Multe gospodine care aprofundează domeniul culinar se întreabă ce este cardamom. Cardamomul este sămânța unei plante erbacee din familia ghimbirului, care este o capsulă cu trei camere. Acestea sunt recoltate în pădurile din sudul Indiei când sunt puțin necoapte și uscate la soare. Cardamomul indian, care are semințe mici, și cardamomul Maysore, care are semințe mai mari, sunt deosebit de apreciate.
Cardamomul este un condiment cunoscut din cele mai vechi timpuri, dar nu este binevenit în toate bucătăriile din lume. În Orient, cardamomul este unul dintre cele mai populare condimente. Este foarte renumit în nordul Indiei, unde este folosit în aproape toate amestecurile tradiționale de condimente. În bucătăria scandinavă și germană, acest condiment are un loc aparte.
Ce este cardamom? Ce aromă are acesta?
Capsulele de cardamom verde sunt mai parfumate decât cele albe, acestea sunt înălbite special cu anhidridă sulfurică. Primul tip este preferat în India, în timp ce al doilea este folosit în Europa de Nord, care nu are tradiția de a folosi condimente cu un gust puternic și o aromă strălucitoare. Înălbirea conferă cardamomului o anumită dulceață și îi îndulcește picanteria.
Cardamomul este unul dintre cele mai scumpe și versatile condimente. Este folosit pentru a aromatiza cârnații, brânza și tutunul. Cel mai adesea, condimentul este adăugat la produsele de patiserie, care sunt în armonie cu mirosul de cardamom, foarte puternic și în același timp picant, ascuțit, înțepător, ușor camforic, cu o ușoară aromă de lămâie.
Cardamomul este folosit în multe țări. Scandinavii adaugă cardamom la mâncărurile din carne și pește, la cârnați, în special la salamul de ficat, la pateuri și la marinate pentru hering. Acesta este folosit pentru șprot și hering, aromatizând lichiorurile, punch-urile fierbinți și vinul fiert.
Cum folosesc germanii acest condiment? Arabii adaugă cardamom în cafea
Germanii pun cardamom într-un amestec de condimente pentru a aromatiza faimoasa turtă dulce de Crăciun din Nürnberg, „Lebkuchen”, cu fructe confiate, migdale și miere. În Orient, cardamomul, în combinație cu migdalele și șofranul, este o necesitate pentru preparatele festive pe bază de orez și pentru „lassi”, o băutură lactică spumoasă și răcoritoare pe bază de iaurt.
Arabii adaugă cardamom în cafeaua beduinilor din timpuri imemoriale, care este considerată un simbol al ospitalității în Arabia Saudită. Chinezii adaugă cardamom în ceai. În bucătăria rusă, cardamomul poate fi folosit pentru a aromatiza frigăruile, biscuiții, prăjiturile cu mirodenii, prăjiturile cu sultane, prăjiturile cu semințe de mac și chiar produsele de patiserie de Paște.
Capsulele de cardamom trebuie cumpărate mai bine întregi, deoarece în orice altă formă își pierd rapid aroma minunată. Acestea pot fi adăugate în mâncăruri fie ca și capsule întregi, fie prin îndepărtarea semințelor negre din ele, măcinarea lor sau zdrobirea fină.
Din moment ce știi ce este cardamom, trebuie să cunoști și care sunt beneficiile acestuia. Cardamomul este deosebit de bogat în fibre alimentare, vitamina C, calciu, magneziu, potasiu, fosfor, fier, zinc, cupru și mangan. Cardamomul este în primul rând un antioxidant. Acesta descompune și elimină colesterolul și este bun pentru sistemul imunitar. Este un bun remediu pentru răceli și stres.