Prima pagină » Informații utile » Ce este ceapa de apă și la ce o poți folosi

Ce este ceapa de apă și la ce o poți folosi

26 nov. 2024, 11:49,
în Informații utile

Istoric, ceapa de apă a fost folosită pentru proprietățile sale nutriționale în gătitul indian, asiatic, francez și mediteraneean. Ele nu doar că adaugă o aromă dulce și picantă rețetelor, dar sunt încărcate și cu antioxidanți, vitamina C și câteva minerale importante.

Ceapa de apă este considerată o plantă importantă în practicile medicinale indiene și este adesea prescrisă ca un remediu eficient pentru mai multe afecțiuni în medicina ayurvedică. De fapt, a fost folosit pentru a vindeca numeroase afecțiuni ale corpului timp de mii de ani, datorită efectului său natural de „răcire” asupra corpului.

Ce beneficii are ceapa de apă

Comparativ cu soiurile albe și galbene, ceapa de apă este descrisă ca având un gust mai bogat și dulce-picant. Acest lucru este un semn al conținutului lor de nutrienți. Se crede că aroma puternică este un indiciu al proprietăților de dilatare a vaselor de sânge și al capacității de a îmbunătăți circulația și de a reduce inflamațiile cauzatoare de boli. Acesta este motivul pentru care ceapa de apă este cunoscută ca un aliment sănătos pentru inimă, la fel ca și usturoiul.

Chiar dacă sunt folosite mai rar în rețete, se consideră că șalotele conțin mai mulți antioxidanți flavonoizi și fenolici decât majoritatea celorlalți membri ai familiei sale. Acest lucru le face unul dintre cele mai bune alimente antiinflamatoare pentru reducerea daunelor cauzate de radicalii liberi și pentru combaterea diferitelor boli cronice, precum ceaiul de busuioc. Numeroșii antioxidanți din ceapă sunt considerați antihipertensivi. Compușii de alicină pot inhiba o anumită enzimă care este produsă în ficat pentru a realiza colesterol. Șalotele ajută la îmbunătățirea circulației și dilată vasele de sânge, ceea ce le face un aliment excelent pentru scăderea tensiunii arteriale ridicate.

Ceapa de apă este, de asemenea, o sursă bună de potasiu. Potasiul ajută la reglarea nivelului de fluide din organism și joacă un rol esențial în funcționarea nervilor și mușchilor, inclusiv a unuia dintre cei mai importanți, inima. Consumul de alimente bogate în potasiu susține un metabolism sănătos, deoarece acest mineral este necesar pentru descompunerea carbohidraților în energie utilizabilă. În plus, este legat de sănătatea cardiovasculară prin faptul că ajută la scăderea tensiunii arteriale ridicate și contracarează efectele unei diete bogate în sodiu.

Deoarece obezitatea este strâns legată de bolile de inimă și diabet, ceapa ar putea fi utilă atât pentru prevenirea creșterii în greutate, cât și pentru complicațiile adiacente, cum ar fi sindromul metabolic. Rezultatele unor studii au arătat că ceapa de apă are efecte anti-alergice promițătoare, care pot fi atribuite activităților lor antihistaminice, antiinflamatorii și antioxidante. Atât șalota, cât și usturoiul produc reacții biochimice care sunt cunoscute pentru a lupta împotriva infecțiilor, virusurilor și inflamației.

La ce poți folosi șalotele

Puteți alege să consumați ceapă de apă crudă, gătită sau chiar murată cu castraveți în oțet. Cel mai adesea, este gătită fie prin sotare, fie prin coacere. Puteți încerca să prăjiți șalota în tigaie timp de aproximativ două până la trei minute sau să le coaceți timp de aproximativ 20 de minute. Unele arome care se potrivesc bine cu ceapa de apă includ rozmarin, cimbru, oțet balsamic și ulei de măsline, așa că împreună formează un sos sau o marinată perfectă pentru rețetele de carne de vită sau pui.

Cu siguranță, încercați să folosiți șalotele cu usturoi, deoarece veți obține beneficii duble pentru imunitate. De asemenea, puteți să combinați ceapa de apă crudă cu fructe sau legume proaspete pentru a face salsa sănătoasă. În India, șalota este folosită în curry-uri și diferite tipuri de sambar, un fel de mâncare de bază pe bază de linte. De asemenea, sunt adesea murate în oțet roșu pentru a le diminua puțin gustul, iar apoi sunt servite împreună cu sosuri și papad pe un platou cu condimente mixte.

În Iran, ceapa de apă, numită mousir, este dată prin răzătoare și amestecată cu iaurt dens și savuros, care este servit în aproape fiecare restaurant ca un condiment pentru kebaburile la grătar. În Orientul Mijlociu și în alte părți ale Asiei, șalota este, de asemenea, murată și folosită pentru a prepara diferite tipuri de garnituri acrișoare, constând dintr-o varietate de legume înmuiate în oțet. Este firesc să găsești acest tip de mâncare în restaurantele iraniene și persane, de exemplu. În bucătăriile tradiționale din Asia de Sud-Est, inclusiv cele din Vietnam, Thailanda, Cambodgia, Filipine și Indonezia, usturoiul și ceapa de apă sunt folosite pentru a condimenta mâncărurile.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`