Prima pagină » Sanatate » Ce este amigdalita acută și cum putem trata această afecțiune
Ce este amigdalita acută și cum putem trata această afecțiune

Ce este amigdalita acută și cum putem trata această afecțiune

25 oct. 2023, 13:34,
în Sanatate

Amigdalita este o afecțiune caracterizată de inflamația acută a amigdalelor palatine, mase de țesut limfatic în formă ovală situate în partea posterioară a gâtului, adiacente uvuleiului (micul „omuleț” din spatele gâtului).

Aceste amigdale au un rol crucial în secreția anticorpilor, care sunt implicați în activarea răspunsului imun de apărare al organismului. Această afecțiune este întâlnită des la copiii în vârstă preșcolară și preadolescenți, dar poate afecta și adulții. Incidenta amigdalitei este mai crescută în lunile reci de toamnă și iarnă.

Ce este amigdalita acută și care sunt cauzele

Amigdalita reprezintă o afecțiune caracterizată de inflamația acută a amigdalelor palatine, care sunt mase de țesut limfatic de formă ovală, situate în partea posterioară a gâtului, adiacente uvuleiului (micul „omuşor” din spatele gâtului) în regiunea faringelui.

Aceste amigdale au un rol crucial în producerea anticorpilor esențiali pentru generarea răspunsului imun de apărare al organismului. Amigdalita este o afecțiune întâlnită frecvent la copiii preșcolari și preadolescenți, dar poate afecta și adulții. Această boală are o incidență mai mare, în special, în lunile reci de toamnă și iarnă.

Amigdalita prezintă, în general, o evoluție spontan favorabilă, indiferent de agentul etiologic implicat. Majoritatea pacienților manifestă o ameliorare a simptomelor în aproximativ o săptămână de la debutul afecțiunii.

Inflamația amigdalelor palatine este cauzată în peste jumătate din cazuri de infecții respiratorii, care pot fi cauzate de adenovirus, rinovirus, virus gripal, virus respirator sincitial sau coronavirus. Mai puțin frecvent, amigdalita poate fi atribuită virusului Epstein-Barr, herpes simplex, citomegalovirusului sau virusului imunodeficienței umane (HIV).

De ce este provocată amigdalita acută

Amigdalita bacteriană este adesea provocată de bacterii streptococice, în special streptococii beta-hemolitici de grup A. Acești agenți patogeni tind să apară ca urmare a unei infecții respiratorii virale inițiale. Mai puțin frecvente, în practica medicală obișnuită, sunt amigdalitele cauzate de infecția bacteriană cu S. pneumoniae, tulpini rezistente de S. aureus MRSA, Mycoplasma pneumoniae, Chlamydia pneumoniae, Bordetella pertussis, Fusobacterium, Corynebacterium diphtheriae, Treponema pallidum sau Neisseria gonorrhoeae.

Bacteriile anaerobe sunt implicate într-un număr mai mic de cazuri de amigdalită. Aceste infecții pot declanșa inflamații acute ale mucoasei faringiene și amigdalelor, necesitând investigații suplimentare de diagnostic.

Tratamentul simptomatic al amigdalitei implică utilizarea de analgezice, antitermice și, în unele cazuri, corticosteroizi pentru a reduce disconfortul și durerea pacientului. Tratamentul etiologic vizează agentul patogen care provoacă manifestările și poate implica administrarea de antibiotice pe cale orală sau intravenoasă, în funcție de gravitatea cazului (în caz de celulită amigdaliană sau abcese amigdaliene, poate fi necesar un tratament antibiotic intravenos și o supraveghere atentă).

Intervenția chirurgicală pentru îndepărtarea amigdalelor (amigdalectomie) se recomandă pacienților cu amigdalită cronică (mai mult de 7 episoade pe an) care nu au obținut un răspuns favorabil la tratamentul medicamentos specific.

Bugetul.ro
Directivă UE pentru România care nu mai suportă amânare. Sistemul bancar din țara noastră trebuie să implementeze rapid ce se cere de la Bruxelles
redactia.ro
Detalii neștiute despre Ionel Ganea. Ce se întâmplă cu fostul fotbalist după accidentul în care fiul său a ajuns la spital în stare critică
Bugetul.ro
Spaima care vine dinspre UE! Guvernul României ar putea primi ordin să mărească toate salariile actuale din sistemul bugetar în perioada următoare
a1.ro
Cum arată casa în care locuiește George Simion alături de familia lui. Ar fi mințit că stă într-un apartament mai mic
Playtech.ro
Ultimele cuvinte pe care Prinţul William şi Prinţul Harry şi le-au spus! Durere mare pentru Familia Regală
observatornews.ro
Facturile s-ar putea tripla în mai puţin de 2 luni. Companiile cu cel mai mic preţ de pe piaţă
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Evz.ro
Azi ești în centrul atenției! Ce îți recomandă astrele, în funcție de zodia ta
realitatea.net
Colesterolul redus într-o săptămână. Cinci pași recomandați de nutriționiști
SportpeSurse
Planul lui George Simion a fost devoalat de un pion important din sistem
Playtech.ro
Oraşul din România în care oamenii trăiesc cel mai mult. Cetăţenii de aici depăşesc, în medie, 77,6 ani
Dailybusiness.ro
Lovitură pentru pensionari! Statul extinde lista cazurilor în care cere returnarea pensiilor
RomaniaTV
Călin Georgescu, ASASINAT în România!! Vestea NEAGRĂ a picat ca un trăsnet
stiriromania.ro
La 57 de ani, Carmen a devenit cea mai în vârstă mamă de gemeni din România. Partenerul, cu 22 de ani mai tânăr
RomaniaTV
Se schimbă banii, preşedintele anunţă referendum pentru trecerea la EURO
redactia.ro
Omul lui Hagi, în stare critică. Fostul campion al României a căzut inconștient pe trotuar
ego.ro
Cătălin Bordea, reacție total neașteptată! Ce a spus după ce Livia și Spike s-au despărțit

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`