Prima pagină » Sanatate » Ce este acneea vulgară? Cauze, simptome și tratament

Ce este acneea vulgară? Cauze, simptome și tratament

07 apr. 2023, 08:56,
în Sanatate

Acneea vulgară este cea mai întâlnită formă de acnee. Această afecțiune a pielii este întâlnită la peste 80% dintre persoanele cu vârste cuprinse între 12 și 24 de ani.

Acneea vulgară reprezintă o afecțiune inflamatorie a unității pilosebacee, alcătuită din foliculul de păr și glanda sebacee. Principala cauză a acesteia este creșterea producției de sebum, dar de vină pot fi și hiperkeratinizarea foliculului sebacei, inflamația și colonizarea bacteriană.

Acneea vulgară apare, cel mai adesea, la nivelul feței, însă este întâlnită și la nivelul gâtului, bustului sau a extremităților superioare proximale. Printre elementele care disting acneea vulgară de alte tipuri de acnee sunt comedoanele, papulele eritematoase și pustulele.

Ce este acneea vulgară? Află ce o cauzează și care sunt simptomele acestei afecțiuni ale pielii

Acneea vulgară este o afecțiune benignă, autolimitată, care poate declanșa probleme psihologice grave. Responsabile de apariția acestora se fac cicatricile inestetice pe care le produce. Astfel, acest tip de acnee are un impact negativ asupra calității vieții pacienților. Pentru a-i limita impactul, se recomandă tratarea cât mai rapidă a acestei afecțiuni.

La dezvoltarea acneei vulgare se află, de regulă, dieta. S-a demonstrat că alimentele cu indice glicemic ridicat, produsele lactate, ciocolata și alimentele grase duc la apariția comedoanelor, a papulelor eritematoase și a pustulelor. În schimb, acizii grași, legumele și fructele par să protejeze împotriva apariției acestei afecțiuni.

Asociate acneei vulgare sunt deficitul de vitamina D, suplimentele în doze mari de vitamina B6 și vitamina B12 și suplimentele de proteine din zer. De asemenea, deloc de neglijat este și predispoziția genetică, obezitatea, pielea grasă/seboreică, stresul emoțional, traumatismele mecanice repetitive, expunerea la excesul de lumină solară, pre-menstruația, măștile chirurgicale, aplicarea topică de produse ocluzive și altele asemenea.

Acneea vulgară prezintă, în stadiul inițial, comedon patognomonic, un folicul înfundat, care poate fi fie închis, fie deschis. Comedoanele închise sunt ca niște papule albe sau de culoarea cărnii, în formă de cupolă, fără semne clinice de inflamație. În ceea ce privește comedoanele deschise, acestea apar sub forma unor puncte negre plate sau ușor ridicate. Ele se pot constitui într-o leziune cu orificiu folicular central, dilatat, care conține un dop keratotic negru, care măsoară de obicei 1–3 mm în diametru.

Cum se tratează acneea vulgară? Care este cel mai bun tratament recomandat de medici

Pentru tratarea acneei vulgare este nevoie de multă răbdare și de mult timp acordat îngrijirii pielii afectate. Majoritatea medicilor dermatologi recomandă, în primă fază, loțiuni sau geluri de curățare, împreună cu unele creme de îngrijire. Apoi, în tratament se pot include diferite substanțe, menite să atace problema și să înlăture elementul care declanșează acneea. Aici intră acidul salicilic ori acidul azelaic sau diferite antibiotice, care contribuie la controlul sebumului și la îndepărtarea bacteriilor care pot sta pe ten și pot agrava situația.

Aceste tratamente topice pot fi însoțite de tratamente de curățare a tenului, care se realizează de către medicul dermatolog și care au scopul de a elimina impuritățile generatoare de acnee. În cazul în care aceste acțiuni nu par să dea roade, medicul dermatolog poate recomanda pastile, care nu se iau pe o perioadă lungă de timp și care, în majoritatea cazurilor, au efect.

Problema acneei vulgare poate reapărea, mai ales dacă persoana are un ten predispus la acnee, dar cu produsele adecvate, ea poate fi ținută sub control pe tot parcursul vieții.

Bugetul.ro
40.000 de români au semnat contract pentru casele la 35.000 de euro. După luni bune, George Simion a spus și ce se alege de programul promis cetățenilor
redactia.ro
Delia a anunțat pe cine va vota în turul.«Vă rog frumos să nu mă așteptați cu o bâtă, să mă scuipați»
Bugetul.ro
Cutremur la Banca Transilvania. Anunțul oficial făcut de board-ul celei mai mari bănci românești despre noul director general al BT Broker de asigurare
a1.ro
Cum a apărut Ilinca Simion la dezbaterea prezidențială de pe 8 mai 2025. Ținuta soției lui George Simion a atras toate privirile
Playtech.ro
Nicușor Dan vrea să rupă tradiția președinților de până acum. Unde ar putea locui dacă va câștiga alegerile
observatornews.ro
Fiul de 3 ani al lui Ionel Ganea, în stare extrem de gravă după accidentul provocat de tatăl său. Martorii spun că tragedia era inevitabilă
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Evz.ro
Bancnotele care te ruinează. Băncile nu le mai primesc
realitatea.net
Colesterolul redus într-o săptămână. Cinci pași recomandați de nutriționiști
SportpeSurse
Alegerile prezidențiale din 18 mai, anulate din cauza unui blackout
Playtech.ro
De ce să nu conduci cu 140 de km/h pe autostradă? Detaliul la care şoferii nu se gândesc niciodată
Dailybusiness.ro
Fum alb la Vatican! Cardinalul protodiacon va ieși la balconul central pentru a anunța „Habemus Papam!”
RomaniaTV
Halep și-a deschis un nou hotel în Mamaia Nord. Prețul EXTREM de MIC cerut pe o noapte. Oricine poate sta aici!
stiriromania.ro
La 57 de ani, Carmen a devenit cea mai în vârstă mamă de gemeni din România. Partenerul, cu 22 de ani mai tânăr
RomaniaTV
Doamne! Dana Rogoz a dat MAREA VESTE pe rețelele sociale! Nimeni NU se aștepta
redactia.ro
Momente romantice între George Simion și soția sa la prima dezbatere prezidențială. Cei doi au oferit imaginile serii
ego.ro
Motivul pentru care s-au certat Smiley și Pavel Bartoș la Românii au Talent! ”A fost singurul!” EXCLUSIV

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
10 mai 2025
10 mai 2025