Psoriazisul afecțiunea a sistemului imunitar cu o cauză încă neclară. În diverse cazuri dând naștere la artrita psoriazică.
Această afecțiune își are originea la nivel imunitar, iar simptomul cel mai cunoscut este redat de către petele de culoare roșie ce pot apărea la nivelul corpului.
Specialiștii în domeniu nu au ajuns încă la o concluzie decisivă în cum se produce psoriazisul, însă imunitatea pe care o prezintă un individ și codul genetic primit de la familie în cadrul nașterii joacă un rol foarte important. Această boală vă poate afecta în multe feluri viața, atât din punct de vedere estetic (culoare roșie specifică și descuamarea pielii), cât și din prisma mâncărimii ce nu se poate controla ușor.
Ce este artrita psoriazică
În mod normal s-a crezut că artrita psoriazică este un stagiu avansat al psoriazisului, însă specialiștii au observat că unele persoane pot dezvolta această afecțiune chiar și atunci când nu au manifestat simptomele psoriazisului standard. Boala se prezintă ca fiind una ce inflamează articulațiile dintre oase, cât și zonele în care tendoanele și ligamentele fac contact cu zona osoasă.
În cazul acestei maladii pacienții pot fi de orice vârstă, majoritatea cazurile înregistrate au cuprins persoane între 30 și 50 de ani, însă au fost cazuri în care și copiii prezentau simptome. După cercetările făcute în domeniu cei mai mulți oameni au dezvoltat afecțiunea după aproximativ 10 ani de la contactul cu psoriazisul standard.
Simptomele artritei psoriazice
Boala poate avea o viteză relativ mică de dezvoltare cu simptome ce la început nu se pot identifica drept periculoase, dar s-au înregistrat și cazuri în care afecțiunea s-a dezvoltat agresiv și repede. Specialiștii în domeniu din SUA au estimat că cel puțin 1 din 10 oameni din întreaga populație dețin în codul genetic moștenit cel puțin o afecțiune, poate chiar mai multe, ce creează o slăbiciune în organism rezultând artrita psoriazică. Printre simptomele bolii, oboseala a fost un factor foarte comun între pacienți. De altfel, alte simptome comune sunt umflarea degetelor și a tendoanele, însoțite de durere și hipersensibilitate. Astfel capacitatea de mișcare va fi redusă, iar efortul fizic îngreunat. Pot apărea și modificări la nivelul unghiilor, dând un aspect neplăcut prin modificarea poziției rădăcinii de creștere.
Cum se tratează artrita psoriazică: Ce medicamente recomandă specialiștii
Această maladie foarte cunoscută este populară datorită faptului că se produce datorita unei malfuncționări a sistemului imunitar, iar când vine vorba de tratament chiar și medicii dau din umeri. Afecțiunea s-ar putea traduce ca fiind o bătălie cu un inamic invizibil, cea mai optimă soluție este un stil de viață sănătos în care sistemul imunitar să se poată recupera. S-a observat că și stresul este un factor vital în dezvoltarea bolii, cauzând o slăbiciune în organism. Poate că inamicul invizibil nu poate fi oprit, însă din punct de vedere medical se pot ameliora consecințele pe care le produce.
Medicamentele antiinflamatorii s-au dovedit a fi eficiente în combaterea umflăturilor (oprind inflamația pielea se va desensibiliza, apropiindu-se de normal), iar aici putem enumera cele pe bază de ibuprofen (Nurofen, Brufen, Ibalgin, Advil, Mtroin IB), însă medicul poate sugera altele mai puternice în cazuri agravate.
Tratamentul împotriva artritelor a avut rezultate pozitive, principalele nume fiind Trexall, Otrexup, Arava, Azufidina. Un alt medicament cu rezultate bune a fost Otezla, ce are ca acțiune descreșterea enzimelor ce produc inflamații.