Prima pagină » Sanatate » Ce este acrofobia, afecțiunea cu care se confruntă foarte multe persoane

Ce este acrofobia, afecțiunea cu care se confruntă foarte multe persoane

13 dec. 2024, 11:08,
în Sanatate

Persoanele cu acrofobie au o frică intensă de situațiile care implică înălțimi, cum ar fi să se afle într-o clădire înaltă sau să folosească o scară. Ca și alte fobii specifice, afecțiunea este tratabilă cu o metodă psihologică, numită terapie de expunere. Acrofobia este una dintre cele mai comune fobii și afectează aproximativ 3 până la 6 la sută din oameni.

Aceasta este un tip de tulburare de anxietate în care oamenii evită situațiile sau locurile ce implică înălțimi.

Acrofobia, simptome și cauze

Un anumit nivel de îngrijorare legat de înălțimi este normal pentru toată lumea, iar majoritatea oamenilor sunt mai precauți decât de obicei atunci când se află la o înălțime semnificativă. Majoritatea dintre noi ne putem simți inconfortabil sau puțin tremurând dacă privim în jos de pe un pod, dar persoanele cu acrofobie experimentează o frică intensă și nerezonabilă atunci când se confruntă cu înălțimi. Această afecțiune interferează inclusiv cu sarcinile zilnice, precum urcarea unei scări sau parcarea unei mașini într-un spațiu cu mai multe etaje.

Ca și alte fobii, acrofobia poate afecta pe oricine, la orice vârstă, dar este mai susceptibilă să se dezvolte la copii și să devină evidentă la adolescenți și tineri adulți. Deoarece există multe tipuri de astfel de afecțiuni, aceasta poate fi puțin dificil de diagnosticat. Persoanele care au acrofobie se tem, în general, de mai multe tipuri de locuri înalte. Există și alte fobii care sunt caracterizate de o frică față de o situație care implică o înălțime semnificativă, dar înălțimea nu este aspectul principal. De exemplu, dacă resimți o teamă intensă de a zbura cu avioanele în mod specific, este posibil să ai aerofobie, frica de a zbura. Dacă experimentezi un sentiment intens de neliniște care îți limitează viața, este important să consulți un medic pentru a obține un diagnostic și un tratament adecvat.

Principalul simptom al acrofobiei este sentimentul de anxietate intensă și frica de înălțimi. Semnele psihologice includ teama că ceva negativ se va întâmpla, la fel la în cazul gândirii dihotomice, într-un loc înalt, cum ar fi că vei cădea sau vei rămâne prins, și o dorință puternică de a scăpa de acolo. Simptomele și semnele fizice se manifestă prin bătăi rapide ale inimii, amețeală și stări de leșin atunci când te gândești la sau privești înălțimile, grețuri, tremurat și dificultăți de respirație.

Cercetătorii nu sunt siguri ce anume cauzează acrofobia. Ei cred că afecțiunea poate proveni din îngrijorarea umană naturală de a cădea de la o înălțime mare și de a te răni. Gândirea obsesivă legată de durerea posibilă pe care ai putea-o resimți căzând de la o înălțime semnificativă ar putea contribui la dezvoltarea acrofobiei. Cercetătorii cred, de asemenea, că o experiență negativă sau traumatică poate contribui la instalarea acesteia.

Ce poți face pentru a îți depăși frica

Acrofobia este diagnosticată printr-o serie amănunțită de întrebări despre istoricul, experiențele și simptomele tale. De obicei, trebuie să fi experimentat frică și anxietate persistente față de înălțimi timp de cel puțin șase luni. În general, fobiile au cel puțin patru criterii pentru diagnostic, inclusiv frica intensă și nerezonabilă față de obiectul sau situația care persistă și este disproporționată față de un nivel adecvat de frică. Un individ care are o fobie tinde să se gândească constant sau să se teamă de situații sau experiențe viitoare care vor implica obiectul sau situația de care se teme, iar unii fac eforturi extreme, inclusiv prin manipulare, pentru a evita lucrul respectiv. Fobia interferează cu activitățile zilnice, astfel că frica pe care o experimentezi trebuie să limiteze viața de zi cu zi într-un fel pentru a fi diagnosticată ca o fobie.

Acrofobia poate fi, de obicei, tratată cu tratament psihologic. Terapia de expunere este o formă comună de psihoterapie, fiind utilizată pentru a trata fobiile specifice. Persoanele afectate evită situațiile care implică lucrul de care le este frică, iar din această cauză nu pot învăța că pot gestiona sentimentul sau că rezultatele temute nu se întâmplă adesea. Terapeuții și psihologii folosesc această metodă pentru a încuraja pacienții să intre treptat în situații care le provoacă anxietate și să încerce să rămână acolo pentru a învăța să facă față.
Realitatea virtuală este un alt tip de tratament psihologic ce folosește tehnologia pentru a arăta persoanei situații realiste, dar false, pentru a-i ajuta să facă față momentelor stresante și care induc anxietate. În acest fel, poți fi expus la înălțimi într-un mod complet sigur. Cercetările au arătat că terapia de expunere la realitate virtuală este eficientă în tratarea afecțiunii. Uneori, persoanele care experimentează acrofobia pot lua medicamente pentru a le ajuta temporar să reducă simptomele de frică și anxietate în situații care sunt inevitabile.

Bugetul.ro
Orașul în care nu a mai plouat de 600 de ani. Una dintre cele mai exotice capitale de pe planetă se bucură și de un fenomen meteorologic neobișnuit
redactia.ro
«TURUL DOI INAPOI» Cristela Georgescu primul mesaj dupa decizia judecatorilor
Bugetul.ro
Trei luni de foc în România. Explozia profețită de specialiștii în economie se referă la prețurile produselor din țara noastră în perioada următoare
a1.ro
Artista din România care și-a asumat relația cu o fată. Cum s-a filmat alături de noua ei iubită | VIDEO
Playtech.ro
Fără pensii majorate pentru aceşti bătrâni. Lovitura de după Paşte pentru pensionari
observatornews.ro
Cum motivează judecătorul de la Curtea de Apel Ploieşti decizia de a anula hotărârea CCR
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Evz.ro
TikTok, decizie de ultimă oră. Are legătură cu alegerile din România
realitatea.net
Se anunță scumpiri în lanț. Expiră plafonările pe care Guvernul nu se știe dacă le va mai prelungi
SportpeSurse
Ion Țiriac a plătit ani de zile o chirie de 2 lei pentru o vilă impetuoasă din București. Miliardarul a recunoscut tot
Playtech.ro
Orașul din România unde nu plouă cu lunile, este cel mai secetos. Localnicii se bucură și la câțiva stropi
Dailybusiness.ro
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
RomaniaTV
Era retragerilor de la bancomat devine istorie. Cum faci rost de numerar dacă îți ții economiile pe card
stiriromania.ro
La 57 de ani, Carmen a devenit cea mai în vârstă mamă de gemeni din România. Partenerul, cu 22 de ani mai tânăr
RomaniaTV
Bomba zilei! Salarii majorate cu 25% pentru bugetari, diferenţa se plăteşte retroactiv, adaptată la inflaţie, din 2018
redactia.ro
Care au fost, de fapt, ultimele cuvinte ale Papei înainte de a muri. Gestul emoționant pe care l-a făcut cu puțin timp înainte să intre în comă
ego.ro
Anca Alexandrescu, de nerecunoscut! În aceste imagini, îți e greu să-ți dai seama că ea este FOTO

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`