Prima pagină » Sanatate » Ce este boala Graves și cum se tratează. Este denumită și gușa exoftalmică!

Ce este boala Graves și cum se tratează. Este denumită și gușa exoftalmică!

30 aug. 2024, 12:16,
în Sanatate

Boala Graves este o afecțiune autoimună care face ca glanda tiroidă să producă în exces hormoni tiroidieni. Tratamentul pentru această boală este relativ simplu, dar fără el, boala poate avea efecte grave.

Boala Graves, numită după doctorul irlandez care a descris-o în anii 2000, această afecțiune este cea mai frecventă cauză a hipertiroidismlui, depotrivă la tineri și la vârstnici. Nu se știe cu certitudine de ce apa această boală, încă doctorii cred că este cauzată de un cumul de factori precum vârsta, starea de sănătate a sistemului imunitar, predispoziția genetică și hormonii sexuali.

Ce este boala Graves și cum se tratează

În cazul afecțiunilor autoimune, sistemul imunitar al corpului confundă celulele sănătoase cu agenții patogeni invazivi și le atacă. Boala Graves face ca tiroida să devină hiperactivă, această tulburare fiind cunoscută sub denumirea de hipertiroidism.

Tiroida este o glandă mică aflată la nivelul gâtului care produce hormoni tiroidieni. Acești hormoni reglează felul în care organismul folosește energia. Boala Graves determină sistemul imunitar să atace tiroida, producând hormoni tiroidieni în exces.

Cu toate că hipertidoidismul poate avea la bază mai multe afecțiuni, boala Garves este cea mai frecventă cauză în țările dezvoltate. Persoanele de sex feminin și cele cu vârstele cuprinse între 30 și 50 de ani sunt cele mai predispuse la această tulburare, niciodată la copii.

Denumirea afecțiunii vine de la Sir Robert Graves, un medic irlandez care a descris prima oară această tulburare în urmă cu aproximativ 150 de ani. Simptomele comune includ anxietatea, iritabilitatea, pierderea în greutate, tremurături fine ale mâinilor și sensibilitatea la căldură.

Tratamentul vizează reducerea producției de hormoni tiroidieni și ameliorarea simptomelor, care poate include medicamente, terapie cu iod radioactiv sau chirurgie. Boala Graves poate avea un impact semnificativ asupra calității vieții, dar cu un management adecvat, persoanele afectate pot duce o viață normală și activă.

Gușa, sau mărirea vizibilă a glandei tiroide, este un semn comun al bolii Graves și poate fi însoțită de simptome de compresiune, cum ar fi dificultăți de înghițire sau respirație. Modificările menstruale la femei și problemele erectile la bărbați sunt de asemenea asociate cu disfuncția tiroidiană și pot afecta sănătatea reproductivă și relațiile intime.

Ce variante de remedii sunt utilizate pentru tratarea acestei boli

Medicul poate solicita analize de laborator dacă suspectează că o persoană ar putea avea boala Graves. Dacă pacientul are rude care suferă de boala Graves, medicul poate restrânge diagnosticul pe baza istoricului medical și al examinării fizice.

Pentru a confirma diagnosticul, specialiștii efectuează de regulă analize de sânge pentru a verifica nivelul hormonilor tiroidieni. În plus, medicii pot solicita și alte teste, cum ar fi: ecografia tiroidiană, testul de absorbție a iodului radioactiv, testul imunoglobulinei de stimulare a tiroidei, testarea TSH (hormonul de stimulare tiroidiană).

Sunt disponibile trei opțiuni de tratament pentru persoanele cu boala Graves: medicamente antitiroidiene, terapia cu iod radioactiv, chirurgie tiroidiană. Medicii pot recomanda utilizarea uneia sau mai multor dintre aceste opțiuni pentru a trata afecțiunea.

Specialistul poate prescrie medicamente antitiroidiene, cum ar fi propiltiouracil și metimazol, sau beta-blocante. Beta-blocantele nu tratează afecțiunea în sine, dar pot ajuta la ameliorarea efectelor simptomelor până când alte tratamente încep să funcționeze.

Terapia cu iod radioactiv se numără printre cele mai frecvente tratamente pentru boala Graves. Acest tip de tratament implică administrarea de iod radioactiv-131. Terapia cu iod radioactiv presupune și anumite măsuri de precauție importante pe care pacientul trebuie să le ia.

Chirurgie tiroidiană este una dintre variantele de tratament, însă este posibil ca medicul să nu o recomande imediat. Intervenția chirurgicală este propusă numai în cazul în care tratamentele anterioare nu au avut rezultatele așteptate sau dacă medicul suspectează că pacientul ar putea avea cancer tiroidian, cu toate că rareori boala Graves este însoțită de cancer.

În timpul sarcinii, boala Graves nu provoacă boli la bebeluși dar poate provoca avort spontan, naștere prematură, disfuncție tidoidiană fetală, dezoltarea încetinită a fătuli, insuficiență cardiacă maternă și preeclampsie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`