Prima pagină » Sanatate » Ce este bronșiolita și cum se poate trata
Ce este bronșiolita și cum se poate trata

Ce este bronșiolita și cum se poate trata

23 oct. 2023, 09:26,
în Sanatate

Bronşiolita este o infecție a căilor respiratorii caracterizată prin inflamație acută, fiind diagnosticată la toate vârstele, cu o incidență mai mare în rândul copiilor cu vârsta mică. În cadrul acestui material, veți putea afla despre factorii declanșatori ai bronşiolitei, simptomele sale caracteristice și opțiunile de tratament disponibile.

Bronșiolita: Cauze și simptome

Bronşiolita acută apare ca o consecință a unei infecții cu un virus respirator, care provoacă inflamarea bronhiolelor, acele căi respiratorii înguste. Această inflamație locală conduce la acumularea de mucus în interiorul căilor respiratorii, ceea ce interferează cu circulația aerului în și din plămâni. Cel mai des, bronşiolita este cauzată de virusul sincitial respirator, o infecție care afectează majoritatea copiilor înainte de vârsta de 2 ani. Reinfectarea este posibilă, deoarece acest virus nu conferă o imunitate pe termen lung. Cu toate acestea, virusul sincitial nu este singurul responsabil pentru bronşiolita; există și cazuri în care boala este declanșată de infecții comune, precum răceala sau gripă.

În primele zile de la debut, bronşiolita se manifestă într-un mod similar cu o răceală obișnuită, cu secreții nazale abundente, congestie nazală, strănut, tuse și, uneori, o ușoară sau moderată febră.

Pe măsură ce boală progresează, apar dificultăți de respirație, însoțite de wheezing, care este un sunet caracteristic produs atunci când copilul respiră. La mulți copii, bronşiolita poate fi însoțită și de otita medie.

Regretabil, nu există în prezent un vaccin disponibil împotriva virusului sincitial respirator, care este cea mai comună cauză a bronsiolitei. Cu toate acestea, se poate proteja copilul prin administrarea vaccinului antigripal, care poate preveni apariția gripei, o altă afecțiune care poate duce la dezvoltarea bronsiolitei.

Cele mai eficiente metode de prevenție rămân evitarea contactului cu persoanele bolnave și menținerea unei igiene personale stricte. Aceste aspecte sunt relativ ușor de respectat în cazul bebelușilor și a copiilor cu vârsta sub 2 ani.

Este important de menționat că bronsiolita este o afecțiune relativ comună și se vindecă de obicei fără complicații la majoritatea copiilor diagnosticați cu aceasta. Cu toate acestea, datorită potențialului său de a se agrava, necesită o supraveghere atentă, în special în cazul bebelușilor.

Când trebuie să mergem la spital?

De obicei, bronşiolita poate fi gestionată acasă; totuși, în unele cazuri, starea copilului poate să se deterioreze, necesitând o vizită la spital pentru tratament de urgență.

  • Semnele de alarmă care ar trebui să vă îndrume către spital includ:
  • Wheezing (şuierat la nivelul căilor respiratorii) care poate fi auzit cu urechea liberă.
  • Respirație rapidă și superficială – mai mult de 60 de respirații pe minut.
  • Respirație dificilă – observabilă prin ridicarea coșurilor în timpul inspirației.
  • Stare de letargie.
  • Refuzul de a consuma lichide sau incapacitatea de a bea lichide din cauza dificultăților respiratorii.
  • Cianoza buzelor și a extremităților (înroșirea sau albastrul acestora).
  • Aceste semne pot indica o evoluție severă a bronşiolitei și necesitatea intervenției medicale imediate.

În cazul bronşiolitei acute, tratamentul indicat este unul simptomatic și trebuie adaptat în funcție de vârsta și starea clinică a copilului. Deosebit de important este să reținem că, în special în situația bebelușilor și a copiilor cu vârsta sub 3 ani, nu se recomandă utilizarea de siropuri pentru tuse destinate bronşitei la copii, deoarece acestea pot inhiba reflexul de tuse și, astfel, pot cauza complicații.

Durata până la vindecarea completă a bronşiolitei poate varia între 2 și 3 săptămâni. În majoritatea cazurilor, copiii pot fi îngrijiți în siguranță la domiciliu, cu condiția să fie supravegheați constant de un adult competent. Este esențial să se acorde o atenție deosebită semnelor de modificare a ritmului respirator, astfel încât să putem reacționa prompt și să cerem asistență medicală de urgență în caz de agravare a stării de sănătate a copilului.

Bugetul.ro
Marele zăcământ de petrol ascuns în „măruntaiele” României. Locul în care a fost găsită o adevărată „comoară” de petrol și gaze naturale este surprinzător
redactia.ro
Singurele 2 zile în care poți spăla hainele în Săptămâna Mare. Vei avea ghinion tot anul dacă nu respecți obiceiul
Bugetul.ro
S-a terminat pentru ANPC și Cristian Popescu Piedone. Decizia justiției confirmă eșecul autorității în procesele contra marilor bănci din România
a1.ro
Program Denii Săptămâna Mare 2025. La ce oră încep slujbele în fiecare zi din Săptămâna Patimilor
Playtech.ro
Cum obții cartea mașinii în 2025 în România. Acte necesare pentru obținerea Cărții de Identitate a Vehiculului (CIV)
observatornews.ro
Sfânta şi Marea Miercuri din Săptămâna Patimilor. Tradiţii şi obiceiuri în ziua în care Iisus a fost trădat de Iuda
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Evz.ro
Cea mai nouă escrocherie pe WhatsApp. Metoda „avocaţii” te lasă pe loc fără bani
realitatea.net
Săptămâna Mare: Perioada cu cea mai mare încărcătură spirituală din an. Ce TREBUIE să faci în fiecare zi, pentru a fi ferit de boală și a avea parte de noroc
SportpeSurse
Nadia Comăneci și-a deschis buzunarele să primească uriașa sumă pe care o încasează de la statul român în 2025 ca rentă viageră
Playtech.ro
Economiseşti sau nu dacă faci cumpărături de la ATAC, Metro sau Selgros? Secretul preţurilor mici
Dailybusiness.ro
Cel mai mare producător de carne din România iese din supermarketuri și își deschide propriul magazin. De unde își pot alimenta frigiderele românii
RomaniaTV
Tragedie în lumea medicală. George și Emanuel, doi medici tineri, au murit. Aveau doar 28 și 31 de ani. Detalii teribile!
stiriromania.ro
La 57 de ani, Carmen a devenit cea mai în vârstă mamă de gemeni din România. Partenerul, cu 22 de ani mai tânăr
RomaniaTV
BOMBA momentului în showbiz! S-au împăcat! După ce s-au certat la TV, au decis să uite tot, în Postul Paștelui: Am vorbit pe cameră
redactia.ro
Cine sunt oamenii trimiși de Trump la București ca să discute cu Bolojan și Ciolacu
ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`