-o săptămână. Cinci pași recomandați de nutriționiști
SportpeSurse
Planul lui George Simion a fost devoalat de un pion important din sistem
Playtech.ro
Oraşul din România în care oamenii trăiesc cel mai mult. Cetăţenii de aici depăşesc, în medie, 77,6 ani
Dailybusiness.ro
Lovitură pentru pensionari! Statul extinde lista cazurilor în care cere returnarea pensiilor
RomaniaTV
Călin Georgescu, ASASINAT în România!! Vestea NEAGRĂ a picat ca un trăsnet
stiriromania.ro
La 57 de ani, Carmen a devenit cea mai în vârstă mamă de gemeni din România. Partenerul, cu 22 de ani mai tânăr
RomaniaTV
Se schimbă banii, preşedintele anunţă referendum pentru trecerea la EURO
redactia.ro
Omul lui Hagi, în stare critică. Fostul campion al României a căzut inconștient pe trotuar
ego.ro
Cătălin Bordea, reacție total neașteptată! Ce a spus după ce Livia și Spike s-au despărțit

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`