Prima pagină » Sanatate » Ce este astaxantina? Antioxidantul minune care te ajută să ai o piele mai sănătoasă și s-ar putea să vindece cancerul

Ce este astaxantina? Antioxidantul minune care te ajută să ai o piele mai sănătoasă și s-ar putea să vindece cancerul

07 mai 2024, 13:45,
în Sanatate

Astaxantin este un antioxidant ce are numeroase beneficii pentru sănătate. Potrivit unor studii, acesta chiar poate avea un viitor în tratamentul cancerului. Cum se poate lua și ce beneficii are află în rândurile următoare.

Astaxantina este un ceto-carotenoid natural, ce se regăsește în natură și oferă o culoare roșie sau roz animalelor. Acest compus se întâlnește preponderent în microalge și ciuperci. Algele și ciupercile ce acumulează astaxantina sunt apoi consumate pentru specii marine precum somonul, homarul sau krilul.

Ce este astaxantina

Astaxantina este un pigment roșietic care face parte din grupul de substanțe chimice numite carotenoide. Ea se găsește natural atât în microalge cât și în somon, pastrav, homar, creveți sau alte fructe de mare. De aici le provine și culoarea lor roz. Astaxantina se poate lua atât din mâncare cât și sub formă de suplimente.

La fel ca restul carotenoizilor, astaxantina este un pigment ce este solubil în grăsimi cu unele dintre cele mai diverse proprietăți antioxidante, acestea jucând un rol important în protejarea celulelor împotriva radicalilor liberi dar și a stresului oxidativ ce poate duce de multe ori la formarea celulelor canceroase. De aceea consumul de fructe de mare bogate în astaxantină poate fi foarte benefic pentru sănătate și corp.

Antioxidanții sunt foarte buni pentru corpul nostru, drept urmare și astaxantina. Aceasta, după mai multe studii, a fost asociată cu o îmbunătățire a fluxului sanguin dar și scăderea stresului oxidativ, în special la fumători și persoanele cu un grad de obezitate. Cercetătorii americani au mai descoperit că proprietățile antioxidante ale astaxantinei sunt cele mai mari dintre toți antioxidanții naturali împotriva radicalilor liberi.

Beneficii consumului de astaxantină

Una dintre cauzele principale ale bolilor cardiovasculare este stresul oxidativ și inflamația, aceștia fiind considerați factori de risc pentru dezvoltarea bolilor cardiovasculare.

Administrarea astaxantinei în mod regulat ar putea reduce riscul de inflamație în sistemul cardiovascular. Acest lucru se demonstrează în mai multe studii. În cadrul unui studiu s-a observat că după administrarea a 12 miligrame de astaxantină pe zi s-a observat reducerea prezenței proteinei C reactive în organism, un indicator al inflamației. După un studiu făcut pe șoareci s-a mai observat reducerea miocarditei, aceștia arătând semne de însănătoșire dar și reducerea dimensiunilor infarctului.

Te poate ajuta să ai o vedere mai bună. Dacă suferi de probleme ale ochilor cum ar fi degenerescența maculară sau chiar cataracta, astaxantina poate ajuta la ameliorarea acestor boli. Bolile bătrâneții, cum mai sunt cunoscute, pot cauza diverse simptome cum ar fi vedere încețoșată sau chiar dureri sau disconfort. Mai multe studii au arătat însă că administrarea acestei substanțe poate îmbunătăți nu doar vederea dar reduce și disconfortul creat de această boală.

Astaxantina mai stimulează și imunitatea, unii specialiști spun că acest antioxidant nu doar ajută la diminuarea inflamației dar ajută și la creșterea imunității. Un studiu din 2010 a arătat foarte clar că suplimentarea cu astaxantină a sporit atât răspunsul imun al subiecților dar și a redus stresul oxidativ.

Cel mai important efect al acestei substanțe este totuși că poate să protejeze celulele împotriva cancerului. Au existat mai multe studii și cercetări care au arătat că astaxantina ar putea ajuta la tratarea diferitelor tipuri de cancer. Însă costul ridicat al astaxantinei purificate a limitat destul de mult utilizarea sa în studii ulterioare și tratamentul împotriva cancerului.

Astaxantina este un antioxidant din familia carotenoizilor care are extrem de multe beneficii pentru corpul uman. Acesta se poate consuma atât din pește sau fructe marine dar și ca un supliment alimentar.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
28 ianuarie 2025
28 ianuarie 2025