Prima pagină » Sanatate » Ce este berberina, ajutorul natural împotriva diabetului și a colesterolului. Aliat sau inamic al sistemului cardiovascular?

Ce este berberina, ajutorul natural împotriva diabetului și a colesterolului. Aliat sau inamic al sistemului cardiovascular?

28 nov. 2024, 13:49,
Redacția BZI în Sanatate

Tot mai multe persoane care suferă de diferite probleme de sănătate se întreabă ce este berberina și ce alte tratamente naturiste există pentru combaterea afecțiunilor. E interesant de știut că aceasta este un compus natural, folosit de mult ani în medicina tradițională chineză și ayurvedică pentru proprietățile sale terapeutice remarcabile în diverse afecțiuni.

De-a lungul timpului, cercetătorii au demonstrat efecte de îmbunătățirea a valorilor colesterolului, anti-inflamatorii, anti-aterosclerotice, neuroprotectoare și vasoprotectoare asociate cu utilizarea berberinei în doze recomandate și sigure.

Ce este berberina, ajutorul natural împotriva diabetului și colesterolului

Una dintre cele mai studiate utilizări ale berberinei este cea referitoare la diabetul de tip 2. Studiile au arătat că berberina poate îmbunătăți sensibilitatea la insulină, ajutând la reducerea nivelului de glucoză din sânge. De asemenea, se pare că berberina influențează activitatea enzimelor implicate în metabolismul glucozei, ceea ce atribuie la menținerea nivelurilor normale de zahăr din sânge.

Desigur acest efect nu este unul remarcabil dacă schimbările în alimentație nu sunt cele corespunzătoare, dar berberina ajută organismul să regleze mult mai repede glicemia decât în absența administrării ei.

Berberina are, de asemenea, potențialul de a reduce nivelul de colesterol și trigliceride din sânge. Aceasa se datorează capacității sale de a regla metabolismul lipidelor și de a inhiba absorbția colesterolului din alimente în intestin. Astfel, berberina, poate fi utilă în prevenirea bolilor cardiovasculare și a aterosclerozei.

Berberina manifestă și acțiuni antiinflamatorii și antioxidante. Aceste proprietăți pot ajuta la reducerea inflamației cronice din organism și la protejarea celulelor împotriva stresului oxidativ, care este asociat cu numeroase afecțiuni, inclusiv boli de inimă, cancer și îmbătrânire prematură.

Berberina are, de asemenea, efecte antimicrobiene puternice, inclusiv acțiune împotriva bacteriilor, ciupercilor și anumitor virusuri. Acest lucru face o utilă în tratamentul infecțiilor bacteriene și fungice, precum și în prevenirea infecțiilor respiratorii și digestive, împreună cu alte remedii specifice imunostimulatoare.

Berberina funcționează și ca un adjuvant la antibioticele de sinteză datorită capacității sale de a spori eficacitatea acestora împotriva tulpinilor bacteriene rezistente la medicamente.

Potențiale efecte secundare

Ca orice substanță cu multe efecte benefice, există și câteva atenționări de efecte secundare la nivel digestiv, cum ar fi diaree, constipație, balonare și alte tulburări digestive. Acestea se manifestă la foarte puțini persoane și denotă mai multe alte dereglări co-existente care necesită atenție, decât un efect secundar nociv specific al berberinei.

De asemenea, berberina poate traversa placenta, altfel nu este recomandată femeilor însărcinate. Natura are o multitudine de „ași în mânecă”, iar berberina poate fi considerat unul dintre ei.

Foarte important când ne raportăm la reacții adverse este să avem în vedere interacțiunile acesteia cu anumite medicamente. Berberina interacționează cu macrolidele, o clasă de antibiotice utilizată pentru tratarea infecțiilor bacteriene, și pot genera aritmii severe.

În asociere cu statinele, are loc o creștere a cardiotoxicității prin mecanisme care implică canalele de potasiu. Prin urmare, este foarte important să discuți cu medicul dumneavoastră înainte de administrarea de berberină sau să oferiți informații clare dacă deja îl administrați și știți ce este berberina.

Bugetul.ro
Plecarea lui Dorinel Umbrărescu s-a produs în mod oficial. Drumarul din județul Bacău și-a luat la revedere de la oamenii din zona Buzăului
redactia.ro
Imagini de coșmar! Un tânăr grav rănit la Beach Please după ce a fost împins în public chiar de artistul lui preferat
Bugetul.ro
Recalculare de urgență pentru 5 milioane de pensionari! Se întâmplă pe 15 iulie la CNPP, este ordin clar de la ministrul Muncii
a1.ro
Gabriela Prisăcariu, amintiri de la prima defilare pentru Cătălin Botezatu: „Eram doar o fetiță timidă”. Cum se înțeleg acum
Playtech.ro
Maria Mihalache, cea mai rapidă sportivă din România, dar şi cea mai frumoasă! Sacrificiile făcute pentru sport
observatornews.ro
Criminalul din Mureș, căutat de polițiști, ar fi vorbit aseară cu mai mulți pescari: "Era murdar şi flămând"
Playsport.ro
Cum a ajuns un brașovean să fie găsit mumificat în propria casă. Timp de 6 ani, nimeni nu l-a căutat
Evz.ro
Vara 2025, cel mai dificil sezon pentru zborurile europene
realitatea.net
Ce temperatură trebuie să setezi la frigider când afară e caniculă. Trucul prin care să scazi factura la curent
SportpeSurse
Detalii tulburătoare despre JAFUL de la BNR! A fost TORTURAT să spună ADEVĂRUL
Playtech.ro
Misterul din cabina avionului prăbușit în India: înregistrarea audio dezvăluie o întrebare tulburătoare după oprirea motoarelor
Dailybusiness.ro
Adolescenții români care învață să fie responsabili și se angajează pe timpul verii. Ce vor să-și cumpere cu banii câștigați
RomaniaTV
BOMBA BOMBELOR în showbiz! David Măruță se iubește cu fiica lui Nicolai Tand. Fiul Andrei, sărut pătimaș cu Ilona Tand, la mare / VIDEO
stiriromania.ro
Alex Marcu, sfâșiat de durere lângă sicriul Teodorei. Bărbatul își ia adio de la soție cu râuri de lacrimi
RomaniaTV
Anamaria Prodan, anunţ de ultimă oră despre căsătoria cu Ronald Gavril. Party pe lux și opulență cu 50 de invitaţi, mese bogate, proţap şi lăutari / VIDEO
redactia.ro
Ilie Bolojan a fost întrebat dacă renunță la o parte din salariu! Ce a răspuns
ego.ro
Știați că Alin Gălățescu are o fiică? Iată ce relație are cu ea și cu mama ei

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
12 iulie 2025
12 iulie 2025