Prima pagină » Sanatate » Ce este ADHD. Primele semne și simptome ale afecțiunii

Ce este ADHD. Primele semne și simptome ale afecțiunii

17 apr. 2024, 13:38,
în Sanatate

Ce este ADHD? Cel mai probabil ți-ai pus această întrebare de multe ori iar astăzi a venit vremea să afli tot ce trebuie să știi despre această patologie. Prescurtarea ADHD vine din engleză și înseamnă Attention-deficit/hyperactivity disorder adică tulburare de deficit de atenție și hiperactivitate.

Ce este ADHD

Afecțiunea poate apărea ca urmare a afectării creierului copilului în timpul dezvoltării fetale, la naștere sau după naștere în urma producerii unor traumatisme, leziuni, infecții, din cauza lipsei temporare de oxigen sau a altor afecțiuni congenitale.

De cele mai multe ori, când spunem ADHD ne gândim la un copil excesiv de hiperactiv, care se cațără peste tot, vorbește neîntrebat, încalcă toate regulile și este rezistent la orice formă de disciplinare, fiind un vulcan de energie ce epuizează atât familia, cât și cadrele didactice implicate în educația sa.

Există două tipuri de ADHD. ADHD în care predomină neatenția – mai frecvent în cazul fetelor. Presupune un șablon consistent și vizibil de dificultăți de concentrare, în special în sarcinile care implică un efort mental susținut (cum ar fi sarcinile școlare), dificultăți de organizare și planificare a activităților simple de zi cu zi, distractibilitate, superficialitate și neglijență în privința bunurilor personale și activităților de realizat, dificultăți în a înțelege instrucțiuni verbale complexe, în a rămâne la subiect în timpul unei conversații și dificultăți în a povesti coerent o întâmplare.

Cealaltă formă de ADHD este cea în care predomină hiperactivitatea și impulsivitatea și apare mai frecvent la băieți. Implică o activitate motorie excesivă o stare permanentă de agitație, vorbit excesiv, lipsa răbdării și incapacitatea de a amâna gratificarea, nevoia de a primi pe loc ceea ce își dorește, asumarea unor comportamente riscante fără o anticipare corectă a consecințelor sau a pericolului.

Cum putem identifica această afecțiune

Oricare copil poate avea în viața sa momente de hiperactivitate. Acestea nu ar trebui să ne îngrijoreze dacă sunt pe o perioadă scurtă de timp. Stilul de viață modern, care oferă oportunități reduse de mișcare în aer liber și activități practice, nu îi lasă pe copii să își consume într-un mod adecvat energia.

Statul în casă în fața televizorului sau tabletei, dar și statul în bancă la școală ore întregi îi fac pe copii când vin acasă să se transforme în niște ”picamere stricate”.  Din copii veseli, sănătoși și energici devin “copii-problemă”, cu toate consecințele de rigoare asupra vieții școlare și a familiei.

Este foarte important de reținut că ADHD este o tulburare de neurodezvoltare, fiind o condiție medical prezentă încă de la naștere. Prin urmare, simptomele sale specifice trebuie să fi fost observate încă de la vârste foarte mici, devenind mai evidente atunci când copilul este integrat în colectivitate. Astfel, dacă un copil manifestă simptomele descrise într-un moment bine definit în timp (spre exemplu, după divorțul părinților sau după alt eveniment traumatic, dar și după începerea școlii sau pur și simplu brusc, fără nici o explicație evidenta), cel mai probabil acesta nu suferă de ADHD, ci de o altă afecțiune medicală sau psihologică care trebuie investigată numaidecât.

Întrucât există foarte multe afecțiuni neurologice și psihiatrice care determină schimbarea comportamentului copilului într-un tipar de tip “ADHD”, diagnosticul diferențial este crucial. Diagnosticul trebuie pus de medicul psihiatru sau neurolog de obicei după vârsta de 6 – 7 ani, întrucât comportamentul hiperactiv și durata mică de concentrare a atenției sunt adesea specifice copilului mic (în special în rândul băieților), fiind o etapă normală a dezvoltării.

Acum că știți ce este ADHD și cum putem vedea dacă copilul suferă de această tulburare sau de alte tulburări, trebuie să știți și ce suplimente îi puteți da pentru a-i mări atenția. Potrivit unui studiu pe lista de suplimente care îmbunătățesc atenția în ADHD, puteți include uleiul de peste. De asemenea, și suplimentele cu omega-3 sunt benefice în ameliorarea unor simptome din această patologie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`