Prima pagină » Sanatate » Ce este boala cronică de rinichi? Iată de ce este singura boală cronică cu o creștere explozivă – VIDEO

Ce este boala cronică de rinichi? Iată de ce este singura boală cronică cu o creștere explozivă – VIDEO

02 mart. 2023, 14:11,
în Sanatate

În România, sunt multe persoane care se confruntă cu boală cronică de rinichi. Tocmai de aceea, prof. dr. Adrian Covic, medic primar medicină internă și nefrolog, șeful compartimentului de Transplant Renal al Spitalului „Dr. C.I. Parhon”, a venit în emisiunea BZI LIVE și a explicat de ce boala cronică de rinichi este singura boală cu o creștere explozivă la nivel mondial, european și național.

Boala cronică de rinichi, cunoscută și sub denumirea de insuficiență renală cronică, este o afecțiune în care rinichii își pierd abilitatea de a funcționa normal (fie parțial, fie complet). Această boală întrunește toate patologiile care vizează anomalii anatomice sau de funcție renală. În acest fel, atât substanțele toxice, cât și produșii catabolismului nu mai sunt îndepărtate de rinichi, ci rămân în organism.

Din păcate, boala cronică de rinichi poate veni însoțită și de alte tulburări sau afecțiuni, cum ar fi: hipertensiunea arterială, anemia, dereglarea concentrației de colesterol și de acizi grași, patologii osoase sau dezechilibre acido-bazice.

Ce este boala cronică de rinichi? Prof. dr. Adrian Covic: „Numărul de cazuri este undeva de 14%, ceea ce situează boala cronică de rinichi înaintea diabetului”

Boala cronică de rinichi nu are o evoluție rapidă și, de regulă, nu prezintă simptome evidente în fazele de început. Totodată, unii pacienți observă că au urină tulbure sau de culoare închisă, sânge în urină, cantitate redusă de urină sau micțiuni frecvente.

Pe lista patologiilor frecvent implicate în etiologia bolii cronice de rinichi, se află: diabetul zaharat, hipertensiunea arterială, sindromul metabolic, infecțiile urinare complicate, boala aterosclerotică, litiaza reno-urinară, bolile sistemice (lupus eritematos, vasculite, poliartrită reumatoidă), obstrucția căilor urinare de către adenomul de prostată, infecțiile sistemice (cu virusurile hepatitice (VHB, VHC), HIV) și malformațiile congenitale.

„În momentul de față avem date mondiale, date europene, date naționale, care arată că prevalența, deci numărul de cazuri este undeva de 14%, ceea ce situează, și este important să subliniez acest lucru, boala cronică de rinichi înaintea diabetului. Boala cronică de rinichi este singura boală cronică cu o creștere explozivă, exponențială. De exemplu, multe dintre bolile cronice cardiace, datorită măsurilor au atins un platou sau chiar se reduc, diabetul este în creștere, obezitatea este în creștere, dar nu este o creștere explozivă ca la boala cronică de rinichi.

În 2040, OMS-ul arată că boala cronică de rinichi va fi al cincilea ucigaș în cadrul diferitelor boli și îmi veți spune: „Nu este primul”. Dar primul, locurile 1, 2 sunt locurile marelui ansamblu de boli cardiovasculare și sunt numeroase și marele ansamblu de boli oncologice, de cancere, care iarăși sunt numeroase. Prin comparație, aici vorbim de o singură afecțiune.”, a declarat prof. dr. Adrian Covic, pentru BZI LIVE.

Prof. dr. Adrian Covic, despre boala cronică de rinichi: „Din păcate, programele de screening sunt abia în fașă”

Potrivit medicului Adrian Covic, programele de screening privind boala cronică de rinichi sunt abia în fașă, motiv pentru care cazurile de îmbolnăvire vor fi într-o continuă creștere.

„Cu alte cuvinte, la nivelul României, dacă extrapolăm, 14% – 15% din recensământul de abia încheiat de 20 de milioane de locuitori, gândiți-vă ce cantitate uriașă de pacienți încă nedepistați, nedescoperiți, vorbim. Din păcate, programele de screening sunt abia în fașă. Avem un program de lobby la nivelul Parlamentului European din care fac parte și la nivelul Europei au recunoscut că boala este importantă, doar că nu este suficient evaluată.”, a adăugat prof. dr. Adrian Covic.

Bugetul.ro
Recalculare de urgență pentru 5 milioane de pensionari! Se întâmplă pe 15 iulie la CNPP, este ordin clar de la ministrul Muncii
redactia.ro
Ce sume vor pierde pensionarii începând din septembrie. Toate pensiile vor fi afectate
Bugetul.ro
Omul lui Klaus Iohannis a devenit noul președinte CCR. Cine este judecătoarea Simina Tănăsescu, succesoarea controversatului Marian Enache
a1.ro
Interviu din aeroport cu Isabel și Claudiu de la Insula Iubirii sezonul 9. Ce ziceau despre relația lor înainte de aventura vieții
Playtech.ro
Ce ştie fetiţa Elenei Udrea despre absenţa ei. Eva Maria nu are habar despre motivul real pentru care mama sa a fost la închisoare mai bine de 3 ani
observatornews.ro
Mașină Audi vândută cu doar 350 de euro în Marea Britanie. Ce au descoperit cumpărătorii în interior
Playsport.ro
Ce avere mai are Elena Udrea și ce bunuri i-au fost puse sub sechestru. Dosarul „Gala Bute”, explicat pe…
Evz.ro
Tupeu de bugetar. Un polițist și-a dus nevasta la lucru cu girofar
realitatea.net
Ce temperatură trebuie să setezi la frigider când afară e caniculă. Trucul prin care să scazi factura la curent
SportpeSurse
Simona Halep a încălcat regulile familiei și a trecut un prag interzis în cultura machedonilor
Playtech.ro
Ce durere! Udrea, eliberată din închisoare, dar nu îşi poate vedea fetiţa. Adrian Alexandrov a luat decizia, unde este Eva Maria?
Dailybusiness.ro
Peste 500 000 de tineri români până în 30 de ani stau pe banii părinţilor
RomaniaTV
EXCLUSIV Laurenţiu Reghecampf, o nouă tentativă eşuată de a lua barca de la Anamaria Prodan. SCANDAL uriaş, declaraţii incendiare
stiriromania.ro
Alex Marcu, sfâșiat de durere lângă sicriul Teodorei. Bărbatul își ia adio de la soție cu râuri de lacrimi
RomaniaTV
Salarii tăiate, care este noua limită stabilită de Guvern pentru aceşti funcţionari
redactia.ro
Cine e Albert NBN, trapperul cu 6 clase care a înjurat România la Beach, Please. Concertul său a scandalizat întreaga țară
ego.ro
Știați că Alin Gălățescu are o fiică? Iată ce relație are cu ea și cu mama ei

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
17 iulie 2025
17 iulie 2025