Prima pagină » Sanatate » Boli si tratamente » Ce este boala Graves: simptome si cauze
Ce este boala Graves: simptome si cauze

Ce este boala Graves: simptome si cauze

31 oct. 2020, 15:19,
în Sanatate

Boala Graves este cea mai frecventă cauză de hipertiroidism care afectează mai mult femeile. Este vorba despre un hipertiroidism de origine autoimună, adica producem anticorpi împotriva noastră, o auto-vătămare a corpului împotriva glandei tiroide. Consecința acestei patologii este o producție foarte importantă de hormoni tiroidieni care determină o creștere a dimensiunii glandei și hipertiroidism (creșterea nivelului de hormoni tiroidieni din organism). Ce este boala Graves: care sunt simptomele si cauzele?

Simptome

Simptomele sunt aceleași cu cele ale hipertiroidismului, asociat, în forme tipice, cu mărirea tiroidei (gușei) și cua manifestări oculare. Apar:

  • tahicardie, scădere în greutate, senzație de cald, neliniște, tremurături etc.
  • nod în gâtul inferior, semn al unei tiroide mărite
  • impresia că ochii ies din orbite, din cauza inflamației mușchilor subiacenți: vorbim de exoftalmie.

Cauze

Boala Graves este cauzată de producerea de autoanticorpi, care stimulează glanda tiroidă. La fel ca toate bolile autoimune, un fundal genetic poate predispune la dezvoltarea bolii. În plus, mediul este suspectat că joacă un rol important în apariția patologiilor autoimune: perturbatorii endocrini ar putea fi parțial responsabili.

Diagnostic

Boala Graves este detectată biologic printr-un test de sânge care are ca scop măsurarea hormonilor tiroidieni și detectarea prezenței anticorpilor. De asemenea, este posibil să se recurgă la imagistică sau, uneori, la o scintigrafie, o examinare care să permită observarea legării iodului pe tiroidă.

Este necesar să vă adresați medicului imediat ce apar primele simptome. Daca simțiți o afecțiune anormală, ar trebui să vă consultați medicul de familie, care va redirecționa pacientul, dacă este necesar, către un endocrinolog, o specialitate care se ocupă de boala Graves și alte patologii tiroidiene.

Tratamente

Există mai multe tipuri de tratament. Primul, medicamentos, păstrează tiroida prin reglarea funcționării acesteia pentru a preveni tulburări precum tahicardie care pot provoca insuficiență cardiacă severă. Acest tratament constă în administrarea unui medicament antitiroidian sintetic pentru o lungă perioadă de timp (sau chiar pe viață).

În caz de recurență, fie tratamentul conservator este reînnoit, fie se poate lua in considerare îndepărtarea tiroidei. Această opțiune radicală necesită apoi administrarea de hormoni tiroidieni pe viață.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`