Prima pagină » Sanatate » Ce este boala pilonidală? Află cum se manifestă și cum poți trata afecțiunea

Ce este boala pilonidală? Află cum se manifestă și cum poți trata afecțiunea

08 iun. 2022, 11:26,
în Sanatate

Boala pilonidală este o afecțiune a pielii. De cele mai multe ori, aceasta apare din cauza firelor de păr și se manifestă la bărbații cu vârsta cuprinsă între 18 și 40 ani. Deseori, pacienții descoperă chistul la un consult medical. 

Tratamentul poate fi de natură chirurgicală, iar în situații mai puțin grave poate consta într-un simplu drenaj. De asemenea, se pot apela și la remedii naturiste pentru ameliorarea durerii sau reducerea inflamației.

Boala pilonidală: simptome, cauze și factori de risc

Afecțiunea mai este cunoscută și sub numele de chist pilonidal sau sinus pilonidal. Este o boală a pielii ce se manifestă cu precădere la bărbați cu vârsta cuprinsă între 18 și 40 ani. Chisturile se caracterizează prin faptul că se formează un săculeț anormal la nivelul pielii, ce conține păr și fragmente din aceasta. Afecțiunea este situată cu precădere între osul coccigian și anus. De obicei, apare la persoanele ce stau foarte mult pe scaun. Boala se poate infecta, iar în acest caz, poate deveni extrem de dureroasă. Cele mai frecvente simptome sunt mirosul neplăcut, febra, înroșirea pielii, durere, greață și vărsături. În ceea ce privește cauza, nu se cunoaște încă de ce apar chisturile pilonidale. 

Totuși, motivul principal al bolii este faptul că părul pătrunde în piele. De asemenea, există mai mulți factori ce pot influența afecțiunea. Mersul pe bicicletă și statul pentru o perioadă lungă de timp pe scaun pot influența apariția chistului. Mai mult de atât, îmbrăcămintea strâmtă este un alt factor ce poate determina boala. Totodată, obezitatea, excesul de păr, ocupația, sexul, vârsta și modul de viață sedentar sunt cei mai frecvenți factori ce pot influența apariția bolii. Pentru prevenirea acesteia trebuie să acordați o mare atenție asupra igienei și scăderii în greutate. De asemenea, se recomandă evitarea sedentarismului.

Cum se tratează chistul pilonidal?

De cele mai multe ori, pacienții se prezintă la medic atunci când au un abces acut. În acest caz, tratamentul principal este drenajul. Se va face o incizie prin care se va permite scurgerea puroiului. Astfel, se va reduce durerea și inflamația. În cazul în care starea pacientului este agravată, se recomandă tratamentul chirurgical. Acesta consta într-o incizie pentru evacuarea abcesului și eliminarea detritusurilor. De asemenea, se va pansa zilnic locul afectat până ce se vindecă complet. În cel de-al doilea stadiu, există o șansă de 40-50 la sută ca la unele persoane, boala pilonidală să reapară.

Pe lângă tratamentul de la medicul specialist, puteți urma și unul naturist. Spre exemplu, băile cu apă caldă pot ameliora durerea și favorizează deschiderea și drenarea puroiului. Pentru a grăbi procesul de vindecare, persoanele în cauză pot lua suplimente cu vitamina A și zinc. Reducerea inflamației se poate realiza cu ajutorul uleiului de ricin, aplicat local. Totodată, usturoiul poate grăbi vindecarea, însă poate irita pielea destul de tare, iar durerea devine mai intensă. Două uleiuri esențiale ce au proprietăți antimicrobiene și ajută la drenarea puroiului sunt cel din arbore de ceai și cel de salvie. Printre tratamentele naturiste benefice se numără și aloe vera, argintul coloidal, pasta de turmeric, varul stins și sarea Epsom. 

Boala pilonidală poate fi un disconfort pentru unele persoane. Aceasta poate fi prevenită dacă se renunță la hainele strâmte și la timpul îndelungat petrecut pe scaun. Hemoroizii sunt o altă afecțiune ce cauzează durere. Pentru ameliorarea simptomelor, peroanele pot folosi unguente sau creme.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *