Prima pagină » Sanatate » Ce este anxietatea și cum o putem controla – Afecțiunea de care suferă tot mai mulți tineri

Ce este anxietatea și cum o putem controla – Afecțiunea de care suferă tot mai mulți tineri

16 feb. 2022, 10:23,
BZI.ro, în Sanatate

Cu toții avem o idee generală despre ce este anxietatea. Totuși, din ce în ce mai mulți tineri se întreabă în ce constă aceasta cu adevărat. Anxietatea este o stare care afectează majoritatea persoanelor la un moment dat pe parcursul vieții. Este important să facem diferența și să știm când trebuie să ne adresăm unui specialist și când putem aștepta să treacă de la sine. 

Ce este anxietatea – Întrebarea care macină tot mai mulți tineri

Anxietatea este o afecțiune în care avem sentimente foarte intense de neliniște care ne copleșesc. Aceasta se poate manifesta prin palpitații, transpirații, nod în gât, senzație de leșin, stare de rău sau tremurat. 

Dacă este o stare constantă care ne tulbură de ceva timp, anxietatea ne poate afecta și viața de zi cu zi. Pot apărea simptome precum coșmaruri corelate cu tulburările de somn/insomnie, tulburări digestive precum greața și vărsături, lipsa de energie, frica foarte intensă care ne poate da senzația de moarte iminentă. Cel din urmă simptom, apare în special atunci când este vorba de atacuri de panică. 

Așadar, anxietatea se poate manifesta sub mai multe forme. 

persoana care se tine de cap cu mainile

Anxietatea este o stare în care avem sentimente foarte intense de neliniște care ne copleșesc

Tipuri de anxietate – Cum ne dăm seama când trebuie să ne tratăm

Anxietatea nu se manifestă întotdeauna la fel. Există tipul de anxietate pe care toată lumea îl va experimenta măcar o dată pe tot parcursul vieții, însă există și anxietatea ca tulburare constantă și care poate afecta în mod evident calitatea vieții unei persoane. 

Ce sunt atacurile de panică

Episoadele de anxietate apar cel mai des în momentele când un eveniment care se apropie sau o situație în care ne aflăm ne creează stres. Acestea sunt de scurtă durată și de obicei nu provoacă probleme grave. Totuși, atacurile de panică aduc stări foarte puternice de frică, chiar de o moarte inevitabilă, deși nu există niciun pericol în momentul respectiv. Acestea durează, de obicei, câteva minute.

Ce este anxietatea generalizată

Tulburarea de anxietate reprezintă o afecțiune care ne provoacă dificultăți pe o perioadă lungă de timp, dacă nu pe tot parcursul vieții. Aceasta poate provoca mai ales probleme de sănătate la nivelul sistemului digestiv. Tulburarea de anxietate este o stare de stres și neliniște constantă care ne poate copleși. Din acest motiv, ne putem descurca din ce în ce mai greu la muncă sau cu treburile de acasă sau de la școală. De asemenea, ne poate seca de energie (atât fizică, cât și psihică). Din această cauză, vom avea un deficit de atenție foarte mare. 

Atunci când vine vorba de anxietatea generalizată, vom experimenta în mod constant griji legate de mai multe aspecte ale vieții noastre și putem spune că este o afecțiune cronică.

ilustratie persoana care cade in abis

Atacurile de panică aduc stări foarte puternice de frică, de o moarte inevitabilă

Ce este anxietatea socială

Acest tip de afecțiune indică faptul că unele persoane sunt foarte îngrijorate de cum sunt privite de anumite grupuri de oameni. Persoanele care suferă de anxietate socială vor evita pe cât posibil situațiile în care trebuie să socializeze cu cât mai mulți oameni, mai ales cu cei pe care nu-i cunosc. 

Ce este anxietatea de separare

Putem înțelege chiar și din denumirea sa că acest tip de anxietate apare la separare. Persoanele care suferă de anxietatea de separare se atașează foarte repede de unele persoane, iar când acelea nu sunt prin preajmă intervine o frică puternică de a nu le pierde, nevoia intensă de a fi lângă acestea. 

ilustratie anxietate

Persoanele care suferă de anxietate socială vor evita pe cât posibil situațiile în care trebuie să socializeze cu cât mai mulți oameni

Cum să îți îmbunătățești stilul de viață dacă ai anxietate

Pentru calmarea în timpului unui atac de panică există tot felul de tehnici care ți de respirație sau chiar unele trucuri psihologice. Totuși, atunci când vine vorba de anxietatea generalizată, trebuie să avem în vedere un stil de viață cât mai sănătos care să diminueze simptomele acestei afecțiuni. Putem reduce consumul de alcool și în special, cofeina. Acestea ne pot da stări de nervozitate, neliniște. Este important să ne odihnim cât mai bine. 

Indiferent de cât de încărcat ne poate fi programul, este indicat să ne facem timp pentru noi, pentru un hobby sau o plimbare în aer liber. În acest fel ne organizăm o rutină benefică care ne face să ne simțim liniștiți în timp. 

Totuși, cel mai bine este să consultăm un specialist dacă observăm că anxietatea începe să ne afecteze calitatea vieții. 

Din ce în ce mai multe persoane se întreabă ce este anxietatea și cum se poate trata. Aceasta are diferite cauze și forme de a se manifesta. Cel mai bine este să ne adresăm unui psiholog atunci când observăm schimbări de acest tip în viețile noastre. 

persoana care isi acopera fata cu mainile

Trebuie să avem în vedere un stil de viață cât mai sănătos care să diminueze simptomele acestei afecțiuni

Calmează tusea rapid: Leacuri din bătrâni pentru ameliorarea simptomului

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *