Prima pagină » Sanatate » Ce este amigdalita acută și cum putem trata această afecțiune
Ce este amigdalita acută și cum putem trata această afecțiune

Ce este amigdalita acută și cum putem trata această afecțiune

25 oct. 2023, 13:34,
în Sanatate

Amigdalita este o afecțiune caracterizată de inflamația acută a amigdalelor palatine, mase de țesut limfatic în formă ovală situate în partea posterioară a gâtului, adiacente uvuleiului (micul „omuleț” din spatele gâtului).

Aceste amigdale au un rol crucial în secreția anticorpilor, care sunt implicați în activarea răspunsului imun de apărare al organismului. Această afecțiune este întâlnită des la copiii în vârstă preșcolară și preadolescenți, dar poate afecta și adulții. Incidenta amigdalitei este mai crescută în lunile reci de toamnă și iarnă.

Ce este amigdalita acută și care sunt cauzele

Amigdalita reprezintă o afecțiune caracterizată de inflamația acută a amigdalelor palatine, care sunt mase de țesut limfatic de formă ovală, situate în partea posterioară a gâtului, adiacente uvuleiului (micul „omuşor” din spatele gâtului) în regiunea faringelui.

Aceste amigdale au un rol crucial în producerea anticorpilor esențiali pentru generarea răspunsului imun de apărare al organismului. Amigdalita este o afecțiune întâlnită frecvent la copiii preșcolari și preadolescenți, dar poate afecta și adulții. Această boală are o incidență mai mare, în special, în lunile reci de toamnă și iarnă.

Amigdalita prezintă, în general, o evoluție spontan favorabilă, indiferent de agentul etiologic implicat. Majoritatea pacienților manifestă o ameliorare a simptomelor în aproximativ o săptămână de la debutul afecțiunii.

Inflamația amigdalelor palatine este cauzată în peste jumătate din cazuri de infecții respiratorii, care pot fi cauzate de adenovirus, rinovirus, virus gripal, virus respirator sincitial sau coronavirus. Mai puțin frecvent, amigdalita poate fi atribuită virusului Epstein-Barr, herpes simplex, citomegalovirusului sau virusului imunodeficienței umane (HIV).

De ce este provocată amigdalita acută

Amigdalita bacteriană este adesea provocată de bacterii streptococice, în special streptococii beta-hemolitici de grup A. Acești agenți patogeni tind să apară ca urmare a unei infecții respiratorii virale inițiale. Mai puțin frecvente, în practica medicală obișnuită, sunt amigdalitele cauzate de infecția bacteriană cu S. pneumoniae, tulpini rezistente de S. aureus MRSA, Mycoplasma pneumoniae, Chlamydia pneumoniae, Bordetella pertussis, Fusobacterium, Corynebacterium diphtheriae, Treponema pallidum sau Neisseria gonorrhoeae.

Bacteriile anaerobe sunt implicate într-un număr mai mic de cazuri de amigdalită. Aceste infecții pot declanșa inflamații acute ale mucoasei faringiene și amigdalelor, necesitând investigații suplimentare de diagnostic.

Tratamentul simptomatic al amigdalitei implică utilizarea de analgezice, antitermice și, în unele cazuri, corticosteroizi pentru a reduce disconfortul și durerea pacientului. Tratamentul etiologic vizează agentul patogen care provoacă manifestările și poate implica administrarea de antibiotice pe cale orală sau intravenoasă, în funcție de gravitatea cazului (în caz de celulită amigdaliană sau abcese amigdaliene, poate fi necesar un tratament antibiotic intravenos și o supraveghere atentă).

Intervenția chirurgicală pentru îndepărtarea amigdalelor (amigdalectomie) se recomandă pacienților cu amigdalită cronică (mai mult de 7 episoade pe an) care nu au obținut un răspuns favorabil la tratamentul medicamentos specific.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
29 noiembrie 2024
29 noiembrie 2024