Prima pagină » Informații utile » Ce este ceapa de apă și la ce o poți folosi

Ce este ceapa de apă și la ce o poți folosi

26 nov. 2024, 11:49,
în Informații utile

Istoric, ceapa de apă a fost folosită pentru proprietățile sale nutriționale în gătitul indian, asiatic, francez și mediteraneean. Ele nu doar că adaugă o aromă dulce și picantă rețetelor, dar sunt încărcate și cu antioxidanți, vitamina C și câteva minerale importante.

Ceapa de apă este considerată o plantă importantă în practicile medicinale indiene și este adesea prescrisă ca un remediu eficient pentru mai multe afecțiuni în medicina ayurvedică. De fapt, a fost folosit pentru a vindeca numeroase afecțiuni ale corpului timp de mii de ani, datorită efectului său natural de „răcire” asupra corpului.

Ce beneficii are ceapa de apă

Comparativ cu soiurile albe și galbene, ceapa de apă este descrisă ca având un gust mai bogat și dulce-picant. Acest lucru este un semn al conținutului lor de nutrienți. Se crede că aroma puternică este un indiciu al proprietăților de dilatare a vaselor de sânge și al capacității de a îmbunătăți circulația și de a reduce inflamațiile cauzatoare de boli. Acesta este motivul pentru care ceapa de apă este cunoscută ca un aliment sănătos pentru inimă, la fel ca și usturoiul.

Chiar dacă sunt folosite mai rar în rețete, se consideră că șalotele conțin mai mulți antioxidanți flavonoizi și fenolici decât majoritatea celorlalți membri ai familiei sale. Acest lucru le face unul dintre cele mai bune alimente antiinflamatoare pentru reducerea daunelor cauzate de radicalii liberi și pentru combaterea diferitelor boli cronice, precum ceaiul de busuioc. Numeroșii antioxidanți din ceapă sunt considerați antihipertensivi. Compușii de alicină pot inhiba o anumită enzimă care este produsă în ficat pentru a realiza colesterol. Șalotele ajută la îmbunătățirea circulației și dilată vasele de sânge, ceea ce le face un aliment excelent pentru scăderea tensiunii arteriale ridicate.

Ceapa de apă este, de asemenea, o sursă bună de potasiu. Potasiul ajută la reglarea nivelului de fluide din organism și joacă un rol esențial în funcționarea nervilor și mușchilor, inclusiv a unuia dintre cei mai importanți, inima. Consumul de alimente bogate în potasiu susține un metabolism sănătos, deoarece acest mineral este necesar pentru descompunerea carbohidraților în energie utilizabilă. În plus, este legat de sănătatea cardiovasculară prin faptul că ajută la scăderea tensiunii arteriale ridicate și contracarează efectele unei diete bogate în sodiu.

Deoarece obezitatea este strâns legată de bolile de inimă și diabet, ceapa ar putea fi utilă atât pentru prevenirea creșterii în greutate, cât și pentru complicațiile adiacente, cum ar fi sindromul metabolic. Rezultatele unor studii au arătat că ceapa de apă are efecte anti-alergice promițătoare, care pot fi atribuite activităților lor antihistaminice, antiinflamatorii și antioxidante. Atât șalota, cât și usturoiul produc reacții biochimice care sunt cunoscute pentru a lupta împotriva infecțiilor, virusurilor și inflamației.

La ce poți folosi șalotele

Puteți alege să consumați ceapă de apă crudă, gătită sau chiar murată cu castraveți în oțet. Cel mai adesea, este gătită fie prin sotare, fie prin coacere. Puteți încerca să prăjiți șalota în tigaie timp de aproximativ două până la trei minute sau să le coaceți timp de aproximativ 20 de minute. Unele arome care se potrivesc bine cu ceapa de apă includ rozmarin, cimbru, oțet balsamic și ulei de măsline, așa că împreună formează un sos sau o marinată perfectă pentru rețetele de carne de vită sau pui.

Cu siguranță, încercați să folosiți șalotele cu usturoi, deoarece veți obține beneficii duble pentru imunitate. De asemenea, puteți să combinați ceapa de apă crudă cu fructe sau legume proaspete pentru a face salsa sănătoasă. În India, șalota este folosită în curry-uri și diferite tipuri de sambar, un fel de mâncare de bază pe bază de linte. De asemenea, sunt adesea murate în oțet roșu pentru a le diminua puțin gustul, iar apoi sunt servite împreună cu sosuri și papad pe un platou cu condimente mixte.

În Iran, ceapa de apă, numită mousir, este dată prin răzătoare și amestecată cu iaurt dens și savuros, care este servit în aproape fiecare restaurant ca un condiment pentru kebaburile la grătar. În Orientul Mijlociu și în alte părți ale Asiei, șalota este, de asemenea, murată și folosită pentru a prepara diferite tipuri de garnituri acrișoare, constând dintr-o varietate de legume înmuiate în oțet. Este firesc să găsești acest tip de mâncare în restaurantele iraniene și persane, de exemplu. În bucătăriile tradiționale din Asia de Sud-Est, inclusiv cele din Vietnam, Thailanda, Cambodgia, Filipine și Indonezia, usturoiul și ceapa de apă sunt folosite pentru a condimenta mâncărurile.

Bugetul.ro
Marele zăcământ de petrol ascuns în „măruntaiele” României. Locul în care a fost găsită o adevărată „comoară” de petrol și gaze naturale este surprinzător
redactia.ro
Zodiile binecuvântate în Joia Mare. Sunt sub protecție divină
Bugetul.ro
S-a terminat pentru ANPC și Cristian Popescu Piedone. Decizia justiției confirmă eșecul autorității în procesele contra marilor bănci din România
a1.ro
Program Denii Săptămâna Mare 2025. La ce oră încep slujbele în fiecare zi din Săptămâna Patimilor
Playtech.ro
Pensia pe care o primeşti după 40 de ani de muncă. Calculul exact, dezamăgitor
observatornews.ro
Sfânta şi Marea Miercuri din Săptămâna Patimilor. Tradiţii şi obiceiuri în ziua în care Iisus a fost trădat de Iuda
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Evz.ro
Se renunță la plățile cash. Numerarul va deveni istorie
realitatea.net
Săptămâna Mare: Perioada cu cea mai mare încărcătură spirituală din an. Ce TREBUIE să faci în fiecare zi, pentru a fi ferit de boală și a avea parte de noroc
SportpeSurse
Nadia Comăneci și-a deschis buzunarele să primească uriașa sumă pe care o încasează de la statul român în 2025 ca rentă viageră
Playtech.ro
Economiseşti sau nu dacă faci cumpărături de la ATAC, Metro sau Selgros? Secretul preţurilor mici
Dailybusiness.ro
Cel mai mare producător de carne din România iese din supermarketuri și își deschide propriul magazin. De unde își pot alimenta frigiderele românii
RomaniaTV
Tragedie în lumea medicală. George și Emanuel, doi medici tineri, au murit. Aveau doar 28 și 31 de ani. Detalii teribile!
stiriromania.ro
La 57 de ani, Carmen a devenit cea mai în vârstă mamă de gemeni din România. Partenerul, cu 22 de ani mai tânăr
RomaniaTV
BOMBA momentului în showbiz! S-au împăcat! După ce s-au certat la TV, au decis să uite tot, în Postul Paștelui: Am vorbit pe cameră
redactia.ro
Singurele 2 zile în care poți spăla hainele în Săptămâna Mare. Vei avea ghinion tot anul dacă nu respecți obiceiul
ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
16 aprilie 2025
16 aprilie 2025