Ce este blackout-ul de care vorbește toată lumea. Ce avertisment face Austria cu privire la pana de curent

Ce este blackout-ul de care vorbește toată lumea. Ce avertisment face Austria cu privire la pana de curent

03 nov. 2021, 15:45
Elena Nicoleta Bujor, în Actualitate

În ultima săptămână termenul de „Blackout” a fost foarte mediatizat în Europa, după ce Austria a lansat un avertisment dur, acela că: “Urmează o pană de curent catastrofală la nivel european”.

Deși pare de necrezut, ministrul austriac al Apărării, Klaudia Tanner, a transmis faptul că ar putea urma, în viitorul apropiat, sau cel îndepărtat, o avarie extrem de mare în sistemul energetic european, care este interconectat.

“Luăm în calcul o întrerupere de curent în viitorul apropiat”, avertizează Klaudia Tanner, ministrul apărării din Austria.

Blackout în Europa. Avertismentul lansat de austrieci

Autoritățile austriece nu sunt îngrijorate de acest “Blackout”, ci de momentul în care va alea loc. Astfel, în contextul incertitudinii, autoritățile au început să ia deja primele măsuri. De precizat faptul că forțele armate din Austria efectuează de circa câteva săptămâni o campanie de informare și de conștientizare a opiniei publice prin intermediul mass-mediei despre „blackout“, adică o pană de curent de dimensiuni mari, catastrofale.

Concret, austriecii au distribuit o listă de acţiuni pe care trebuie să le întreprindă fiecare persoană care se regăsește într-o astfel de situaţie, dar şi pentru pregătirea unei astfel de ipoteze.

Campania de publicitate stradală poartă denumirea de „Blackout – ce să faci atunci când totul s-a oprit?”. Aceasta are în componență nu mai puțin de 6.300 de afișe explicative împărțite celor 2.095 de municipii din Austria. Rolul campaniei este acela de a oferi populației sfaturi. Aceasta cuprinde și inserții publicitare în presa audio-vizuală și scrisă cu titlul: „Blackout! Plănuiți-vă să petreceți acasă un concediu ca la camping pentru 14 zile“!

De asemenea, Ministerul Federal al Apărării vine cu detalii precise cu privire la acest blackout din Europa. Conform declarației oficialului, pana de curent va dura în jur de o săptămână. Mai mult de cât atât, probabilitatea unui blackout în următorii 5 ani este de 100 la sută.

Ce se va întâmpla în momentul declanșării Blackout-ului?

Toți cetățenii se întreabă ce se va întâmpla în perioada aceasta. Astfel, telefoanele mobile, rețelele fixe și internetul nu vor mai funcționa. De asemenea, își vor înceta activitatea automatele bancare, stațiile de benzină, majoritatea mijloacelor de transport în comun, lifturile, sistemele de încălzire și răcire. Vor fi întâmpinate probleme serioase în aprovizionarea cu apă și în funcționarea canalizării.

Principala problemă în gospodării întâmpinată de oameni va fi cea a defectării dispozitivelor de răcire sau sistemele de încălzire, acestea nefuncționând fără energie electrice. Efectele pot fi diferite și îngrijărătoare, în funcție de anotimpul în care se va produce fenomenul. În altă ordine de idei, și procurarea hranei va fi dificilă.

Lucrurile indispensabile în cazul unei pene de curent

Forțele armate austriece au informat pe pagina ministerului federal al apărării, bundesheer.at despre obiectele ce trebuie pregătite din timp, în eventualitatea unui blackout.

“Procurați-vă un radiou cu baterii, alternativ asigurați-vă că aveți acces la radioul unui automobil. Păstrați astfel în permanență rezervorul automobilului pe jumătate plin, lămpi portabile pe baterii, lumânări, extinctoare și sisteme de atenționare privind concentrația de monoxid de carbon. Depozitați în gospodărie apă de băut, 2 l de persoană pe zi, pentru 3-5 zile, rezerve de hrană pentru 3–5 zile, medicamentele necesare pentru două săptămâni, bani în numerar”.

Iată ce ar putea fi util într-o astfel de situație

– Radio cu baterii (radio auto!)
– Lanterne sau faruri (inclusiv suficiente baterii de rezervă)
– Lumânari, aprinderi, stingătoare, alarme de monoxid de carbon
– Apă (2 litri de persoană pe zi; 3-5 zile), băuturi, ceai, cafea
– Mâncare durabilă timp de 2 săptămâni (paște, orez, conserve…)
– Medicație esențială timp de 2 săptămâni, trusă de prim ajutor
– Articole de toaletă, saci de gunoi, benzi adezive, fermoar
– Aragaz, grătar, pastă de combustibil
– Încasați în bancnote și monede mici
– Saci de dormit, pături, haine calde
– Jocuri, blocuri, pixuri
– Mașina să aibă rezervorul măcar pe jumătate plin.

Reamintim faptul că pe data de 9 ianuarie 2021 a existat un deficit colosal de acoperire cu energie electrică și astfel o scădere a frecvenței în toată Europa Centrală, scenariul blackout-ului fiind evitat doar prin oprirea imediată a unor mari consumatori din rețeaua electrică europeană, relatează diepresse.com.

De-a lungul timpului, în municipiul Iași au avut loc pene de curent. Curentul a căzut și a lăsat pe întuneric mai multe cartiere ieșene, dar și un spital.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *