Orice muzician si-ar dori sa aiba auz absolut, daca e sa ne luam dupa faptul în secolele dominate de marii clasici era oarecum reteta succesului.
Se spune ca Mozart, Chopin, Bach si Beethoven (ca sa enumar doar cativa) puteau compune în minte aranjamente pentru simfonii si, dintr-un amalgam de acorduri si armonii, recunosteau mereu pasajele care sunau fals la repetitiile cu orchestra.
Mai aproape de zilele noastre, Jimi Hendrix, Ritchie Blackmore, Eric Johnson, Yngwie Malmsteen, Mariah Carey, Celine Dion, Nat King Cole si Frank Sinatra au impresionat prin emotie si tehnica ireprosabila, bazate pe note fara greseala datorita auzului absolut.
Cum se fac conexiunile cand ai auz absolut?
Folosirea auzului absolut e un act cognitiv, ce implica o buna memorie a frecventelor (adesea numita prin extensie „memorie muzicala”), un cod / limbaj pentru denumirea lor (de exemplu „Mi bemol”) si implicit expunerea la aceste frecvente.
4 vitamine si minerale care iti imbunatatesc auzul
Asadar, raspandirea auzului absolut printre asiatici nu se explica genetic, ci lingvistic: de mici, copiii sunt expusi unor limbi tonale (chineza, mandarina), care se folosesc de înaltimea sunetelor pentru a exprima nuante în conversatie. De multe ori, fiecare silaba e asociata unui alt ton.
Totusi, nu toti indivizii care au deprins o astfel de limba de mici aplica beneficiile auzului absolut si în muzica: au memoria sunetelor, au fost expusi la un spectru bogat de frecvente sonore, dar le lipseste limbajul (muzical) pentru a face asocieri.
Ei nu au cum sa stie ca nota aceea cristalina generata de clopoteii de vant e un Si sau un Do#, pentru ca nu au învatat de nicaieri aceste denumiri.
Prin urmare, auzul absolut poate fi insuflat unui copil prin expunerea la muzica în perioada critica de dezvoltare a perceptiei (2-4 ani) si punerea bazelor pentru o educatie muzicala ulterioara înca de la aceasta varsta. Un instrument muzical în casa, un CD player sau cutiute muzicale lasate la îndemana celui mic pot face minuni.
Teoria dezvatului
În ultima vreme, psihologii specializati în dezvoltarea umana au readus în atentie o ipoteza mai veche, conform careia ne nastem cu totii cu auz absolut (macar în termeni de perceptie), dar pe masura ce crestem, creierul nostru îsi schimba modul de-a procesa informatia, alegand calea mai usoara: cea a relationarii (auz relativ).
Chiar daca teoria nu e demonstrata, sugereaza ca avem cu totii „materialul” necesar pentru a ne „elibera” perfect pitch-ul.
Metode de dezvoltare a auzului absolut
Poti fi un muzician excelent sau un compozitor cu idei memorabile chiar daca va descoperi muzica abia în adolescenta sau la maturitate, chiar daca nu te bazezi pe perfect pitch.
La fel de adevarat e ca daca esti doar ascultator de muzica si nu neaparat creator ori interpret, aceasta abilitate îti va deschide noi portite spre întelegerea cantecelor.
Tot mai multi tineri au „urechi batrane”. Din ce cauze ni se deterioreaza auzul
În ultimii o suta de ani, profesori-muzicieni s-au întrecut în a elabora „cursuri” de perfect pitch, însa nu e ca si cum ai putea sa urmezi o facultate la finalul careia primesti diploma si asigurarea ca un Do îti va suna întotdeauna a Do, indiferent cat de obosit sau neatent esti.
Nu exista studii concludente care sa arate daca metodele de deprindere a auzului perfect functioneaza 100% pe termen lung, dar din proprie experienta si din ce am vazut la prieteni / citit în publicatii de specialitate si interviuri cu artisti straini, exercitiile pentru auz ideal îti pot îmbunatati semnificativ abilitatile.