Prima pagină » Sanatate » Ce este cristalinul ochiului, ce funcție are și care sunt cele mai comune afecțiuni asociate

Ce este cristalinul ochiului, ce funcție are și care sunt cele mai comune afecțiuni asociate

14 ian. 2025, 09:45,
în Sanatate

Cristalinul ochiului este ultima membrană prin care lumina trece înainte de a ajunge la retină și ajută la ajustarea focalizării. Formată din proteine clare și cristaline, membrana se flexează și își schimbă forma pentru a îndoi lumina care intră către retină, dar începe să se degradeze pe măsură ce îmbătrânești.

Cristalinul este o structură clară și curbată, încorporată adânc în interiorul ochiului. Absoarbe lumina și o îndoaie pentru a se concentra într-un singur punct în spatele său.

Ce este cristalinul ochiului și ce funcție are

Cristalinul ochiului absoarbe, focalizează și direcționează lumina care intră către retină, țesutul sensibil, și își schimbă automat forma pentru a se concentra pe obiecte aflate la diferite distanțe. Se poate face mai plat sau mai rotund pentru a îndoi lumina care vine din diferite distanțe către un singur punct, iar astfel își ajustează focalizarea. Cristalinul oferă aproximativ 30 la sută din focalizarea ochiului, în timp ce corneea contribuie pentru restul de 70 la sută. Cristalinul ochiului se află chiar în spatele pupilei, care este pata întunecată din mijlocul irisului, partea colorată a ochiului. Pupila este o deschidere care permite luminii să intre în ochi. Astfel, lumina trece prin pupila ta până la cristalinul ocular, care o focalizează pe retină, în spatele său.

Cristalinul ochiului tău este alcătuit din proteine structurale, numite cristaline. De aceea, uneori este numită „lentilă cristalină”. Are cea mai mare concentrație de proteine dintre aproape toate țesuturile din corp, ce conferă cristalinului transparența și puterea de focalizare. Cristalinele mature nu au nucleu sau organite pentru că le pierd pe măsură ce se maturizează, iar acest lucru împiedică, de asemenea, celulele să se reproducă. Aceasta înseamnă că nu se „reînnoiesc”, așa cum fac majoritatea celulelor din corpul tău. Celulele se aranjează în straturi concentrice, ca inelele unui copac. De-a lungul vieții tale, cele noi continuă să crească la marginile exterioare ale cercului, în timp ce cele mai vechi se comprimă spre centru. În cele din urmă, celulele mai vechi, din centru, încep să se uzeze.

Care sunt cele mai comune afecțiuni ale ochiului

Îmbătrânirea și factorii de mediu, cum ar fi lumina soarelui, își pun, în cele din urmă, amprenta asupra cristalinului ochiului, în special asupra celulelor cristaline mai vechi, din centru. Când acestea încep să se degradeze, ele își pierd din transparență și devin tulburi, iar astfel se manifestă tulburarea maculară. Pe măsură ce cristalinul ochiului îmbătrânește, devine, de asemenea, mai puțin flexibil și mai puțin capabil să își schimbe forma pentru a se concentra pe obiecte aflate la distanță mică. Aceasta este ceea ce se numește presbiopie legată de vârstă. Cataracta (pete tulburi de pe lentila ochiului) face ca vederea ta să fie neclară sau încețoșată, astfel că s-ar putea să ai impresia că privești lumea printr-o fereastră murdară. Adesea, începe într-un singur loc și apoi se răspândește, iar din exterior face ca pupila, pata întunecată din ochi, să pară tulbure, mai degrabă gri sau albă decât neagră. Când cristalinul ochiului începe să devină mai puțin flexibil și își pierde capacitatea de a se concentra, vei începe să ai dificultăți în a te concentra pe obiectele de aproape. Presbiopia este, în esență, hipermetropie care apare odată cu înaintarea în vârstă. S-ar putea să te trezești ținând materialele de citit mai departe de tine pentru a le citi sau s-ar putea să observi că ochii obosesc mai ușor decât obișnuiau.

Totuși, îți poți îmbunătăți vederea și corecta presbiopia în mai multe moduri, inclusiv cu ajutorul ochelarilor, lentilelor de contact, picăturilor pentru ochi și chirurgiei de corecție a vederii. Un specialist te poate ghida prin diferitele opțiuni și care dintre acestea ar putea funcționa cel mai bine pentru tine. Este posibil să beneficiezi de diferite tratamente de-a lungul timpului, pe măsură ce îmbătrânirea continuă să îți afecteze vederea. Chirurgia este singurul tratament pentru cataractă, iar în timpul acestei proceduri comune, un chirurg îndepărtează cristalinul opacizat al ochiului și îl înlocuiește cu un nou cristalin artificial. Medicii pot, de asemenea, să înlocuiască cristalinul ochiului înainte de a dezvolta o cataractă, pentru a corecta erorile de refracție, precum miopia, hipermetropia sau presbiopia. În acest caz, se numește schimb de lentile de refracție. Deși uzura inevitabilă a lentilelor ochilor odată cu vârsta este inevitabilă, îngrijirea poate ajuta la întârzierea procesului și la minimizarea daunelor. Asta înseamnă să-ți protejezi ochii de razele UV cu ochelari de soare și să eviți poluanții de mediu cât mai mult posibil, în special fumatul și fumatul pasiv. Diabetul poate crește riscul de cataractă, astfel că gestionarea corectă poate ajuta la reducerea riscului asociat cu afecțiunile cristalinului ochiului.

Bugetul.ro
Trei luni de foc în România. Explozia profețită de specialiștii în economie se referă la prețurile produselor din țara noastră în perioada următoare
redactia.ro
«TURUL DOI INAPOI» Cristela Georgescu primul mesaj dupa decizia judecatorilor
Bugetul.ro
Dispar complet aceste facultăți din România! Nu va mai exista admitere la programele de studiu pentru anul universitar 2025-2026
a1.ro
Volodimir Zelenski și Donald Trump, față în față la înmormântarea Papei Francisc. Ce au discutat, după umilirea de la Casa Albă. Mesajul președintelui Ucrainei: „Are potențialul de a deveni istorică”
Playtech.ro
Fără pensii majorate pentru aceşti bătrâni. Lovitura de după Paşte pentru pensionari
observatornews.ro
Răsturnare de situaţie în cazul bebeluşului răpit de la Maternitatea din Bacău. Poliţiştii iau în calcul o nouă pistă
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Evz.ro
Stațiunea-minune din România, unde se tratau conții maghiari. Abandonată de comuniști, a fost resuscitată de un tânăr român
realitatea.net
Se anunță scumpiri în lanț. Expiră plafonările pe care Guvernul nu se știe dacă le va mai prelungi
SportpeSurse
Miliardarul român îi sfidează pe Trump și Putin și anunță că România e pregătită de război cu Rusia
Playtech.ro
Orașul din România unde nu plouă cu lunile, este cel mai secetos. Localnicii se bucură și la câțiva stropi
Dailybusiness.ro
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
RomaniaTV
Scăpaţi urgent de bancnotele de 20 și 50 de euro rămase prin portofele din vacanţe. Raport OFICIAL
stiriromania.ro
La 57 de ani, Carmen a devenit cea mai în vârstă mamă de gemeni din România. Partenerul, cu 22 de ani mai tânăr
RomaniaTV
Dispare garanţia de 50 de bani! Schimbare majoră la punctele de reciclare, ce se întâmplă cu sistemul SGR
redactia.ro
Care au fost, de fapt, ultimele cuvinte ale Papei înainte de a muri. Gestul emoționant pe care l-a făcut cu puțin timp înainte să intre în comă
ego.ro
Anca Alexandrescu, de nerecunoscut! În aceste imagini, îți e greu să-ți dai seama că ea este FOTO

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
28 aprilie 2025
28 aprilie 2025