Anemia este o afecțiune în care organismul nu are globule roșii (eritrocite). Potrivit OMS, fiecare a patra persoană din lume suferă de anemie.
Eritrocitele transportă oxigenul către organe și țesuturi, care intră în plămâni. Participă la metabolism, adică ajută celulele să obțină energie din alimente. Dacă există puțin oxigen, organele interne nu pot funcționa eficient: pur și simplu nu au suficientă forță.
În analiza generală a sângelui, anemia este vizibilă printr-un nivel redus de hemoglobină – o proteină cheie care face parte din eritrocite. El este cel care se combină cu moleculele de oxigen și le transportă pe tot corpul.
Mai ales suferă de această boala copii, femei (în special femeile însărcinate) și vârstnici. Dar tinerii nu sunt imuni de anemie și de problemele grave asociate cu aceasta.
Care sunt simptomele anemiei
Încălcarea nu poate fi întotdeauna observată. Când lipsa de oxigen este mică, nu are aproape niciun efect asupra bunăstării. Dar dacă lipsa globulelor roșii crește, simptomele anemiei se manifestă destul de clar. Aici sunt ei:
- Fatigabilitate rapidă.
- Slăbiciune, lipsă de dorință de a face ceva.
- Pielea palidă sau gălbuie.
- Respirație ușoară .
- Amețeli frecvente, atacuri de cefalee.
- Mâini și picioare reci și reci.
- Bătăi rapide sau neregulate ale inimii.
- Disconfort, strângere în piept.
De ce este periculoasă anemia?
Exista mai multe motive pentru care anemia nu trebuie ignorată.
Slăbiciune în creștere
Datorită „lenei”, un sentiment constant de oboseală, puteți să nu mai faceți față activităților obișnuite – sarcini de lucru, viață de zi cu zi, îngrijirea copiilor. Nu vor mai rămâne forțe pentru plimbări sau sport, iar acest lucru vă poate agrava și mai mult sănătatea.
Complicațiile sarcinii
La femeile gravide, anemia poate deveni unul dintre factorii care provoacă nașterea prematură.
Probleme cu inima
Când corpului îi lipsește oxigenul, inima începe să pompeze mai mult sânge, astfel încât organele și țesuturile primesc încă suficient O2 pentru metabolismul normal. Stresul crescut poate provoca hipertrofie cardiacă sau insuficiență cardiacă.
Diverse complicații până la moarte
Anemia poate avea o duzină de cauze, inclusiv boli cronice grave. Dacă nu acordați atenție anemiei, atunci riscați să pierdeți boala care a cauzat această afecțiune – uneori mortală.
Cum se tratează anemia
Depinde de motivele sale. Doar un medic calificat vă va ajuta să le înțelegeți, așa că începeți prin a vizita un terapeut.
Amintiți-vă, nu toate tipurile de anemie pot fi vindecate. În unele cazuri, va fi necesar un tratament prelungit și costisitor, asociat cu chimioterapie, transfuzii de sânge, transplanturi de măduvă osoasă sau administrarea de medicamente care suprimă sistemul imunitar .
Dar cele mai frecvente tipuri de anemie – cu deficit de fier sau cu vitamine – sunt ușor de tratat. Este suficient să faci mici modificări ale dietei.
Terapeutul vă va evalua starea și, eventual, va prescrie vitaminele și suplimentele necesare sub formă de tablete. Sau pur și simplu recomandăm să mâncați o dietă sănătoasă și variată, inclusiv:
- Alimente bogate în fier. Acestea sunt carne de vită, fasole, linte, legume cu frunze de culoare verde închis, fructe uscate.
- O mulțime de acid folic. Vitamina B9 se găsește din abundență în fructe și sucuri de fructe, legume cu frunze verzi închise, mazăre verde, fasole și arahide.
- Mâncăruri bogate în vitamina B12. De exemplu, carne și produse lactate.
- Alimentele bogate in vitamina C . Această vitamină îmbunătățește absorbția fierului și este prezentă, de exemplu, în citrice, ardei grași, broccoli, roșii, căpșuni, pepene galben.