Prima pagină » Sanatate » Ce este chiuretajul biopsic? Tot ce trebuie să știi despre această procedură medicală

Ce este chiuretajul biopsic? Tot ce trebuie să știi despre această procedură medicală

02 aug. 2022, 09:31,
în Sanatate

Chiuretajul biopsic reprezintă o procedură diagnostică, prin intermediul căreia pot fi determinate diverse patologii uterine. Descoperă, în rândurile care urmează, tot ce trebuie să știi deaspre această procedură medicală.

Procedura constă în prelevarea unor fragmente biopsice de la nivelul mucoasei ce tapetează cavitatea uterină sau de la nivelul canalului cervical. Astfel, fragmentele prelevate ajung la departamentul de Anatomie Patologică, pentru a fi analizate histo-patologic, scrie safeforyou.com.

Prelevarea poate fi realizată prin răzuirea stratului superficial al mucoasei uterine cu un instrument ascuțit, care poartă numele de curetă sau prin extragerea unui aspirat endometriol, procedură cunoscută sub denumirea de biopsie Pipelle.

Important de precizat este că procedura poate fi îndeplinită în lipsa anesteziei. Cu toate acestea, în majoritatea cazurilor se recomandă anestezia locală sau analgo-sedarea.

o femeie la medicul ginecolog

Procedura constă în prelevarea unor fragmente biopsice de la nivelul mucoasei ce tapetează cavitatea uterină sau de la nivelul canalului cervical.

Ce este chiuretajul biopsic? Informații prețioase despre această procedură medicală

Chiuretajul biopsic uterin este o procedură, care poate fi înfăptuită fie în scop diagnostic, fie în scop terapeutic. Aceasta se realizează, de regulă, pentru a verifica existența anumitor patologii uterine și cervicale, benigne sau maligne. Mai mult, procedura este folosită pentru diagnosticarea infertilității.

Chiuretajul biopsic vine la recomandarea medicului ginecolog, în urma unei anamneze amănunțite. În acest fel, poate fi determinată cauza apariției anumitor simptome. De exemplu, procedura este indicată pacientelor care se confruntă cu menstruații cu flux crescut și prelungit sau cu apariția de metroragii în afara perioadei menstruale. Mai mult, chiuretajul biopsic se recomandă a fi efectuat pentru stabilirea diagnosticului ecografic de hiperplazie de endometru. Patologia se manifestă prin îngroșarea excesivă a mucoasei care îmbracă endometrul și poate apărea chiar și la femeile aflate la vârsta fertilă, sub stimul hormonal.

De asemenea, chiuretajul biopsic uterin este recomandat și în cazul în care există suspiciune ridicată de patologie malignă uterină intracavitar sau cervicală. .

Biopsia de endometru poate să scoată la iveală existența unei infecții la nivelul endometrului, afecțiune ce poartă numele de endometrită.

o femeie cu unghii roșii și rochie aln=bastră, care își ascunde zona intimpă

Procedura este indicată pacientelor care se confruntă cu menstruații cu flux crescut și prelungit sau cu apariția de metroragii în afara perioadei menstruale.

Contraindicațiile chiuretajului biopsic uterin. Când nu este bine să apelezi la această metodă?

Chiuretajul biopsic este contraindicat femeilor care au o sarcină intrauterină viabilă și care doresc să o păstreze, deoarece procedura poate duce la pierderea acesteia.

Procedura ar trebui amânată, dacă există infecții vaginale, cervicale sau pelvine. Aceasta se poate realiza după finalizarea tratamentului.

În unele cazuri, chiuretajul biopsic nu este recomandat, deoarece formațiunile vegetante de col uterin, care obstrucționează canalul endocervical sau care sunt extrem de friabile, pot sângera abundent sau se pot perfora. Dacă acest lucru se întâmplă, problema necesită intervenția, de urgență, a medicilor.

Dacă pacienta pare să nu suporte anestezia locală, devine agitată, nu se poate comunica eficient cu ea sau apar complicații, chiuretajul biopsic este contraindicat sau se opresc manevrele.

o femeie la medic

Chiuretajul biopsic este contraindicat femeilor care au o sarcină intrauterină viabilă și care doresc să o păstreze, deoarece procedura poate duce la pierderea acesteia.

Bugetul.ro
Spaima taxei Daniel Băluță a fost fentată de șoferii din Sectorul 4. Metoda originală prin care locuitorii de aici reușesc să evite să plătească suma impusă de primărie
redactia.ro
Cine este românca care a făcut senzație la Britain’s Got Talent. A primit cel mai rapid Golden Buzz
Bugetul.ro
E jale la Raiffeisen Bank, BT, ING, BRD sau CEC Bank. ANAF a făcut anunțul despre ce se întâmplă cu clienții din România care au depozite bancare
a1.ro
Premieră la X Factor: echipa a folosit inteligența artificială pentru a distribui categoriile pentru etapa de Bootcamp
Playtech.ro
Doliu uriaș la Casa Regală. Prinții William și Harry sunt distruși. A murit....
observatornews.ro
A vrut să scape de închisoare, dar s-a condamnat la moarte. Cursa nebună făcută de femeia din Caranşebeş, care a sfârşit sub un camion
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Evz.ro
Tragedie în muzica internațională. A murit o legendă
realitatea.net
Țara vecină unde alimentele s-au ieftinit cu 50%. Românii din apropiere se pregătesc să treacă granița pentru a face cumpărături
SportpeSurse
Relația secretă dintre frumoasa Elena Udrea și fotbalistul vedetă s-a consumat în Drumul Taberei
Playtech.ro
Nu scăpăm de lapoviță și ninsoare în România! Cum va fi vremea în următoarele zile, conform ANM
Dailybusiness.ro
Ficatul gras, pericolul tăcut. Cum să îți cureți ficatul și să îți redobândești sănătatea cu ceaiuri
RomaniaTV
Cum arată fostul preot Visarion Alexa la aproape 3 ani de când a dispărut din spaţiul public
stiriromania.ro
La 57 de ani, Carmen a devenit cea mai în vârstă mamă de gemeni din România. Partenerul, cu 22 de ani mai tânăr
RomaniaTV
Gabriela Cristea a ajuns, azi-noapte, de urgenţă la spital: Am avut o noapte oribilă
redactia.ro
Decizia radicală luată de Mihaela Tatu după ce a fost concediată de Antena 1 după doar o lună
ego.ro
Au divorțat la scurt timp după nuntă! Vedetele care și-au spus ”adio” aproape instant

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
07 aprilie 2025
07 aprilie 2025