Prima pagină » Sanatate » Ce este anxietatea. Cum putem ține sub control stările date de aceasta

Ce este anxietatea. Cum putem ține sub control stările date de aceasta

22 mai 2024, 16:10,
în Sanatate

Foarte multe persoane din întreaga lume se confruntă cu ce este anxietatea, din cauza ritmului alert în care trebuie soluționate diverse sarcini, a presiunii sociale sau a problemelor personale. Anxietatea se poate recunoaște prin simptome precum neliniște, teamă, grijă frecventă sau lipsă de concentrare, printre altele.

Ce este anxietatea

Emoțiile pe care le experimentăm înaintea unui examen, prezentări, interviu și alte astfel de situații sunt firești, deoarece ne pregătesc să fim vigilenți și să găsim cele mai bune soluții pentru contextul respectiv. Însă, atunci când această stare persistă și se acutizează chiar și în lipsa unui pericol iminent sau real, se poate dezvolta anxietatea care duce la degradarea calității vieții pe toate planurile.

Anxietatea este asociată cu o emoție de bază, aceasta fiind necesară pentru a supraviețui și a ne păstra starea de vigilență în caz de pericol imediat. Așa cum este cunoscută în termeni de specialitate, anxietatea este considerată o reacție automată precum – luptă sau fugi – capabilă să transmită semnalele necesare în organism pentru a lua decizia salvatoare în cazul unui pericol.

Când această emoție se intensifică, fără control sau un fundament real, chiar și în situații în care nu există un posibil pericol sau o activitate intensă, foarte solicitantă din toate punctele de vedere, aceasta se transformă în tulburare de anxietate și poate să afecteze calitatea vieții, puterea de concentrare și atenție, somnul, apetitul sau relațiile sociale.

Anxietatea, spre deosebire de frica sau teama care se manifestă pe durata pericolului imediat, se resimte pentru o perioadă îndelungată de timp și se concentrează în special pe evenimente nerealiste din viitor. Aceasta creează stări de confuzie, o percepție distorsionată asupra următoarelor evenimente care se pot întâmpla, astfel că o persoană afectată de anxietate este într-o continuă stare de alertă, ce va duce la epuizare, apatie și multe alte aspecte negative, pe care le vom prezenta pe parcursul articolului.

Cum să calmezi un atac de panică

Un atac de panică poate fi o experiență foarte înfricoșătoare și copleșitoare. Iată câteva strategii pentru a calma un atac de panică. Inspiră adânc pe nas timp de 4 secunde. Ține-ți respirația timp de 4 secunde. Expiră lent pe gură timp de 6 secunde. Repetă până când începi să te simți mai calm.

Concentrează-te pe senzațiile prezente, cum ar fi cum se simte podeaua sub picioarele tale sau cum sună sunetele din jurul tău. Observă gândurile și sentimentele tale fără să încerci să le schimbi.

Folosește tehnica „5-4-3-2-1”: numește 5 lucruri pe care le poți vedea, 4 lucruri pe care le poți atinge, 3 lucruri pe care le poți auzi, 2 lucruri pe care le poți mirosi și 1 lucru pe care îl poți gusta. Tensionează și relaxează treptat fiecare grupă de mușchi din corpul tău, începând cu degetele de la picioare și urcând până la cap.

De asemenea, pentru a remedia ce este anxietatea reamintește-ți că atacul de panică este temporar și că vei fi în siguranță. Spune-ți fraze liniștitoare cum ar fi „Aceasta este doar o reacție de anxietate, nu un pericol real” sau „Pot trece prin asta”.

Comentarii
  • vă place să luați în gură franțuzismul „modern” anxietate?!
    pe vremea mea se numea neaoș îngrijorare, neliniște, teamă, bă jurnalia lu’ pește!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
09 noiembrie 2024
09 noiembrie 2024