Prima pagină » Sanatate » Ce este berberina, ajutorul natural împotriva diabetului și a colesterolului. Aliat sau inamic al sistemului cardiovascular?

Ce este berberina, ajutorul natural împotriva diabetului și a colesterolului. Aliat sau inamic al sistemului cardiovascular?

28 nov. 2024, 13:49,
Redacția BZI în Sanatate

Tot mai multe persoane care suferă de diferite probleme de sănătate se întreabă ce este berberina și ce alte tratamente naturiste există pentru combaterea afecțiunilor. E interesant de știut că aceasta este un compus natural, folosit de mult ani în medicina tradițională chineză și ayurvedică pentru proprietățile sale terapeutice remarcabile în diverse afecțiuni.

De-a lungul timpului, cercetătorii au demonstrat efecte de îmbunătățirea a valorilor colesterolului, anti-inflamatorii, anti-aterosclerotice, neuroprotectoare și vasoprotectoare asociate cu utilizarea berberinei în doze recomandate și sigure.

Ce este berberina, ajutorul natural împotriva diabetului și colesterolului

Una dintre cele mai studiate utilizări ale berberinei este cea referitoare la diabetul de tip 2. Studiile au arătat că berberina poate îmbunătăți sensibilitatea la insulină, ajutând la reducerea nivelului de glucoză din sânge. De asemenea, se pare că berberina influențează activitatea enzimelor implicate în metabolismul glucozei, ceea ce atribuie la menținerea nivelurilor normale de zahăr din sânge.

Desigur acest efect nu este unul remarcabil dacă schimbările în alimentație nu sunt cele corespunzătoare, dar berberina ajută organismul să regleze mult mai repede glicemia decât în absența administrării ei.

Berberina are, de asemenea, potențialul de a reduce nivelul de colesterol și trigliceride din sânge. Aceasa se datorează capacității sale de a regla metabolismul lipidelor și de a inhiba absorbția colesterolului din alimente în intestin. Astfel, berberina, poate fi utilă în prevenirea bolilor cardiovasculare și a aterosclerozei.

Berberina manifestă și acțiuni antiinflamatorii și antioxidante. Aceste proprietăți pot ajuta la reducerea inflamației cronice din organism și la protejarea celulelor împotriva stresului oxidativ, care este asociat cu numeroase afecțiuni, inclusiv boli de inimă, cancer și îmbătrânire prematură.

Berberina are, de asemenea, efecte antimicrobiene puternice, inclusiv acțiune împotriva bacteriilor, ciupercilor și anumitor virusuri. Acest lucru face o utilă în tratamentul infecțiilor bacteriene și fungice, precum și în prevenirea infecțiilor respiratorii și digestive, împreună cu alte remedii specifice imunostimulatoare.

Berberina funcționează și ca un adjuvant la antibioticele de sinteză datorită capacității sale de a spori eficacitatea acestora împotriva tulpinilor bacteriene rezistente la medicamente.

Potențiale efecte secundare

Ca orice substanță cu multe efecte benefice, există și câteva atenționări de efecte secundare la nivel digestiv, cum ar fi diaree, constipație, balonare și alte tulburări digestive. Acestea se manifestă la foarte puțini persoane și denotă mai multe alte dereglări co-existente care necesită atenție, decât un efect secundar nociv specific al berberinei.

De asemenea, berberina poate traversa placenta, altfel nu este recomandată femeilor însărcinate. Natura are o multitudine de „ași în mânecă”, iar berberina poate fi considerat unul dintre ei.

Foarte important când ne raportăm la reacții adverse este să avem în vedere interacțiunile acesteia cu anumite medicamente. Berberina interacționează cu macrolidele, o clasă de antibiotice utilizată pentru tratarea infecțiilor bacteriene, și pot genera aritmii severe.

În asociere cu statinele, are loc o creștere a cardiotoxicității prin mecanisme care implică canalele de potasiu. Prin urmare, este foarte important să discuți cu medicul dumneavoastră înainte de administrarea de berberină sau să oferiți informații clare dacă deja îl administrați și știți ce este berberina.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`