Prima pagină » Sanatate » Ce este chiuretajul biopsic? Tot ce trebuie să știi despre această procedură medicală

Ce este chiuretajul biopsic? Tot ce trebuie să știi despre această procedură medicală

02 aug. 2022, 09:31,
în Sanatate

Chiuretajul biopsic reprezintă o procedură diagnostică, prin intermediul căreia pot fi determinate diverse patologii uterine. Descoperă, în rândurile care urmează, tot ce trebuie să știi deaspre această procedură medicală.

Procedura constă în prelevarea unor fragmente biopsice de la nivelul mucoasei ce tapetează cavitatea uterină sau de la nivelul canalului cervical. Astfel, fragmentele prelevate ajung la departamentul de Anatomie Patologică, pentru a fi analizate histo-patologic, scrie safeforyou.com.

Prelevarea poate fi realizată prin răzuirea stratului superficial al mucoasei uterine cu un instrument ascuțit, care poartă numele de curetă sau prin extragerea unui aspirat endometriol, procedură cunoscută sub denumirea de biopsie Pipelle.

Important de precizat este că procedura poate fi îndeplinită în lipsa anesteziei. Cu toate acestea, în majoritatea cazurilor se recomandă anestezia locală sau analgo-sedarea.

o femeie la medicul ginecolog

Procedura constă în prelevarea unor fragmente biopsice de la nivelul mucoasei ce tapetează cavitatea uterină sau de la nivelul canalului cervical.

Ce este chiuretajul biopsic? Informații prețioase despre această procedură medicală

Chiuretajul biopsic uterin este o procedură, care poate fi înfăptuită fie în scop diagnostic, fie în scop terapeutic. Aceasta se realizează, de regulă, pentru a verifica existența anumitor patologii uterine și cervicale, benigne sau maligne. Mai mult, procedura este folosită pentru diagnosticarea infertilității.

Chiuretajul biopsic vine la recomandarea medicului ginecolog, în urma unei anamneze amănunțite. În acest fel, poate fi determinată cauza apariției anumitor simptome. De exemplu, procedura este indicată pacientelor care se confruntă cu menstruații cu flux crescut și prelungit sau cu apariția de metroragii în afara perioadei menstruale. Mai mult, chiuretajul biopsic se recomandă a fi efectuat pentru stabilirea diagnosticului ecografic de hiperplazie de endometru. Patologia se manifestă prin îngroșarea excesivă a mucoasei care îmbracă endometrul și poate apărea chiar și la femeile aflate la vârsta fertilă, sub stimul hormonal.

De asemenea, chiuretajul biopsic uterin este recomandat și în cazul în care există suspiciune ridicată de patologie malignă uterină intracavitar sau cervicală. .

Biopsia de endometru poate să scoată la iveală existența unei infecții la nivelul endometrului, afecțiune ce poartă numele de endometrită.

o femeie cu unghii roșii și rochie aln=bastră, care își ascunde zona intimpă

Procedura este indicată pacientelor care se confruntă cu menstruații cu flux crescut și prelungit sau cu apariția de metroragii în afara perioadei menstruale.

Contraindicațiile chiuretajului biopsic uterin. Când nu este bine să apelezi la această metodă?

Chiuretajul biopsic este contraindicat femeilor care au o sarcină intrauterină viabilă și care doresc să o păstreze, deoarece procedura poate duce la pierderea acesteia.

Procedura ar trebui amânată, dacă există infecții vaginale, cervicale sau pelvine. Aceasta se poate realiza după finalizarea tratamentului.

În unele cazuri, chiuretajul biopsic nu este recomandat, deoarece formațiunile vegetante de col uterin, care obstrucționează canalul endocervical sau care sunt extrem de friabile, pot sângera abundent sau se pot perfora. Dacă acest lucru se întâmplă, problema necesită intervenția, de urgență, a medicilor.

Dacă pacienta pare să nu suporte anestezia locală, devine agitată, nu se poate comunica eficient cu ea sau apar complicații, chiuretajul biopsic este contraindicat sau se opresc manevrele.

o femeie la medic

Chiuretajul biopsic este contraindicat femeilor care au o sarcină intrauterină viabilă și care doresc să o păstreze, deoarece procedura poate duce la pierderea acesteia.

Bugetul.ro
Recalculare de urgență pentru 5 milioane de pensionari! Se întâmplă pe 15 iulie la CNPP, este ordin clar de la ministrul Muncii
redactia.ro
Ce șanse are Mihaela Rădulescu să moștenească averea uriașă lui Felix Baumgartner 
Bugetul.ro
Omul lui Klaus Iohannis a devenit noul președinte CCR. Cine este judecătoarea Simina Tănăsescu, succesoarea controversatului Marian Enache
a1.ro
Ada Galeș a fost diagnosticată cu cancer la 34 de ani. Actrița urmează să fie operată pentru a patra oară. Ce mesaj a transmis
Playtech.ro
Blestemul Mihaelei! Primul soţ al vedetei a murit tot la 56 de ani. Cine a fost Bogdan Rădulescu
observatornews.ro
Premii acordate cetățenilor care raportează evaziunea fiscală. Guda: "Primești bonus, în cont, bani direct"
Playsport.ro
Funcția secretă pe care WhatsApp o folosește deja: îți citește mesajele și...
Evz.ro
Nicușor Dan, invitat de Trump în SUA. Când se vor întâlni cei doi
realitatea.net
Creșterile salariale de la începutul anului, anulate de austeritatea lui Bolojan. Câți bani pierd 1,8 milioane de angajați: calcule BNS - VIDEO
SportpeSurse
Cătălin Drulă, noul primar al Bucureștiului. Succesorul lui Nicușor Dan a fost deja decis
Playtech.ro
Oraşul din România de unde să cumperi maşini second-hand. Sunt ieftine şi întreţinute
Dailybusiness.ro
Ce a putut să găsească Piedone la câteva restaurante de pe litoral. ANPC le-a suspendat activitatea pe loc: „A înflorit salcâmul în bucătărie”
RomaniaTV
Incendiu violent la mall, peste 60 de persoane au murit. Imagini terribile de la locul tragediei FOTO şi VIDEO
stiriromania.ro
Alex Marcu, sfâșiat de durere lângă sicriul Teodorei. Bărbatul își ia adio de la soție cu râuri de lacrimi
RomaniaTV
VIDEO: Mihaela Rădulescu a filmat săritura iubitului cu parapanta: Ăsta este Felix Baumgartner!
redactia.ro
De ce a murit, de fapt, Felix Baumgartner
ego.ro
Știați că Alin Gălățescu are o fiică? Iată ce relație are cu ea și cu mama ei

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
21 iulie 2025
21 iulie 2025